reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 26.04.2018 1668 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Protez ameliyatlarında yaşın önemi

Geriye dönmesi imkansız olan ameliyatlardan biri eklem protezi ameliyatlarıdır. Bu sebepten dolayı ameliyatın yapılma zamanının çok önemi vardır. Erken veya geç yaşlarda yapılan protezlerdeki sıkıntılar nedeniyle hastalar mağdur olmuşlardır. Toplumumuzda konuşarak duygusal iletişim sağlayan hasta gurubu, birbirlerine dertlerini anlatarak sıkıntılarını paylaşır ve bunun neticesinde de kendisi bir sonuç çıkartarak tedavisinde karar almaya çalışır. Bu kararı verirken kötü sonuç almış hastaları dinlediği kadar iyi sonuç almış hastaları da dinleyerek neticede kendi tedavisinde başına gelebilecekleri düşünür. Yakınları sıkıntılı problemler yaşadılar ise ameliyattan vazgeçer, ama iyi sonuç aldılarsa ameliyata daha erken karar verirler. Doğrusu; ne iyi örnekler ne de kötü örneklerdir. Her hasta kendi kaderini yaşar. Bizim için doğru zaman hastamız için doğru olmayabilir. Yahut, hasta yakını için doğru zaman hasta için doğru olmayabilir. Bu konuda karar verme tamamen hastaya aittir. Hekimler ve hasta yakınları doğru zamanı tespit etmede hastaya danışmanlık ve destek hizmeti verirler. Hasta, karar vermek için süreçle ilgili doğru bilgilendirmeyi hekimden aldığında ailesiyle yapmış olduğu istişare sonrasında zamanı tayin eder. Bu aşamada hatalı bilgilendirme ve yanlış yönlendirme maalesef hastanın kafasını karıştırır. Bazı hekimler hemen ameliyat olmasını, bazı hekimler olabildiğince geç ameliyat olmasını ve bazı hekimler de hiç ameliyat olmamasını tavsiye ederek hastanın içinde bulunduğu sıkıntıyı daha da arttırırlar. Bize göre doğru olan hastanın kararıdır. Ama bu kararı almadan gelecekte karşılaşacağı bütün sıkıntıları, planlamanın ne kadar önemli olduğunu, geç kalmanın başarıya negatif etki edeceğini, başına gelebilecek sıkıntılarla geç kaldığında daha zor mücadele edebileceğini öğretmek, gelecekle ilgili doğru planları yapmasını tavsiye etmek çok kıymetlidir. Dolayısıyla hasta bir eklem problemi yaşadığında yaşam kalitesini arttırmak için hemen ameliyat olmaya karar vermesi ya da bir süre beklemeyi tercih etmesi hastanın doğrusudur ve buna saygı gösterilmelidir. Hastanın ameliyat olmamayı tercih etmesi ve bu konuda ameliyatsız tedavi seçeneklerini tercih etmesi ve yine aynı konuda doğru bilgilendirmeyle yönlendirilmesi önem arzeder.

Protez cerrahisi artık dünyada çok erken yaşlarda yapılabilmekte ve hastalar mağduriyet yaşamamaktadır. Yaşam kaliteleri ve huzurları erken yaşta sağlanmaktadır. Bizim de tercihimiz hastanın aktif yaşamı kaybetmeden sağlığının en iyi olduğu doğru zamanda tedaviyi tercih etmesidir ve bu durum hastanın gelecekteki vücut sağlığını ciddi derecede etkileyecektir. Bizce hastalarımızın unutmaması gereken en önemli şey; hekimin hastanın danışmanı olduğu, sadece kendi fikirlerini ona söylemesi gerektiği ve hastanın doğru karar vermesi için ona ideal bir program taslağı çizmesidir.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb