reklam
reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 19.03.2021 18593 Görüntüleme
Op. Dr. Nihal Balcıoğlu

Değerli okurlarımız, Medistate Hastanesi’nde görev yapan değerli Göz Doktoru Op. Dr. Nihal BALCIOĞLU sizler için göz hastalıkları ve göz sağlığı için yapılması gerekenleri gazetemiz Beykoz Olay’da köşe yazıları ile sizlerle paylaşacak.

KATARAKT VE TEDAVİSİ

Normal gözde ışık ışınları önce gözün önündeki saydam tabaka olan korneada, daha sonra da göz bebeğinin arkasındaki saydam göz merceğinde (lens) kırılarak, görme hücrelerinin bulunduğu retinada odaklanır. Katarakt, saydam lensin bulanarak matlaşmasıdır. Çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak gelişen katarakt, çocukluk ya da bebeklik çağında doğumsal olarak da görülebilir. Ayrıca Diyabet hastalarında, kortizon kullananlarda, göz ameliyatı ya da göz iltihabı geçirenler de travmada ikincil olarak katarakt gelişebilir.

Katarakt gelişen hastaların görmeleri bulanıklaşır. Yakın görmede bozulma, çarpık görme, renklerde matlaşma, çift görme, gözlük numaralarının sürekli değişmesi gibi şikayetler ortaya çıkar.

Kataraktın tedavisi ameliyattır. İlaçla tedavisi yoktur. Hastanın sosyal yaşamını engelleyen görme kaybı geliştiğinde geç kalınmadan katarakt ameliyatı uygulanmalıdır. İlerlemiş katarakt olgularında ameliyat zorlaşır.

Katarakt ameliyatında en yeni ve güvenli yöntem FAKOEMÜLSİFİKASYON  (FAKO) dur. 2-3 mm’lik korneadan açılan tünel kesiden lens kapsülünde dairesel bir açıklık sağlanarak, FAKO cihazı ile ses dalgaları yardımıyla lens muhtevası parçalanarak emilir. İçi boşaltılmış lens kapsülünün içine katlanarak küçük kesiden geçebilen yapay göz içi lensi yerleştirilir. Dikiş gerektirmeyen bu ameliyat anestezik damla ile yapılır ve aynı gün hasta taburcu edilir. Katarakt ameliyatlarının sonucu son derece yüz güldürücüdür.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb