Ana Sayfa Genel, Gündem, Siyaset, son dakika, Sür Manşet 5 Ocak 2018 3419 Görüntüleme

Boğaziçi 1/1000’lik İmar Planı 2. Etabı Belediye Meclisi’nden Geçti

Beykoz Belediyesi Meclisi, Boğaziçi Alanı 1/1000 Ölçekli Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı 2. Etabını onayladı.

Beykoz Belediyesi Meclisi, Boğaziçi Alanı 1/1000 Ölçekli Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı 2. Etabını onayladı.

Beykoz Belediyesi Meclisi Ocak Ayının son toplantısı için Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek başkanlığında bir araya geldi. Mecliste öncelikli olarak Teknik Başkan Yardımcısı Eyüp Salih Elmas tarafından imar planlarıyla ilgili meclis üyelerine bilgilendirme sunumu yapıldı.

AK Parti meclis üyeleri Muharrem Kaşıtoğlu, Manolya Demirören Tekin, Emin Yavuz, Furkan Köse, Bayram Çevik, Şahin Emanet, İskender Öz ve M. Hanefi Dilmaç ile CHP Meclis Üyesi Süleyman Kılıç katılmayan ve izinli sayılan isimler oldu.

Yoklamanın ardından bir önceki toplantı tutanağını oy birliği ile kabul edilirken gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Sinan Çıtlak, Osmanlı İmparatorluğu’nun 719. yıl dönümü olan Osmanlı Haftası dolayısı ile bir konuşma yaptı.

CHP Meclis Üyesi Gülay Demirel de Enerji Haftası dair sürdürebilir enerji kaynakları ve tasarruf tedbirlerine dair hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP Meclis Üyesi Mehmet Gürel Riva’da alınacak arsa ile ilgili son gelişmeleri ve Çubuklu’da mahkemelik olan Yüksel İnşaat’ın şantiye kurması hakkında bilgi istedi. Başkan Çelikbilek, Riva’da almayı düşünülen arsanın kısa zamanda sonuçlanacağını söyledi.

Çubuklu’da ki konu hakkında açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı E. Salih Elmas yürütmeyi durdurma kararının bir üst mahkeme tarafından iptal edildiğini ve kararın kesinleştiğini söyledi. Elmas: “İnşaat yapılmasında bir sıkıntı yok. Proje Çevre Şehircilik İl Başkanlığında karara bağlanacak ve ruhsat verilecek. Oraya da şantiye ofisleri kuruluyor.” Dedi.

 

CHP Grup Başkanı Aydın Düzgün gündem dışı söz alarak son dönemde belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasını eleştirerek şunları söyledi: “Ülkemiz kaotik bir ortamdan geçiyor. Belediye başkanları sorgu sual edilmeden yıllardır içerde yatıyor. Bazıları kenara çekilmeye mecbur bırakılıyor. Belediye başkanları hata veya eksik yapabilir. Ama kararını halk vermelidir. Hepimizin bu konularda daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Beşiktaş Belediyesiyle ilgili verilen kararın yanlış, haksız ve yanlı buluyorum.”

Yücel Çelikbilek: “Meclisi siyasi arenaya dönüştürmeyelim”

Konuşmasına CHP Beykoz İlçe Başkanı seçilen Aydın Düzgün’ü tebrik ederek başlayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek “Aydın beyden bir ricam var. Burada görev yaptığı sürece sadece meclis üyeliği yapsın. Çünkü onun muadili olan AK Parti İlçe Başkanı burada yok. Burasının siyasi arenaya dönüşmesine eminim ki Aydın beyde müsaade etmeyecektir.“ dedi.

Aydın Düzgün: “Yeşil alan konuta dönüştürüldü belediyeye satılıyor”

Kentsel Yenileme Projelerinde Toplu Konut olarak değerlendirilmesi amacıyla Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi, 889 ada 47 parsel 40 pafta sayılı taşınmazın belediyece satın alınması hakkındaki Hukuk Komisyonu Raporu hakkında söz alan Aydın Düzgün: “Belediyemiz bir arsa satın almak istiyor. Burayı daha önce satın alan kişi hangi tarihte satın almış ve o zaman ki imar durumu neydi acaba? Komisyondaki arkadaşlar bunu araştırdı mı? Bildiğim kadarıyla bu kişi arsayı aldığında burası yeşil alandı. Son planlarda değişiklik yapılarak konut oldu ve şimdi bu arsayı belediyemiz toplu konut yapmak için satın almak istiyor. Bu arsayı satan kişi müteahhit. Bu adam bilmiyor mu inşaat yapmayı da bu yeri satıyor. Belediye zor bela topladığı 24-25 milyon gibi bir parayı bu arsaya vereceğine çok daha güzel yerlerde değerlendirebileceği hazineden alınabilecek bir sürü yer var. Hiç olmaması gereken bir yerde arsa alınarak toplu konut yapılacak olması bana çok anlamsız geldi. Bu teklifin geri çekilerek yeniden düşünülmesini istiyoruz.”

Yücel Çelikbilek: Aynı imar şartlarına haiz yer getirin hemen alalım

Düzgün’ün konuşmasının ardından söz konusu rapor hakkında konuşan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek şunları söyledi; “CHP’nin görevi iyi bir şeyi yaptırmamaktır. Tokatköy’de 500 konut yapmayı düşündüğümüz yerle ilgili bakanlıkla uğraşıyoruz. Bizim talep ettiğimiz yeri Türk Alman Üniversitesi teknopark yapmak için talepte bulundu. Yetkililere oraya teknopark yapsalar bile inşaat yapamayacaklarını anlattık.  Bizim halka verdiğimiz sözü bir şekilde yerine getirmemiz gerekir. Sizlere de burada söylüyorum. Alacağımız yaklaşık 5 bin metrekare arazidir. İmar şartlarını düşünürsek en az 100- 150 civarı 90 metrelik sosyal konut çıkacaktır. Aynı şeyi Riva’da yapmak istiyoruz. Biz Beykoz’da belli sayıda sosyal konutu yapmak için bu adımları atıyoruz. Aynı minvalde aynı imar şartlarına haiz kazanımı olan yer getirin onu da hemen alalım. Burada da Riva’da da iki ay içinde inşaata başlayabilirim. Beykoz’da dönüşüm başladığında insanlarımızın kalacağı yer lazım olacak. Yarın Tokatköy veya Çubuklu projesi başladığında bu sosyal konutlara ihtiyacımız olacak.

2019’a kadar bütün arsaları elimizden çıkaracağız

Başkan Çelikbilek sözlerinin devamında; “2019 sonuna kadar belediyenin elinde bulundurduğu ve üzerinde vatandaşın oturduğu bir metrekare arsa bırakmayacağım. Hepsini hak sahiplerine satacağım. Bundan sonra hiç kimseye, hangi siyasi parti olursa olsun halkın karşısına çıkıp size tapu vereceğim dedirtmeyeceğim.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Gürel: “Halkın biran önce arzu edilen haklara kavuşmaları için18. Madde uygulamalarına öncelik verilmesini tavsiye ediyorum.”

CHP gurubundan son olarak gündem dışı söz alan Meclis üyesi Mehmet Gürel şunları söyledi: “İmar planları hem komisyonda hem de bilgilendirme toplantısında zaman darlığından ve teknik detayların çok olmasından dolayı olması gerektiği kadar incelenemeyen şeyler. Belirli bölgelerde mülkiyete göre uygulama etapları hazırlanmış. Diyelim ki, 60 dönümlük bir mülkiyet var ve içinde bir sürü kişinin hakkı var. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra inşaatlar yapılabilecek fakat bu alanda eğer kamusal faaliyetlerin dışında ticari olarak mülkiyetlerin bir kısmı satın alınıp, yer sahipleriyle anlaşılmazsa yer sahibinin bir şey yapma imkanı kalmıyor. Bunda sorun çıkıyor. Bazı ticari gruplar mülkiyetin bir kısmını alarak, oradaki inşaat üretme çabasını kendi lehlerinde zamana yayabilirler. O nedenle mülk sahiplerinin beraber bir şey yapma zorunluluğu oluştuğundan dolayı, ticari gruplar bahsedilen fiyattan almayabilir. Komisyon üyeleriyle bunu da tartıştık.  Olası bu gibi sorunları çözebilecek bir tane hukuki çalışma var. Bu çalışma halk arasında bilinen 18. Madde uygulaması. Bu çalışma çok uzun sürmez. Bu çalışmayla ilgili belediyelerin endişesi itirazlardır. İtirazlar davaya sebep olabilir. Dava süreci uzun olabileceğinden dolayı belediyeler genelde 18. Madde uygulamasını çok tercih etmeyebilirler. Başka sorunlara da sebep olmamak için belediye ekibinin önceliği halkın mülkiyet sorunlarının çözülmesi, biran önce arzu edilen haklara kavuşmaları olduğundan dolayı 18. Madde uygulamalarına öncelik verilmesini tavsiye ediyorum. Bunun hazırlıkları taslak olarak çalışılabilir.”

Konut + Ticaret Aksları Oluşturuldu

Boğaziçi Alanı 1/1000 Ölçekli Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı 2.Etabı Çubuklu, Kanlıca’nın bir kısmı, Göksu Mahallesi’nin bir kısmı, Yenimahalle’nin bir kısmı ve Göztepe Mahallesi’ni kapsıyor.

Meclis genel kuruluna bilgi veren Başkan Yardımcısı Eyüp Salih Elmas, 2. Etap planlarında diğer etaplarda olduğu gibi ilçenin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasını tesis etmek üzere konut ve ticaret aksları oluşturduklarını vurguladı. İmar planlarında Göksu’nun tarihi dokusunu korumak üzere “Göksu Köy İçi Kentsel Tasarım Projesi”ne hazırlandığı da belirtildi.

Mecliste yapılan oylamayla Boğaziçi Alanı 1/1000 Ölçekli Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı/2.Etap hakkındaki İmar Komisyonu Raporu oy birliğiyle kabul edildi.

Plan 5 Adımda Onaylanacak 

Belediye meclisi tarafından onaylanan imar planı görüşülmek ve onaylanmak üzere İBB meclisine ardından Anıtlar Kurulu’na oradan da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderilecek. Bu kurumların ardından tekrar İBB Meclisi’ne gelecek olan plan onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Meclis genel kurulu, gündemde yer alan diğer maddeleri de görüşerek aşağıdaki şekliyle karara bağladı.

1-İlçemizde bulunan 45 mahallemizin Muhtarlıklarına hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik nakdi yardım yapılması hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy birliğiyle,

2-Kentsel Yenileme Projelerinde Toplu Konut olarak değerlendirilmesi amacıyla Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi, 889 ada 47 parsel 40 pafta sayılı taşınmazın Belediyemizce satın alınması hakkındaki Hukuk Komisyonu Raporu oy çokluğuyla,

3-İlçemiz sınırlarında ihtiyacı olan mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bakım ve onarımlarının Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğünün bütçe kodundan yıllara sari olarak yapılması hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy birliğiyle,

4-Şahinkaya Mahallesi 376 ada 1 parsel ve 506 ada 3 parsel sayılı taşınmaz üzerinde yapılması planlanan Okul Projesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy birliğiyle meclisten geçti.

“Beykoz İlçesi, Tokatköy Mahallesi, Gazi Serdar Karakullukçu Çıkmazı isminin Şehit İzzet Taş Çıkmazı olarak değiştirilmesi hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi” ise İBB’ den geldiği şekilde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Komisyonu’na oy birliğiyle havale edildi.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb