reklam
Ana Sayfa Yazarlar 7.02.2020 1663 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

HALK İDARESİ ve HALKIN SAHİP OLDUĞU DEĞERLER

Her toplumda idare edenler ve idare edilenler diye iki tabaka vardır . Dikkat ederseniz kelimeler çoğuldur , insanlığın ilk yıllarından  itibaren bu böyledir . Gelişmiş  , modern toplumlar ile demokrasiyi benimsemiş  ve özümsemiş olan  milletlerde  halk kendisini idare edecekleri bizzat  kendisi seçer . Bu amaçla yapılan  demokratik bir seçim “ne olur bizi sizler idare edin” demektir .

İdare edenler halkın seçtiği kişilerden oluşur .Yani halkın kendisini  (yönettiği ) idare ettiği toplumlar demokrasiyi ve cumhuriyet  idaresini baştan seçerler . Bunun dışındaki bir yönetimin adı demokrasi ve cumhuriyet olamaz . Başkan , kral , kraliçe , han , hakan , emir , sultan , imparator , şah , padişah ,  dük , düşez , derebeyi , gibi değişik isimlerle  halkı / milleti yöneten veya yönettiğini zannedenler  halktan yana bir yönetim sergileyemezler , buna tek adam rejimi denir .Yasama-Yürütme-Yargı denilen bu üç Erk’i bu tek adam kullanır .Yani tek adamın ağzından çıkan ve/veya ileride çıkabilecek olan her söz emir ve kanun olur .Tek adamların  idare ediyorum dediği zavallı halk devamlı olarak ezilir ve zulum görür , kul , köle ve esir gibi yaşar .

Bende bir birey’im , bir fert veya kişiyim , hür yaşarım , kişilik haklarım var , hakkımı savunurum , hakkımı kimseye yedirmem , seçilirsem eğer , senin gibi idare edenlerin içinde yer alırım  ama benim adım idare eden değil idare edenlerden birisi olarak bilinir diyebilmeliyiz .

TARİHİ GELİŞİM BAKIMINDAN DEVLET OLMANIN ÜÇ ANA UNSURU VARDIR :

A . BİRİNCİ GRUP    : (İlkel toplumlar )………………………….   – ÜLKE – TOPLUM – GÜÇ

B . İKİNCİ GRUP       : (Henüz tam gelişmemiş toplumlar) .. –  TOPRAK – HALK – OTORİTE

C . ÜÇÜNCÜ GRUP  : (Gelişmiş toplumlar) ……………………  –  VATAN – MİLLET – EGEMENLİK

*Birinci ve ikinci gruptaki ülkeler ” henüz toprağına vatan diyememiş olanlardır”  idare edenler  kral , sultan , emir , han , hakan , padişah …vb. tek kişidir . Halk  ; ÜMMET , KUL , KÖLE ve ESİRDİR’dir.

*Üçüncü grup devletler de , artık toprak ve ülke kavramı VATAN’a dönüşmüştür , vatan uğruna çok canlar verilmiştir , halk kendisini MİLLET olarak benimsemiştir ve kendisini idare edecek kişileri kendisi seçerek  EGEMENLİK  hakkını kullanmaktadır  artık  Aziz ATATÜRK’ ün dediği gibi , egemenlik kayıtsız şartsız milletindir .

*VATAN , MİLLET ve EGEMENLİK  bunlar devletin vazgeçilmez üç ana unsurudur . Devletler hukuku , devlet  olabilmenin  üç ana unsuruna ilaveten o ‘devletin ; BAYRAĞI , MİLLİ MARŞI , PARASI ve BANDOSU olmalıdır der . Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu özelliklerin tamamına sahip olan ve köklü bir tarihi geçmişi ile de övünen yüce Türk Ulusunun Devletidir .

*Her milletin olduğu gibi Türk Halkının “TÜRK MİLLETİ’nin  ” insanca , adil , eşit , hür ve bağımsız olarak yaşama haklarının yanında ” , kendisine ait özellik ve güzellikleri de  vardır . Bunlardan biriside TÜRK HALK EDEBİYATI’ dır . Konumuz ; Türk Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri , Halk Edebiyatı Ürünleri ve Halk Edebiyatı Temsilcilerimizdir . Keza Halk Edebiyatın kendisine has özellik ve güzelliklerini sizlere sunmaktır .

Muharrem KAYNAK

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

DEVLET ve MİLLİ GÜVENLİK

DEVLET ve MİLLİ GÜVENLİK

Tema Tasarım | AnatoliaWeb