reklam reklam reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 15.03.2023 2067 Görüntüleme

SEÇMENİN HAYATİ SORUMLULUKLARI

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında yapılacak seçimlere 2 ay kaldı. Yani 60 gün. Aday listelerinin belirlenmesi, seçmen listelerinin açıklanması derken propaganda süreci için çok az bir zaman kaldı.

Adayların içinde bulunduğumuz ağır ekonomik krizi bir an evvel düzelteceğine, depremzedelerin yaralarını çok hızlı saracağına, muhasır medeniyet seviyesine hızlı adımlarla ulaşılacağımıza vb. seçmeni ikna etme çabası için sayılı günler kaldı.

Seçim süreci adaylar ve yandaşlarının olduğu kadar seçmen olan herkesin sorumlulukları var. En önemlisi beş yılda bir de olsa oyunu kullanmak. Daha da önemlisi zaten bir oyu olan seçmenin oyuna sahip çıkması, olası düzenbazlık ve sahtekârlıkları önlemek, çoluğunun çocuğunun geleceğine doğru düşündüğü şekilde yön verebilmek gibi hayati sorumlulukları var.

Bu sorumluluk Seçmenin oy kullandığı sandığın başında beklemekle bitmiyor. Ki hemen herkes tüm gün sandığı gözlemlemekten başka seçim güvenliği için bir tanım yapmıyor. Hâlbuki seçim, tutanaklar oluştuktan sonra güvenilir devletimizin seçim sisteminde siyasi partilerin yapabileceği bazı önlemleri alması yönünde baskı kurmakla oluyor. Zira ülke genelinde yaşanabilecek olası aksaklıkların da önüne geçmek, sonradan görevini yapmayan siyasilere uyarılarda bulunmak gerek. Tabi olabildiğince duyabilecekleri, dikkate alabilecekleri şekilde ve umuduyla.

6 Şubat 2023 tarihinde güneydoğu illerimizde yaşanan korkunç deprem sonrası yaklaşık 16 milyon vatandaşımız etkilendi. Ülke nüfusumuzun %20’ine yakın vatandaşımızın büyük bir bölümü ikamet ettiği yerlerden geçici bile olsa ayrıldılar. Pek çoğu çadır kentlerde, yakın köylerdeki akrabalarının yanında ve Ankara, Antalya, Mersin illerimiz başta olmak üzere, diğer illere göçtüler. İstanbul’u pek tercih etmeyen depremzedelerimiz herhalde yaşanması en olası depremin bu ilimizde olacağı endişesi olmalı.  Nüfusun %20’si demek Seçmenin de %20’si demek.

Bu korkunç depremden sonra seçim ne kadar önemli olabilirse de elimden geldiğince hatırlatmak veya her şeye rağmen önem verebilenler bazı uyarılarım olacak. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerde depremzede vatandaşlarımızın oy kullanabilmesi için yeni adreslerini E-DEVLET üzerinden veya Nüfusmatiklerden beyan etmesi gerekmekte. Deprem veya başka bir sebeple bulunduğun ilden diğer il ve ilçelerden birine taşındıysan, taşındığın yerdeki adrese, (yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerler dâhil) aynı il ya da ilçe içinde ikametin dışında (konut, prefabrik ev, yurt, konteyner, çadır kent, huzurevi vb.) bir yerde barınıyorsan adres beyanı yapmalısın ki oy kullanabilesin.

 Son gün 17 Mart. Yani 2-3 gün var.

Başka da uyarılarım olacak ama bu yazıya şimdilik bu sığabildi. Diğerlerini de seçim süresi içerisinde sıklıkla yazmaya çalışacağım. Yazmakla kalmayıp bazı aksaklıklar için harekete geçeceğim. Hem de organize bir şekilde. Pek tabi olanları açık açık yazacağım. Kim dinledi de önlem aldı, kim dinlemedi de önlem almadı. Yerel bir gazetenin köşe yazısı demeyin sadece kayıt altına almak bile yeterlidir. Ne de olsa internet dünyasında yaşıyoruz.

14 Mart 2023

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb