DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
NAİM
ABD tarafından iki kere vatandaşlık ve 10 milyon dolar teklif edildiği halde reddeden, kariyerine 7 dünya rekoru, 3 olimpiyat altın madalyası, 6 Avrupa şampiyonluğu ile 7 tane dünya şampiyonluğu sığdıran, ülkemiz ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran “Cep Herkülü” lakaplı Bulgaristan Türkü Naim Süleymanoğlu’nun İstanbul’da bir meydana heykelinin dikilmesi için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. Bu vesileyle 18.Kasım 2017 tarihinde vefatının yıldönümü nedeniyle bir kez daha rahmetle anıyorum, ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Türk Milletinin gurur ve yüz akı olan NAİM için kurucu ve yöneticisi olduğum RUBASAM adına bir HEYKEL kampanyası başlattık. Projemiz var, heykeltıraşımız var, fakat onun şanına uygun bir meydan tahsis edecek Belediyemiz yok…
Geliştirdiği uzun ömürlü aşı projesiyle Amerika ve Japonya’dan da patent alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören’in ifade ettiği gibi, Bulgaristan Türkleri için özgürlük ve umut meşalesi olan ve Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen NAİM SÜLEYMANOĞLU’nu yeri kolay kolay doldurulamayacaktır.
Doğup büyüdüğü Bulgaristan’da Komünist Jivkov yönetimi Türkleri asimile etmeye çalışıyor, baskı yapıyor, öldürüyor, isimlerini değiştirip Belene gibi toplama kamplarında işkence ediyordu. Kırcaali ve Türklerin yaşadığı diğer illerde olanlardan, bırakın dünyanın, Sofya’da yaşayan Bulgar vatandaşlarının bile haberi yoktu. Türk azınlığının dini yaşamına ve geleneksel kıyafetlerine de müdahale ediliyor, Medreseler ve kuran kursları kapatılıyordu. İnsanlar evlerinde dahi dini vecibelerini yerine getiremiyor, çocuklarını sünnet ettiremiyorlardı. 1973’ten itibaren Türkçe seçmeli derse dahi müsaade edilmedi. Sırada Türk okulları vardı. Artık bu okulların sistematik bir şekilde ortadan kaldırılmasının vakti gelmişti. Türk basını da Türk okulları gibi yavaş yavaş yok edilecekti. Komünist parti döneminde Bulgaristan’da 5 Türkçe gazete, 1 de Türkçe dergi yayımlanmıştı. Zamanla yalnızca 1 tane Türkçe gazete kaldı. Onun da içindeki Türkçe sözcük sayısı her geçen gün azalıyordu.
İnanılmaz bir baskı rejimi, Türkleri dünyadan izole etmişti. Naim daha çocukken kararını verdi: ‘En yükseğe çıkıp’ mezalime uğrayan halkının sesini oradan tüm dünyaya duyuracaktı. Başardı da Türkiye’ye kaçarak, dünyaya olanları anlatmıştı.
Neredeyse tüm hayatını adadığı bu misyonu gerçekleştirmek için yapıştı halterin barına… Time dergisine kapak olup, Birleşmiş Milletlerde yaptığı tarihi konuşma ile soydaşlarımızın acısını haykırdıktan sadece 3 ay sonra Jivkov pes etti ve 350 bin soydaşımızın Türkiye’ye dönebilmesi için kapılar açıldı.
23 Ocak 1967’de Bulgaristan’da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 1977’de başladı. 15 yaşında iken Brezilya’da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. 16 yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.
1983 yılında Viyana’da yapılan turnuvada, 56 kiloda dünya rekorlarını sırası ile koparmada 130,5, silkmede 165 ve toplamda da 295 kilo olarak kırdı. Daha sonra bu rekorlarını yine kendisi kırdı. 1986 yılında dünya şampiyonasında 60 kilo kategorisinden katıldı ve toplamdaki rekorunu 335 kiloya çıkararak dünya şampiyonu oldu. 1988 Seul Olimpiyatları’da ise yine 60 kilo kategorisinde muhteşem rekorlar kırdı. (Toplam: 342,5 kg) Naim Süleymanoğlu’nun Seul’daki muhteşem başarısı ile Türkiye’ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.
1984, 1985 ve 1986’da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na, Bulgaristan’ın da Sovyetler Birliği’nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için, 1986 senesinde, Melbourne, Avustralya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda bir süre ortadan kaybolan ve daha sonra 11 Aralık’ta ortaya çıktığında, Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak, Türkiye’de yaşama ve Türk Milli Takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulunan sporcu, talebinin kabul edilmesinin ardından, Naim Süleymanoğlu adını aldı.
1992 Barcelona Olimpiyatları’nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi. 1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994’te Bulgaristan’da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası’nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı.
Olimpiyat ve Dünya Şampiyonluklarıyla göğsümüzü kabartan, gururumuz olan yeri doldurulamayacak büyük sporcu, maalesef genç yaşta hayata veda etti… Saygı ve rahmetle anıyorum.
Süheyl ÇOBANOĞLU
RUBASAM Bşk. V.
KAYNAK:
Yüksel AYTUĞ… Vatan Borcu Gibi Film ‘Naim’ Sabah Gazetesi
Yorumlar
Benzer Yazılar
-
ŞİİR ATÖLYESİ ve ŞAİRLER
-
YAŞA MUSTAFA KEMAL PAŞA ÇOK YAŞA…
-
ELBETTE MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ…
-
BATI TRAKYA TÜRK CUMHURİYETİ ‘nin 111.nci YILI
-
BÜYÜK ZAFERE DOĞRU
-
ÖYLE KOLAY DEĞİLDİR GÜZELİ RAZI ETMEK
-
DOST ve ARKADAŞ SEÇERKEN DİKKAT EDELİM
-
TÜRK TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI, LOZAN ZAFERİ
-
KRALIN KÖPEĞİNİ TAŞLAMAK
-
DİLİM SENİ DİLİM DİLİM OLASIN!
-
Batı Trakya Türklerinin Lideri SADIK AHMET (1947 – 1995)
-
OLİMPİYAT BEKLENTİLERİMİZ