reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 20.07.2020 24828 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Evde Spor Yaralanmaları

Bütün dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıkla mücadelede sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve insanlar hareketsiz basit bir yaşamın içinde kalmışlardır. Hem psikolojik hem de fiziksel travma insanlarda ciddi problemlere yol açmıştır.

Her bireyin kendine ait olan aktivitesi gerilediğinden dolayı özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha da ciddi problemler oluşturmuştur. Kısa sürede salgının oluşturduğu psikolojik travmadan kurtulmak için olabildiğince gündelik aktivitelerimize geçmek istesekte mecburiyetler nedeniyle bunu çoğumuz başaramadık.

Evde kaldığımız süre içinde yapabildiğimiz kadar egzersizlerimizi devam ettirmeye çalıştık fakat ev içindeki aktivitelerimiz bazen çok gerilemiş bazen de çok ileri bir seviyeye gelmiştir. Özellikle ev hanımları bolca yeni uğraşlara başlamış evde ekmek, pide, poğaça vb. gıda üretimini arttırmış evde kalan sayısının artmasıyla oluşan temizlik ve bakım işleri de artmıştır. Bütün bu fazladan yapılan aktiviteler bel, sırt, boyun ağrıları özellikle de kol, dirsek, omuz ağrılarıyla da yaşam kalitesini çok etkilemiştir.

Evde kalan erkeklerde yarım kalmış işlerin tamamlanması için sarf edilen yüksek eforlarda ciddi kas yaralanmaları ortaya çıkmıştır. Tabi bu arada çocuklar da boş durmamışlar, dışarıda harcadıkları enerjilerini evde kullanmaya çalışmışlar ve de el, ayak, parmak yaralanmalarıyla doktor ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bütün bunlar normal şartlarda çabucak çözüm bulacak ve düzeltilebilecek sorunlarken salgının oluşturduğu hekim yetersizliği ve sağlık hizmetlerinin aksamasıyla uzun süre bireylerde çözümsüz problem haline gelmiştir.

Bu salgından hepimizin çıkartacağı çok önemli sonuçlar vardır. Bu bir felakettir ve bir daha inşallah olmaz ama olursa hepimizin buna hazır olması gerekir. Salgın neticesinde olan hizmet yetersizlikleri akıldan çıkartılmamalı ve kendimize yaptığımız bakım en üst düzeyde planlanarak devam etmesini sağlamalıyız. Bunu yaparken çok basit aktivitelerin sakatlık oluşturarak yaşam kalitemizi bozmasına ve bize zarar vermesine engel olmalıyız. Vücudumuzun ne zaman duracağını ne zaman dinleneceğini ne zaman harekete geçeceğini ne zaman ne kadar aktivite içinde olacağını her yaş aralığında farklı farklı değerlendirmek zorundayız.

Pide yapabiliriz ama her gün pide yapamayız. Tadilat yapabiliriz ama ağır işleri bir anda yapamayız. Futbol oynayabiliriz ama evde futbol oynayamayız. Egzersizler devamlı ve düzenli olmalı. Normalin bizim için ne olduğunu çok iyi bilmeli, ne kadar egzersiz yapacağımızı çok iyi planlamalıyız. Sağlıklı olmaya çalışırken sakatlanmadan profesyonel düşünce ile aktivitemizi geliştirmeliyiz.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb