reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Gündem, Sür Manşet 26 Ocak 2020 31636 Görüntüleme

Erdoğan ve Merkel Beykoz’da açılış yaptı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Beykoz'da Türk-Alman Üniversitesi açılışına katıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Beykoz’da Türk-Alman Üniversitesi açılışına katıldı.Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Şansölye Merkel’in yanı sıra Beykoz’dan da çok sayıda isim hazır bulundu.Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Başkan Yardımcıları Fatih Sağlam ve Selami Keskin’in yanı sıra çok sayıda üst düzey bürokrat konuklar arasındaydı.Merkel: Türk-Alman Üniversitesi Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir

Almanya Başbakanı Merkel, “Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki iş birliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir” dedi.

Bu üniversitenin, öğrencilerine hem kendilerini hem de mensubu oldukları toplumları ilerletme fırsatı sunduğunu belirten Merkel, buradaki öğrencilerin iki ülke ilişkilerine de zenginlik kattığını söyledi.

Merkel, eğitim köprüsüyle kurulan sivil toplum diyaloğunun siyaset ve hükümetler arası ilişkideki önemine değinerek, bilim alanında Türk-Alman ilişkilerinin eskiye dayanan derin köklere sahip olduğuna vurgu yaptı.“Gelecekte 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor”

Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’nın da desteğiyle Suriyelilerin eğitimi alanındaki desteğine dikkati çeken Merkel, gelecekte de bu iş birliğinin sürmesi yönündeki kararlılıklarını dile getirdi.

Merkel, bilim ve eğitimin, insanların yaratıcılığı ve özgürlüğünü teşvik edici bir rol oynadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “2013’ten bu yana faaliyette bulunan Türk-Alman Üniversitesinde, bu kampüsün açılışıyla gelecekte 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor. Türk-Alman Üniversitesi, Türkiye ile Almanya arasındaki iş birliğinin olağanüstü bir örneğidir. Bu kampüs, öğrencilerin dünyaya açık olmasını simgeliyor, Türk-Alman ortaklığını simgeliyor.”Erdoğan, “Türk Alman Üniversitesine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1,5 asırlık yolculuğu olan Alman Lisesi gibi Türk Alman Üniversitesinin de Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum.” dedi.

Erdoğan, “Ülkemizdeki yükseköğretim seviyesinin hem nicelik hem de nitelik olarak yükseltilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık.”“Uluslararası öğrenci sayımız 172 bin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası öğrenci sayımız, 15 binden 172 bine ulaştı.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir.” dedi.

“Yeni ortak üniversitelerin kuruluş süreçlerinde örneklik teşkil edecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türk-İtalyan Üniversitesi gibi ortak üniversitelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.

Erdoğan, “Türk-Alman Üniversitesinin başarısı, bu anlamda yeni ortak üniversitelerin kuruluş süreçlerinde örneklik teşkil edecektir.” ifadelerini kullandı.“Libya’daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya’daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir.” diye konuştu.“Son birkaç haftadır yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur.”

 

Libya’daki terör örgütleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan: “DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri ile lejyonerlerin palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Uluslararası toplumun Suriye’de düştüğü hataya Libya’da düşmemesini temenni ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libyalı kardeşlerimizin barışı, huzuru ve geleceği için bu zor zamanlarında onların yanında olmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.Erdoğan’dan Merkel’e sırçalı saray aynası hediyesi

Açılışın ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e Paşabahçe tarafından üretilen sırçalı saray aynası ve bir miğfer hediye etti.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb