reklam
Ana Sayfa Eğitim, son dakika, Sür Manşet 17 Şubat 2018 1767 Görüntüleme

ALİ BİLİR MUTLULUK ÖLÇÜMÜ ARAŞTIRMA SONUÇLARINI PAYLAŞTI

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlayan TURSAB-ASYA-BYK Başkanı ve Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Ali Bilir, Türkiye’de ilk defa ilçe ölçeğinde gerçekleştirdiği mutluluk ölçümü araştırma sonuçlarını paylaştı.  

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlayan TURSAB-ASYA-BYK Başkanı ve Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Ali Bilir, Türkiye’de ilk defa ilçe ölçeğinde gerçekleştirdiği mutluluk ölçümü araştırma sonuçlarını paylaştı.

Beykoz Üniversitesi Kavacık Kampüsünde gerçekleşen bitirme tezi sunumuna BEDES Başkanı ve CHP Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Gülay Demirel, Beykoz Rizeliler Dernek Başkanı Mikail Akyıldız, Beykoz Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Ergin Tüfekçi, OFD Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe, Kavacık Final Okulları sahibi Coşkun Türk, Çubuklu Spor Klubü Başkanı Coşkun Tosun, Beykoz Belediyesi 6. Dönem Meclis Üyesi Hayrullah Usta, Ferda Turan Takmaz Ortaokulu Müdürü Bekir Sağır, Beykoz Özel Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şevin Yelseli, Yeniköy Spor Klübü Başkanı Osman Pirgaip ile akademisyenler, öğrenciler ve iş dünyasından isimler katıldı.

Beykoz, bu çalışma ile literatürde ilçe bazında mutluluk seviyeleri ölçülen ilk yerleşim yeri oldu. 1,5 yılda tamamlanan araştırma için 278 kadın, 328 erkek olmak üzere toplam 606 kişiyle yüzyüze görüşmeler yapıldı. Yurt içi ve yurt dışında yapılmış 300’den fazla bilimsel araştırma incelendi. Katılımcıların mutluluk düzeyleri; yaş, cinsiyet, medeni durum, gelir düzeyi, eğitim seviyesi gibi etkenleri dikkate alarak değerlendirildi.

Alanında ilk olan bu çalışma literatüre katkı sunmakla birlikte, diğer şehirlere yönelik yapılacak gelecek çalışmalar için bir kaynak teşkil ediyor. Ayrıca, şehir ve kent yöneticilerine, kentte yasayanların mutluluk düzeylerini ve yaşam kalitesini arttırıcı çalışmalar yapabilmelerine yol gösterici oluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans yapmakta olan Giresunlular Dernek Başkanı Ali Bilir, sunum öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu çalışmayla, yüksek lisans tezim kapsamında, pozitif psikoloji çerçevesinde, daha öncesinde de kitabını yazdığım Beykoz ilçesi sakinlerinin mutluluğunu araştırmayı amaçladım. İçinde yaşadığım ve hep daha iyiye götürmek adına yıllardır emek verdiğim Beykoz bölgesinde böyle bir araştırmanın yapılması benim için çok önemliydi çünkü bir üniversite kimliği altında yapılacak olması nedeniyle konu tamamen bilimsel verilerden yola çıkılarak araştırılacak ve sonuçlar da bilimin ışığında değerlendirilecekti. Konu ile ilgili literatür taramalarımı yaparken ilçe bazında mutluluk ölçümünün Türkiye’de daha önce hiç araştırılmadığını fark ettim. Dolayısıyla çalışma, kendi alanında bir ilk olarak literatüre katkı sağladığı gibi diğer şehirlere yönelik yapılacak benzer araştırmalara da örnek oluşturacaktır. Dünya bazında her yıl açıklanan ve kalkınmanın önemli göstergelerinden biri olan mutluluk raporları dikkate alındığında böyle bir çalışmanın önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Bu kapsamda, kurmuş olduğumuz Uygulamalı Psikoloji Akademisi bünyesinde bu çerçevedeki çalışmalarımızı devam ettireceğimizi ve talep eden kurumlarla tecrübelerimizi paylaşabileceğimizi ve onlara yol göstererek gönüllü bir şekilde önderlik edebileceğimizi bildirmek isterim. Zira ilçe sakinlerinin dolayısıyla da ülke halkının refahını sağlamak açısından çok önemli olduğunu düşündüğüm mutluluk düzeyi çalışmalarının arttırılmasına katkıda bulunmak benim için özel bir önem arz etmektedir.”

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb