reklam
Ana Sayfa Yazarlar 15.09.2017 1662 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

KEMİK ERİMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

KEMİK ERİMESİNDEN KORKMAYIN!

Kemik erimesi, sadece yaşlılık hastalığı değil yaşam boyu dikkat edilmesi gereken halk sağlığı sorunudur. Bundan dolayı, hastalık oluşmasından önce önlem alınması ve korunma sağlanması zorunludur.

Kemik erimesini önlemedeki amacımız, kemik kütlesini en üst düzeye çıkarmak ve korumak, ileri yaşlarda meydana gelebilecek kemik kaybını azaltmak yahut yavaşlatmaktır.

Kemik erimesi, bir başka deyişle, osteoporoz, kemiklerin zaman içerisinde zayıflaması ve kırılganlığının artması sonucu oluşan sistemik bir kemik hastalığıdır.

  1. Büyüme bitene kadar ne yapmalıyız?

Doruk kemik kütlesi, büyüme ile ulaşılan en yüksek kemik kütlesi seviyesidir. Büyüme sırasında rol alan genetik değişkenler, mekanik yüklenme, beslenme ve hormonal gibi faktörler doruk kemik kütlesini etkiler. Büyüme tamamlana kadar kemiğimizi en iyi haline getirmeliyiz. Anne karnında başlayan ve yaşla birlikte gelişen kemik dokusu her şey den önce doğru beslenmelidir.

Gebelikte ve emzirme döneminde çocuğun ihtiyacı olan kalsiyum alınmalı ve annenin kemik metabolizması bozulmadan değerlenmelidir. Hem annenin hem de çocuğun ihtiyacı olan kalsiyum, vücuda doğru bir şekilde girmelidir. Kalsiyum içeren gıdalar ile birlikte yeterli düzeyde alınmalı, emilimin doğru olması (gazlı içecekler, mide asidini azaltan ilaçlar, vs.) için yanlış gıdalardan uzak durulmalı, alınan kalsiyumun vücuda faydalı olması için aktif D vitamini düzeyi (güneşlenme ve besinlerle D vitamininin alınması) istenilen seviyeye getirilmelidir.

Çocuklarımız bizden doğru beslenme, güneşlenme ve geniş alanlarda hareket edebileceği mekanlar ister. Çocukluk çağında yapılan egzersizlerin hareketli oyunların kemik yapısına etkisi çok önemlidir.

  1. Büyümenin sonlanmasından yaşlanmanın başlayıncaya kadarki dönemde ne yapmalıyız?

Evet, çocukluk bitti ve sorumluluklarımız var. Yoğunlaşan ev ve iş hayatımız içinde yapmamız gerekenleri unutuyoruz. Daha az yürüyor spor yapamıyoruz. Düzensiz beslenmek, doğru gıdalar yerine hızlı tüketilen yağlı öğünler ile günü sürdürmek, ardından gelen kilo problemleri nedeniyle hızlı kilo vermek için yanlışlar yapmak, özellikle vücut geliştirme amacıyla yanlış ilaçlar almak gibi kemiğe zarar veren şeyler yapıyoruz. Hormonal hastalıklar, bizim elimizde olmadan gelişebilir. Fakat vücudumuza iyi bakmak zorundayız. Bütünüyle bunlar ve kötü alışkanlıklar (sigara, alkol, uyuşturucu), kemik kütlesinde azalmaya yol açıyor ve stoklarımızı kaybediyoruz. Bunu fark etmemiz bu yaşlarda çok zor. Zaman hızla geçiyor…

  1. Kadınlarda menopoz sonrası ve her iki cinsiyette de yaşlanma ile birlikte ne yapmalıyız?

Bu zamana kadar her şeyi doğru yaptıysak, kemik erimesinden korkmayın. Çünkü biz, bilinçli bir ailenin yanında büyüdük, bu dönemde öğrendiklerimizi kurduğumuz yeni hayatımızda uyguladık ve en üst seviyede bir emeklilik kazandık. Bunca yıllık tecrübe ve bilgimiz ile artık hata yapmayız. Artık acelemiz yok, iş yetiştirmek zorunda değiliz. Düzenli beslenmemizi, düzenli sporumuzu, doğru güneşlenmeyi yaptı, kötü alışkanlıklarımızı çok öncesinden terk etmeyi hayatımızın bir parçası olarak yaşadık. Artık torunlarımıza örnek olma zamanı geldi. Unutmayalım, torunlarımız ileride bizde gördüklerini uygulamak için yarışacaklar.

ÖZETLEYECEK OLURSAK…

Anneler, Babalar! Çocuklarımızın beslenmesine çok dikkat edelim. İhtiyacı olan gıdaları doğru zamanda almalarını takip edelim. Bu konuda ailemizden aldığımız beslenme alışkanlıklarını doğru kaynaklardan aldığımız bilgiler ile pekiştirelim. Çocuklarımızın geniş, havadar alanlarda oynamasını, spor yapmasını sağlayalım. Zarar vermeyecek şekilde vücudun güneşlenmesi için tedbirler alalım.

Gençler artık anne, babalarının yanında değil.  Vücutları kendi kontrollerinde. Hayatımız boyunca kullanacağımız vücudumuzu, sağlıklı yapabilmek büyük oranda bizim elimizde. Yarın öğrencilik ve iş hayatımızda vücudumuzun ana taşıyıcısı olan kemiklerimizi unutmamamız lazım. Bu koşuşturma esnasında beslenmemize dikkat etmek, hızlı tüketilen gıdalardan olabildiğince uzak durmak, yorgun bile olsak spor yapmaya fırsat yaratmak, güneşle dost olmak hedefimiz olmalıdır.

Artık yaşlılık yok. Gençlikte yaptığımız doğrulara devam, aktiviteye devam, kaliteli yaşama devam, düzenli kontrollerle hekiminizin önerilerine uyarak sağlıklı yaşama devam diyoruz.

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

EGE ADALARINI NASIL KAYBETTİK?

EGE ADALARINI NASIL KAYBETTİK?

Tema Tasarım | AnatoliaWeb