reklam reklam
Ana Sayfa Genel, Sür Manşet 23 Ocak 2022 829 Görüntüleme

DİSK Beykoz Belediyesi Önünde Basın Açıklaması Yaptı

Beykoz Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasında örgütlendiği iddia edilen 9 işçi işten atıldı. Belediyenin önünde işten atmalara karşı basın açıklaması yapıldı.

Beykoz Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasında örgütlendiği iddia edilen 8 işçi işten atıldı. Belediyenin önünde işten atmalara karşı basın açıklaması yapıldı.Beykoz Belediyesi bünyesinde çalışan, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’ten istifa ederek DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasında örgütlendiği iddia edilen 8 işçinin, İş Kanunu’nun 17. maddesi gerekçe gösterilerek işten atıldığı iddiasıyla Genel-İş Anadolu yakası 2 No’lu Şube üyeleri Beykoz Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye önünde atılan işçiler işe geri alınsın diyen şube yönetimi işçilerin “İşçinin hangi sendikaya üye olacağına işveren karışamaz” dedi.Beykoz Belediyesi önünde eylem yapan Genel-İş Anadolu yakası 2 No’lu Şube üyesi işçiler işten atmaların sendika seçme özgürlüğüne müdahale olduğunu ifade ederek işten atılan işçilerin bir an önce işlerine iade edilmesini istedi.Belediye önündeki eyleme CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu ve CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Süha Pekkip, Maltepe Belediyesi işçileri, Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube temsilcileri ve işçileri, Genel-İs Konut İşçileri Şubesi yönetimi, Genel-İş Şişli Şube yöneticileri de destek verdi. Gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Cihan Demir okudu.

“ÜCRETLER ERİDİ, KOŞULLAR AĞIRLAŞTI”

Belediye işçilerinin ücretlerinin asgari ücretin altında kaldığını iğneden ipliğe her şeye zam gelirken işçilerin ücretlerinin yerinde saydığını söyleyen Demir, “Yemek ücretleri işçilerin cebinden ödenir hale geldi. Ücretler enflasyon karşısında erirken çalışma koşullarımız da ağırlaştı. İşçileri bugün iki işçinin üç işçinin işini yapar hale geldi. Dinlenme, ailemizle vakit geçirme, haftasonu izin hakkımız verilmedi. Beykoz Belediyesi işçilerinin çalışma saatleri düzenlenmelidir. Belediye yöneticilerinin kullanamayacağı lavaboların, bir ay bile dayanamayacağı koşulların işçiye reva görülmesi kabul edilebilir değildir” dedi.“İŞÇİNİN HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLACAĞINA İSVEREN KARIŞAMAZ”

Eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğinden bahseden Demir, “Beykoz Belediyesi işçileri daha iyi koşullarda yaşamayı da çalışmayı da hak ediyor” diye konuştu. “Beykoz Belediyesi işçileri kendilerinin taleplerini savunan, insanca yaşayacağımız ücret ve çalışma koşulları için mücadele eden bir sendikaya üye olmayı hak ediyor” diyen Demir, “8 belediye işçisi arkadaşımız işten atıldı. Düne kadar Belediye ile sorun yaşamamış, uyarı almamış bu işçi arkadaşlarımız iş kanununun 17. maddesine dayanarak, yani gerekçesiz bir şekilde hukuksuzca işten atılıyorlar. Bu işten atmalar hukuksuz olduğu için de mahkemeler işçiler lehine karar verir, işverenleri mahkûm eder. Ancak belediye yönetimi bu işten atmalarla işçiler içinde bir korku yaratmak, sendikanın faaliyetlerini engellemek istemektedir. İşçilerin kendi taleplerini savunacak bir sendikada birleşmesini istememektedir. Bakın bu yapılan suçtur. İşçinin hangi sendikaya üye olacağına işveren karışamaz. Sendikalar işçi örgütleridir. Buna ancak işçinin iradesi karar verebilir” ifadelerini kullandı.

“HİZMET-İŞ SENDİKASI DA İŞÇİLERİ TEHDİT ETMEKTE”

Atılan işçilerin işe geri alınması için görüşmeye açık olduklarını söyleyen Demir, “Kim işçiyle barışmak istiyorsa emeğini çalmaktan vazgeçmelidir, kim barış istiyorsa işçilerin haklarına saygı göstermelidir” dedi. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’nın işçileri tehdit ettiğini dile getiren Demir, “Hizmet-İş Sendikası işveren eliyle işçileri tehdit ederek, ekran görüntüsü isteyerek, kendi sendikalarına geçmesi için baskı yapıyor. Geçmeyenlerinse iş akdinin fes edileceğini söylüyorlar. Bu nasıl bir sendikal anlayış! Hukuksuzca işten atılan arkadaşlarımıza sendika ayrımı yapmaksızın sahip çıkması gereken Hizmet-İş Sendikası, Belediye yönetimiyle birlikte, işçilerin sendikalaşma hakkını gasp ediyor” diye konuştu. Tek bir işçiyi dahi yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Demir, “Beykoz Belediyesini Beykoz Belediyesi yapan, kaldırımları, yolları yapan, neredeyse hayatımızın her noktasında hizmet üreten belediye işçilerinin birliğine güveniyoruz. Bu vesileyle tüm belediye işçilerini de hem işçi arkadaşlarına hem de sendikalarına sahip çıkmaya, üye olmaya çağırıyoruz. Sendikamız birliğimizdir, birliğimiz iş güvencemizdir” dedi.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb