reklam
Ana Sayfa Yazarlar 19.07.2018 2010 Görüntüleme

DÜNYA KUPASININ ARDINDAN

Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası Fransa’nın başarısı ile sonuçlandı. Final maçında oynanan oyun futbolun nereye geldiğini gösteren en somut tablo idi. Fransa günümüz başarılı futbolunu uygulayan en iyi takım olmasının yanında Hırvatistan, İngiltere ve Belçika diğer doğru futbolu oynayan takımlar olarak gözüktüler.    Doğru futbol derken; geçmişin bireysel ve şova dayalı yıldızlarla oynanan futbolu yerine fizik gücü yüksek ve dayanıklılık çok çok önemli hale gelmiş durumda. Teknik kapasitenin yüksek olması, rakibi oynatmama ve top rakipteyken takım olarak geri dönüşler, serbest vuruşlar hatta taç atışlarının plan dahilinde yapılması demek oluyor.

Yeni futbol; bireysellikten uzak, oyunun yıldız futbolcu üzerine kurulmadığı ancak oyun içi yıldızların olduğu şekilde kurgulanmış. Bu futbolu doğru oynayan 3-5 takımın dışında; işlerini belli disiplin kuralları içerisinde yapan gerçek profesyonel oyunculara sahip öncelikle Avrupa ülke takımları çok çabuk adapte olabilirler, Güney Amerika takımları hala bildiğimiz bireysel futbolda ısrar ettiklerinden adaptasyon epey süre alabilir.

Bizde her şey şans üzerine kurulmuş durumda, belli jenerasyonla bir başarı yakalıyoruz ancak plan yapmadığımız için işimiz tekrar şansa kalmış oluyor. Bizde ki mantık güçlü kulüp olmak oyuncu almakla eşdeğer, üretmek yani alt yapı çok zahmetli bir süreç kim uğraşacak, satın al sorun çözülsün. Sonra borçlar yükselsin, Finansal Fair Play kurallarına yakalan, Avrupa’dan men edil veya sattığın kadar oyuncu al arkasından başarı bekle, başarı gelmez ise işi bırakıp git, gelen yeni yöneticiler borçları ödesin sıkıntıyı çeksinler iş bu kadar basit.

Dünya kupasındaki en büyük yenilik 5 ve 6.ncı hakem uygulaması ve VAR sisteminin uygulanması oldu, sistem tartışmalı pozisyonların epey büyük bir kısmını çözdü. Ancak bizim ülkemizde her pozisyonda hakemin VAR’a gitmesi gerekecek ve oyun çok defa sekteye uğrayacak, birinin kabul ettiğini diğerleri kabul etmeyecek ve neticede sistem faydadan çok zarar verecek gibi gözüküyor.

Yeni transfer dönemi, büyük kulüplerin Finansal Fair Play kuralları sebebiyle çok durgun geçiyor ve 3 büyükler sınırlı sayıda oyuncu alabilecek. Fenerbahçe yeni hocasının futbol sistemine uygun oyuncu ararken acele etmiyor ve genç yeteneklere yönelerek belki de ilk defa bir plan dahilinde transfer sistematiğini kurguluyor. Diğer taraftan; taraftar 4 yıldır şampiyonluğa hasret ve umarım onlarda sabırlı olmayı becerip özlenen kulüp olmayı başarabilirler.

Hepinize mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim, esen kalın.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb