DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
İlk kez nerede şiir okudum bilir misiniz? İlkokul üçüncü sınıfta iken 1957- 1958 öğretim yılının
23 NİSAN Bayramında Balya’nın Kayalar köyünün köy meydanında, 23 NİSAN isimli bir şiir okumuştum. 23 NİSAN’ın gelmesini sabırsızlıkla ve heyecanla bekledim, o gün gelince de duygulu bir şekilde şiiri ezbere okudum. Herkes beni alkışlamıştı, çok mutlu olmuştum.
Köy meydanı dediğim yer bizim Odagıranı’dır, şimdi bizler o meydana Cumhuriyet meydanı diyoruz.
Tüm milli bayramlarımız ile geçit törenleri, her türlü kutlama ve etkinlikler bu meydanda yapılır. Bayrağımız, Cumhuriyet meydanındaki göndere çekilir ve bu meydanda Atatürk’ümüzün heykeli de vardır.
Her sene gündüzün 23 NİSAN Bayramı etkinlik ve kutlamaları yapılır, aynı gün akşamı da iki katlı Heyet Odası binasının merdivenlerine kurulan sahnede o yılın MÜSAMERESİ = TİYATRO = OYUN ve TEMSİL’i yapılırdı. Bende iki yıl üst üste bu temsillerde rol almıştım. Rol arkadaşlarım, Emine (Kocaoğlan) Gezer ile Ümmügül (Kocaoğlan) Çal idi.
O zamanlar okulumuzda; Köy Enstitüsü mezunu 3 – 4 öğretmenimiz ile 130 -140 kadar öğrencimiz olurdu. Maalesef on yılı aşkın bir zamandan beri, öğrenci sayısının az oluşu nedeni ile okulumuz kapatılmıştır. Ama köyümüzde mevcut olan her iki caminin de kadrolu imamı mevcuttur.
Şimdi okul var, az da olsa öğrenci var, ama öğretmen yok, 23 NİSAN yok, Cumhuriyet Bayramı yok, Bahar Bayramı yok, sabahları çocuklarımızın haykırarak söylediği ANDIMIZ yok, müsamere, tiyatro, oyun ve temsil…vb. yok…hiçbir etkinlik ve aktivite yok…yok… Hepsine hasret kaldık.
İlkokulda okurken, 23 NİSAN gelsin de bayram yapalım, sınıflarımızı süsleyelim, uygun adım yürüyelim ve marşlar söyleyelim diye beklerdik. Biz ulusal egemenlik kavramından ziyade 23 NİSAN’a ATATÜRK tarafından bizlere armağan edilmesinden dolayı, sadece 23 Nisan Çocuk Bayramı derdik.
…Daha sonraki okullara devam edince öğrendim, ATATÜRK 23 Nisan 1924 tarihinde 23 Nisan’ı bayram olarak ilan ediyor. 1929 tarihinde de kanunlaşarak ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI diye kutlanmasına karar veriliyor.
Aslında bu tarih, Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra, ATATÜRK’ün Ankara’da TBMM’yi açtığı tarihtir “23 Nisan 1920”. Bu tarihte, MECLİS BAŞKANI aynı zamanda DEVLET BAŞKANIDIR kararı alındığı için bu tarih Devletimizin kuruluş günü olarak da bilinir. (Yeni Türk Devleti resmen kurulmuştur, Meclis Başkanı aynı zamanda Devlet ve Hükümet Başkanıdır = Temsili Hükümet Sistemi)
Sonraki yıllarda eşimin ilkokul öğretmeni olması sebebi ile unutamadığım şen, neşeli ve cıvıl cıvıl çocuk sesleri arasında bu bayramımızı hep kutladık. Bu yıl bu bayram çocuklarımızın ve torunlarımızın dinlenme tatiline rastladığı için erkenden sadece okul dershanelerinde kutlandı.
Aynı tarihlere rast geldiği için bu yıl 23 NİSAN’ı dini bayramlarımızdan birisi olan Ramazan Bayramı ile birlikte kutluyoruz, her iki bayramımız da kutlu olsun. Her yer bayraklarla donatılsın, taklar kurulsun, bina, sokak ve caddeler süslensin… Milletçe hem milli hem de dini bayramlarımızın kutlanmasında aynı özeni gösteriyoruz. Bayramlarda her yer bayraklarla süslenir, gönderlere bayraklar çekilir, tüm okul ve iş yerleri tatil edilir, hep birlikte bayram kutlamaları yapılır.
Biz bugün; 23 NİSAN 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM’nin) açılışının 103’üncü yıldönümünü törenlerle kutluyoruz. Bugün, TBMM’nin 103’üncü kuruluş yıl dönümü ve aynı zamanda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır, Bayramlarımız kutlu olsun.
23 NİSAN ŞİİRLERİM
23 NİSAN ile ilgili iki adet şiir yazmıştım, her iki şiirim de kendi kitaplarımda yer almasına rağmen, şiirlerim 1981’de benim birliğimde askerlik görevini yapan; Gazi Üniversitesi Müzik Bölüm Başkanı Doç. Dr. A. Aydın İLİK’in “ŞİİRLERLE ve ŞARKILARLA 23 NİSAN” kitabında da 1990 yılında yayınlanmıştı.
23 NİSAN Ulusal Egemenlik Bayramımızı kutladığımız bugün yine, bu şiirlerimi hatırladım. Şiirlerimin kitaplarda yer almasını ve okunmasını arzuladığım için, her iki şiirimi tekrar sizlerle paylaşıyorum.
Genç yaşta kaybettiğimiz değerli kardeşim Doç. Dr. A. Aydın İLİK’e Allah’tan rahmet diliyorum. Her iki şiirimi de çocuklarımıza armağan ediyorum.
23 NİSAN
Adım adım ileri
Unut eski günleri
Umutlu mutlu günüm
Nisanın yirmi üçleri
Atam’dan armağandır bugün
Gelin gelin çocuklar
Bayrak elde, el ele
Verin güzel çocuklar
Gelin haydi umutlu,
Gülün haydi çok kutlu
Koşun haydi çok mutlu
Kutlu, kutlu olsun çocuklar.
23 NİSAN
Işıl ışılsa gözler
Cıvıl cıvılsa sözler
Bahar kokuyorsa her yer
İşte o gün yirmi üç nisan.
Sevinç doluysa çocuklar
Mutludur anne babalar
Elde bayrak, çiçek ve balonlar
İşte o gün yirmi üç nisan.
Toplanıp her kıtadan
Çoluk, çocuk, bunca insan
Söylüyorsa marş ve türkü hep bir ağızdan
İşte o gün yirmi üç nisan.
23 NİSAN 2023
Muharrem KAYNAK
Yorumlar
Benzer Yazılar
-
İLKER GÜNER TAKIMINA GÜVENİYOR…
-
BEYKOZ BELEDİYESPOR’UN ENERJİSİ YETMEDİ
-
Beykoz’da Hafta Sonu Bazı Yollar Trafiğe Kapanacak
-
İBB’DEN BEYKOZ’DAKİ AMATÖR KULÜPLERE MALZEME DESTEĞİ
-
Deniz dolmuşları Beykoz-Sarıyer arasında sefere başladı
-
KAVACIKSPOR GENÇLERİ GALİBİYETLE SEVİNDİ 2-1
-
Beykoz Belediyesi’nden Yöre Derneklerine Teşekkür
-
Avrupalı Gençler Beykoz’da Buluştu
-
CHP’den 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı basın açıklaması
-
Beykoz’da yaklaşık 38 bin 500 öğrenci ders başı yaptı
-
BEYKOZLU ÖĞRENCİLERE 6 BİN LİRA KIRTASİYE VE BESLENME DESTEĞİ
-
Kavacıkspor’dan Bodrumspor’a oyuncu transferi