reklam
Ana Sayfa Genel, Sür Manşet 2 Mart 2024 231 Görüntüleme

Beykoz’da Zimem Defteri geleneği sürüyor

Kapı Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Beykoz’da Zimem Defteri geleneğini sürdürüyor.

Kapı Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Beykoz’da Zimem Defteri geleneğini sürdürüyor.

Merkezi Beykoz’da bulunan dernek, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan Zimem Defteri geleneğini bu ramazanda da sürdürüyor.

Beykoz’un üç farklı mahallesinden ihtiyaç sahibi vatandaşlara veresiye defterindeki borçları kapatılarak el uzatıldı.

Derneğin başkan yardımcısı Umut Bozan yaptığı açıklamada, derneğin gerek yurt içi gerek yurtdışı farklı bölgelerde birçok aileye destek verdiğini söyledi.

Bozan, her sene ramazan ayı öncesinde ihtiyaç sahibi vatandaşların yaşadığı bölgelere gidip bölge esnafına olan borçlarını bir miktar azaltarak onların bir nebze de olsa ramazana huzurlu girmelerini sağlamak amacıyla bu geleneği sürdürdüklerini ifade etti.

Yıllardır her ramazanda bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirten Bozan, dernek başkanı Neslihan Dural ile birlikte, bağışçılardan gelen yardımları ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Zimem Defteri nedir?

Günümüzde yaygın olan adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor. Osmanlı İmparatorluğunda varlıklı kişiler, içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alırdı.

Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine dayanarak borcu olanın, borcunu kimin ödediğini; borcu ödeyenin de kimin borcunu ödediğini bilmemesidir.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb