reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 18.05.2020 3338 Görüntüleme

GENÇLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR.

Üniversite çağına gelmiş her gencimizin hayali yurt dışında okumak oldu. Üniversiteyi iyi dereceyle bitiren gençlerimiz zaten inanılmaz burslarla yurt dışına gitmekte ve hayatını yurt dışında kurmaya başlayan gençlerimizin pek çoğu ülkesine geri dönmesi her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Nedenlerini bir başka yazımda değineceğim ancak içinde bulunduğumuz Korona virüs salgını, nüfusunun büyük çoğunluğu genç olan ülkemize bir fırsat yaratabilir.

Korana virüs tedbirleri kapsamında birbirimizden uzak durmaya çalışırken işlerimizi, eğitimlerimizi, sohbetlerimizi ve görüşmelerimizi evden internet üzerinden yapmaya başladık. Zaten çok hızlı gelişen teknoloji, birden daha fazla kişinin kullandığı bir sıçrama yaşadı. Gençlerimiz aslında bu gelişmelere yabancı değillerdi ancak uyum göstermekte zorlanan hemen herkes ayak uydurmaya başladı.

Ancak büyük bir sorun var, özellikle geçimlerini hizmet sektöründen kazanan ve hemen herkesi paranın nasıl kazanılacağı konusunda daha büyük bir korku sardı. Zaten gençlerimiz bilinen alışagelmiş meslekler yerine yepyeni ufuklara doğru yelken açmışken, hayallerini gerçekleştirebileceği bir ülkede yaşamak düşüncesi almış başını gidiyor. O halde onlara uygun eğitimler planlanmalı ve para kazanabilmelerini kolaylaştıracak alanlara yatırım yapmak her devletin birinci önceliği olmalı.

Yapay Zekâ, Yazılım Geliştiriciliği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Nesnelerin İnterneti Tasarımcılığı, Artırılmış Gerçeklik Mimarlığı, Mobil Uygulama Geliştiriciliği, 3D Yazıcı Teknisyenliği, Alternatif Enerji Tasarımcısı, vb. gibi yüzlerce yeni mesleğin gençlere öğretilmesi ve bu alanlarda proje yapan şirketlerin desteklenmesi ya da devlet eliyle kar gözetmeksizin yepyeni kamu şirketleri kurulması kaçınılmazdır. Bu konuda planlama faaliyetleri hayata geçirilmiyorsa ve gençlerin yeni ufuklara yelken açması için gerekli çalışmalar şimdiden yapılmıyorsa korona salgınından hiçbir ders alınmamış ve devlet görevini yerine getirmiyor demektir.

KURTULUŞ REÇETESİ

İşte tam bu noktada geçmişimizde muhteşem bir örnek var. Türkiye Cumhuriyetini kurmuş, o günlerde büyük buhran olarak adlandırılan dünya ekonomik krizine rağmen devrimleriyle ülkemizi düzlüğe çıkaran, inanılmaz bir kalkınma hamlesi başlatan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK. Bu devrimler özellikle halkçılık ve devletçilik devrimleri halen bir güneş gibi milletimizin ve örnek alan her milletin yolunu aydınlatmaktadır. Her ne kadar son yıllarda cumhuriyetimizin kuruluş yıllarındaki devletçilik ilkesi göz ardı edilmiş hatta aşağılanmış olmasına rağmen özelleştirmelerle devleti küçültme çabasının ne kadar gerçek dışı olduğu bu Korona virüs salgınında apaçık ortaya çıktı.

Tabii öncelikle bizi birbirimize düşman eden politikalardan kurtulmalıyız. Bu politikaların vatanımızı elimizden almak isteyen ya da ülkemizin kaynaklarını sömürmek isteyen devletlerin ekmeğine yağ sürdüğünü artık anlamalıyız. Top yekûn bir kalkınma hamlesi başlatabilmek o kadar da zor olmasa gerek.

Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında olduğu gibi çağı yakalan ve öncü çözümlerle ilerlemeliyiz. Atatürk’ün halkçı ve devletçi ekonomi politikaları hâlâ apaydınlık bir şekilde yolumuzu aydınlatmaktadır.

Bu sayede 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız daha da kutlu olur. Unutmayın gençlerimiz geleceğimizdir.

Kalın sağlıcakla.

19 Mayıs 2020

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

İlginizi çekebilir

NASIL BİR EĞİTİM?

NASIL BİR EĞİTİM?

Tema Tasarım | AnatoliaWeb