reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 10.01.2023 6501 Görüntüleme

ÖYLE VEYA BÖYLE BİR YIL DAHA GEÇTİ

İyisi ve kötüsü ile bir yıl daha geçti, 2022 yılında yaşadığımız ve tanıklık ettiğimiz  olaylar tecrübelerimizin ve deneyimlerimizin kötü örneklerle zenginleşmesine sebep olmuştur. Hayatımda böyle bir şey görmedim, bunu da ilk kez gördüm, duydum ve yaşadım, pes doğrusu dediğimiz olaylara hüzün ve  şaşkınlıkla tanıklık ettik. Giderayak 2022’nin bize yaşattıkları;

– Hafızalarımızdan silinmiyor İstiklal Caddesindeki patlama, hiç suçu ve günahı olmadan canlarını kaybeden vatandaşlarımız oldu, onları bir kez daha rahmetle anıyorum.

– Keza Amasra’da  maden ocağındaki patlamada canlarını yitiren madencilerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.

– Seksen dört yaşında ceza evinde hayatını kaybeden Emekli Korgeneralimiz var, mekanın cennet olsun kahraman asker. Türk milleti doğuştan askerdir, senin kıymetini çok iyi bilir.

– Altı yaşında iken babasının zoru ile, yirmi dokuz yaşındaki tarikat müridi bir adam ile evlendirilen kız evladımız; Yüce Allah, yasalarımız ve vicdan sahibi tüm halkımız seninledir bunu bilmeni isteriz.

Bu olaylar bizim güzel yurdumuzda Türkiye’mizde meydana gelen, ibretlik ve çok üzücü olaylardır. Kim veya kimler İstiklal Caddesi’nde bomba patlatıyorlar? Kim, nereden, nasıl geldi ve bilmem kaç tonluk bombayı getirdi, bilen ve gören olmadı mı, vatandaşlarımızın  can güvenliği yok. Olan olduktan sonra faillerini bulduk ve yakaladık…

Maden ocağında meydana gelen patlamada, önceden alınması gereken önlemler neden ve niçin alınmamış? Alınması gereken önlemleri almayanların hiç suçu ve günahı yok mudur?

*Yeni yıla girerken görüyoruz ki, adım adım ve gıdım gıdım ücret arttırıyorlar, oysa vatandaşlarımız, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında geçinemediği için hakkını arıyor ve hak ettiğine kavuşmak ve onu elde etmek istiyor.

*2022 yılının son ayının son günlerinde de olsa, çalışanlarımızın asgari ücretinin % 54 oranında arttırılarak 8.506 TL’ye yükseltilmesi içimizi biraz serinletmiştir.

* Çalışanların asgari ücretine %54 oranında zam yapıldığına göre, artık öğretmenlerimizin maaşları ile tüm emeklilerimizin maaşlarına da aynı / veya uygun oranda bu zammın yansıtılması gerektiği aşikardır, ümitle bekliyoruz…

*Derken, 03 OCAK 2023’de yapılan bir açıklama ile dağ fare doğurdu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 01 OCAK 2023’den geçerli olmak üzere %16.47 oranında bir zam yapılacağı duyuruldu…Ümitle bekleyen vatandaşlarımız dondu kaldı…

…Aynı gün öğleden sonra Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ile bu oranın %25 olarak uygulanacağı duyuruldu. %54 ile % 25 ‘i kıyaslayan herkes haliyle şimdi oldu, eşitlendi diyemiyor. Çünkü ortada, anayasamızdaki eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama var, bu da gün gibi aşikar.

…ve derken hemen ertesi gün 04 OCAK 2023’de, Cumhurbaşkanı kendi yaptığı konuşma ve kamuoyuna  yaptığı açıklama ile maaş artış oranının %30’a çıkarılacağını duyurdu. İnsan gayri ihtiyari seçim yatırımı mı yapıyorlar acaba falan diye düşünüyor.(!) Vatandaş olarak bizler de, yarın yine %5 puan daha arttırır belki diye umut ediyoruz.

* Yıllarca çalışarak emekli olan ve fakat kaç yıldır Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) grubu olarak aramızda boynu bükük yaşayan iki buçuk milyon kadar vatandaşımızın yeni yıl ile birlikte haklarına kavuşacak olması vatandaşlarımızın yüzünü  biraz da olsa güldürmüştür.

*Ancak, henüz TBMM’den geçip de, resmi gazetede yayınlanmamış olan bu EYT yasası ile   emeklilerimizin bazı hak kayıplarına uğrayacağı değerlendirilmektedir. Hangi aydan itibaren maaşa müstahak olduklarının belirtilmemiş olması da ayrı bir muamma gibi görünmektedir. Stajyerlik döneminin sigortalılıktan sayılamayacağı konusu da vatandaşlarımızı üzmektedir. Ödemeleri gereken askerlik ve doğum borçlanmalarının EYT’li vatandaşlarımızın belini bükeceği de bir gerçektir.

*Sonuç olarak; 2022 yılı çoğunlukla bizleri üzen olayların cereyan ettiği bir yıl oldu, onu geride bıraktık ve her şeyin daha iyi olacağı ümidi ile 2023 yılına girdik.  2023 yılından çok ama çok ümitliyiz, ne mutlu bizlere ki umudumuzu kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz.

*Umutluyuz ve mutluyuz çünkü; Cumhuriyetimizde yüzüncü yılına giriyor. Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti ve Yüce Türk Milleti…

2023 yılı vatanımıza, milletimize ve tüm dünya insanlığına barış, huzur, sağlık ve mutluluklar getirsin, hepimizin yeni yılı kutlu olsun.

Muharrem KAYNAK

10 OCAK 2023

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb