reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 15.01.2020 2191 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

VÜCUDUN ÇATISINI OLUŞTURAN KEMİĞİN KALİTESİ

İnsan tarafından üretilmiş hiçbir malzeme belirli bir süreden sonra işlevini istenilen ölçülerde sağlayamamaktadır. Oysa ki, vücutta kemik, hayatımız boyunca işlevini tam manasıyla yerine getirir. Bizler, bu önemli yapıyı gerçekten bizden istediklerini yerine getirerek koruyabiliyor muyuz?

Bebek anne karnında, kemik gelişimi için tüm ihtiyacını annesinin dişlerini çürütse dahi temin etmektedir. Yani, insanda hamilelik sürecinde kemiğin gelişimi kalitesini etkilemektedir. Hekimlerin hamilelik sırasında annelere “beslenmenize özen gösterin” söylemi, burada anlam kazanmaktadır.

Hareket etmeyen bir vücut, sağlıklı olamayacağından dolayı kemik bizim için çok önem arz etmektedir. Hareketi oluşturan bütün mekanizmalarda, yükü taşıyan ve vücudun dengesinde önemli bir yeri olan kemiğin gelişimine muhakkak çocukluk çağında destek vermek zorundayız.

Belirli bir yaşa kadar çocukların beslenmesine dikkat ederken alınan gıdaların doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacak olan hareket, egzersiz ve kontrollü spor da ihmal edilmemelidir. Özellikle çocuklarımızın spor yapması için ve genel olarak aktivitelerini arttırmak için elimizden gelen bütün imkanları seferber etmek zorundayız. Aldığımız gıdalardaki D vitamininin aktif hale gelmesini sağlayan güneş, vücudumuzla muhakkak buluşmalıdır. Çocuklarımızın yaz aylarında güneşten faydalanmalarını sağlamak zorundayız. Buraya kadar olan kısımda anne ve babanın üzerine düşen görevler, sonrasında evlatlarımıza doğru bilgilendirmeyle ve öğretiyle devam etmektedir.

Elde edilmiş olan kaliteli kemiğin ölünceye kadar muhafaza edilmesi, bütün bu söylediklerimizin devamlı yapılmasıyla sağlanacaktır. Unutulmaması gereken gerçek, bilinçli ve sürekli gayrettir. Yaşamımızda olmazsa olmaz maddelerin arasında vücudumuzun kemik metabolizması için yapacaklarımız yer almalıdır. Hastalıkları engelleyecek bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde, hastalıklarla mücadele edecek vücudun enerjik hale gelmesinde ve hastalıklardan kurtulmuş vücudun normal hale gelmesinde vücudun çatısının sağlam olması şarttır.

Doğru beslenme konusunda hepimizin uzman olması gerekiyor. Doğru spor yapma konusunda hepimizin bilinçli olması gerekiyor. Vücudun ihtiyaçlarını karşılamada ve gerektiğinde vücudun dinlendirilmesinde hepimizin akıllı davranması gerekiyor. Ve, canlılığın en önemli göstergesi olan güneşin vücudumuzdan uzak kalmaması gerekiyor.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

KUŞATMA

KUŞATMA

Tema Tasarım | AnatoliaWeb