reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 22.04.2023 1020 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

İlk kez nerede şiir okudum bilir misiniz? İlkokul üçüncü sınıfta iken 1957- 1958 öğretim yılının

23 NİSAN Bayramında Balya’nın Kayalar köyünün köy meydanında, 23 NİSAN isimli bir şiir okumuştum. 23 NİSAN’ın gelmesini sabırsızlıkla ve heyecanla bekledim, o gün gelince de duygulu bir şekilde şiiri ezbere okudum. Herkes beni alkışlamıştı, çok mutlu olmuştum.

Köy meydanı dediğim yer bizim Odagıranı’dır, şimdi bizler o meydana Cumhuriyet meydanı diyoruz.

Tüm milli bayramlarımız ile geçit törenleri, her türlü kutlama ve etkinlikler bu meydanda yapılır. Bayrağımız, Cumhuriyet meydanındaki göndere çekilir ve bu meydanda Atatürk’ümüzün heykeli de vardır.

Her sene gündüzün 23 NİSAN Bayramı etkinlik ve kutlamaları yapılır, aynı gün akşamı da iki katlı Heyet Odası binasının merdivenlerine kurulan sahnede o yılın MÜSAMERESİ = TİYATRO = OYUN ve TEMSİL’i yapılırdı. Bende iki yıl üst üste bu temsillerde rol almıştım. Rol arkadaşlarım, Emine (Kocaoğlan) Gezer ile Ümmügül (Kocaoğlan) Çal idi.

O zamanlar okulumuzda; Köy Enstitüsü mezunu 3 – 4 öğretmenimiz ile 130 -140 kadar öğrencimiz olurdu. Maalesef on yılı aşkın bir zamandan beri, öğrenci sayısının az oluşu nedeni ile okulumuz kapatılmıştır. Ama köyümüzde mevcut olan her iki caminin de kadrolu imamı mevcuttur.

Şimdi okul var, az da olsa öğrenci var, ama öğretmen yok, 23 NİSAN yok, Cumhuriyet Bayramı yok, Bahar Bayramı yok, sabahları çocuklarımızın haykırarak söylediği ANDIMIZ yok, müsamere, tiyatro, oyun ve temsil…vb. yok…hiçbir etkinlik ve aktivite yok…yok… Hepsine hasret kaldık.

 

İlkokulda okurken, 23 NİSAN gelsin de bayram yapalım, sınıflarımızı süsleyelim, uygun adım yürüyelim ve marşlar söyleyelim diye beklerdik. Biz ulusal egemenlik kavramından ziyade 23 NİSAN’a ATATÜRK tarafından bizlere armağan edilmesinden dolayı, sadece 23 Nisan Çocuk Bayramı derdik.

…Daha sonraki okullara devam edince öğrendim, ATATÜRK 23 Nisan 1924 tarihinde 23 Nisan’ı bayram olarak ilan ediyor. 1929 tarihinde de kanunlaşarak ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI diye kutlanmasına karar veriliyor.

Aslında bu tarih, Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra, ATATÜRK’ün Ankara’da TBMM’yi açtığı tarihtir “23 Nisan 1920”. Bu tarihte, MECLİS BAŞKANI aynı zamanda DEVLET BAŞKANIDIR kararı alındığı için bu tarih Devletimizin kuruluş günü olarak da bilinir. (Yeni Türk Devleti resmen kurulmuştur, Meclis Başkanı aynı zamanda Devlet ve Hükümet Başkanıdır = Temsili Hükümet Sistemi)

Sonraki yıllarda eşimin ilkokul öğretmeni olması sebebi ile unutamadığım şen, neşeli ve cıvıl cıvıl çocuk sesleri arasında bu bayramımızı hep kutladık. Bu yıl bu bayram çocuklarımızın ve torunlarımızın dinlenme tatiline rastladığı için erkenden sadece okul dershanelerinde kutlandı.

Aynı tarihlere rast geldiği için bu yıl 23 NİSAN’ı dini bayramlarımızdan birisi olan Ramazan Bayramı ile birlikte kutluyoruz, her iki bayramımız da kutlu olsun. Her yer bayraklarla donatılsın, taklar kurulsun, bina, sokak ve caddeler süslensin… Milletçe hem milli hem de dini bayramlarımızın kutlanmasında aynı özeni gösteriyoruz. Bayramlarda her yer bayraklarla süslenir, gönderlere bayraklar çekilir, tüm okul ve iş yerleri tatil edilir, hep birlikte bayram kutlamaları yapılır.

Biz bugün; 23 NİSAN 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM’nin) açılışının 103’üncü yıldönümünü törenlerle kutluyoruz. Bugün, TBMM’nin 103’üncü kuruluş yıl dönümü ve aynı zamanda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır, Bayramlarımız kutlu olsun.

23 NİSAN ŞİİRLERİM

23 NİSAN ile ilgili iki adet şiir yazmıştım, her iki şiirim de kendi kitaplarımda yer almasına rağmen, şiirlerim 1981’de benim birliğimde askerlik görevini yapan; Gazi Üniversitesi Müzik Bölüm Başkanı Doç. Dr. A. Aydın İLİK’in “ŞİİRLERLE ve ŞARKILARLA 23 NİSAN” kitabında da 1990 yılında yayınlanmıştı.

23 NİSAN Ulusal Egemenlik Bayramımızı kutladığımız bugün yine, bu şiirlerimi hatırladım. Şiirlerimin kitaplarda yer almasını ve okunmasını arzuladığım için, her iki şiirimi tekrar sizlerle paylaşıyorum.

Genç yaşta kaybettiğimiz değerli kardeşim Doç. Dr. A. Aydın İLİK’e Allah’tan rahmet diliyorum. Her iki şiirimi de çocuklarımıza armağan ediyorum.   

23 NİSAN

Adım adım ileri

Unut eski günleri

Umutlu mutlu günüm

Nisanın yirmi üçleri

 

Atam’dan armağandır bugün

Gelin gelin çocuklar

Bayrak elde, el ele

Verin güzel çocuklar

 

Gelin haydi umutlu,

Gülün haydi çok kutlu

Koşun haydi çok mutlu

Kutlu, kutlu olsun çocuklar.

23 NİSAN

Işıl ışılsa gözler

Cıvıl cıvılsa sözler

Bahar kokuyorsa her yer

İşte o gün yirmi üç nisan.

 

Sevinç doluysa çocuklar

Mutludur anne babalar

Elde bayrak, çiçek ve balonlar

İşte o gün yirmi üç nisan.

 

Toplanıp her kıtadan

Çoluk, çocuk, bunca insan

Söylüyorsa marş ve türkü hep bir ağızdan

İşte o gün yirmi üç nisan.

23 NİSAN 2023

Muharrem KAYNAK                                                                  

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb