reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 16.12.2023 1367 Görüntüleme

BEYKOZ’DA SEÇİMİ KAZANMAK CHP İÇİN HAYAL DEĞİLDİR.

Uzun yıllar CHP ilçe, il ve genel merkez örgütlerinde görev almış, 14 seçim geçirmiş ve bu seçimlerde gerek bilişim gerek analiz görevlerinde bulunmuş biri olarak yaşadığım ve gönül verdiğim ilçe Beykoz ile ilgili bazı tespitlerde bulunmak istedim.  Tabi 40 yaşından sonra Yerel yönetimler ön lisans, Kamu Yönetimi Lisans ve Siyaset Bilimi/Uluslararası İlişkiler Lisans diploması almış biri olarak hem akademik hem de alaylı tecrübe ile Beykoz’da seçim kazanmanın sayısal göstergelerini size sunacağım. Tüm veriler Yüksek Seçim Kurulundan alındığını da belirtmeliyim.

Çok kısa geçmiş seçimleri değerlendireyim.

2009 seçimlerinde Beykoz Belediyesi için 20 mahalle oy kullanırken birden bire Çavuşbaşı Beldesi kapatılarak 5 mahallenin daha Beykoz Belediyesi için oy vermesi sağlanmıştı. Haliyle 20 mahallede CHP önde olmasına rağmen Çavuşbaşı ile birlikte çok az bir fark ile AKP seçimleri kazanmıştı.

2014 seçimlerinde Büyük Şehir Yasası ile Beykoz’da bulunan 20 Köy mahalle olarak Belediye için oy verdi. CHP Beykoz’daki göstermelik demokrasi ile yapılan ön seçimlerdeki manipülasyonlar sebebi ile aday adayları arasındaki uyumsuzluk ve saldırgan propaganda süreci AKP ile CHP arasındaki oy farkını 18.523’e çıkardı.

2019 seçimlerinde 2014 deki benzer hatalar sebebi ile AKP ile CHP arasındaki oy farkı 18.933 olarak artarak devam etti.

Haliyle fark iki seçimdir bu kadar çok olunca CHP’nin Beykoz’da seçim kazanması hayal gibi göründü. Hele hele 2023, 14 ve 28 Mayıs genel seçimlerinde yaşanan hayal kırıklığı iyice umutları kırmıştı.

Oysa sayısal veriler gösteriyor ki CHP’nin Beykoz’da seçimi kazanması hayal değildir.

2009 ve 2014 seçimlerindeki durumları yukarıda kısaca yazdım ama 2019 seçimlerindeki bazı verilere dikkatinizi çekmek istedim. 31 Mart 2019 seçimlerinde AKP Beykoz Belediye Başkanının aldığı oy ile İBB Başkanı Adayı Sayın İmamoğlu’nun aldığı oy arasındaki fark 7.795 dir. Yani 11.168 kişi CHP Beykoz Belediye Başkanı Adayına oy vermemiş fakat CHP İstanbul Belediye Başkanı Adayına Oy vermişti. Hele 23 Haziran 2019 tekrarlanan İBB seçimlerinde Sayın İmamoğlu’nun Beykoz’dan aldığı oylar 31 Mart 2019 seçimlerinde AKP Beykoz Belediye Başkan adayının aldığı oylardan 1.659 fazla idi. Diğer taraftan 21.496 oy AKP ve CHP harici partilere verildiğini,  25.281 seçmenin oy kullanmadığı ve 5.000 oyun da geçersiz sayıldığı YSK verileri ile net olarak bellidir.

Bu oy sayıları gösteriyor ki Beykoz’da doğru aday AKP adayından fazla oy alabiliyor. Sandığa gelmeyen seçmenleri ve diğer partilere verilen oyları da göz önünde tutulduğunda Beykoz’da CHP’nin seçim kazanması gerçekten hayal değildir. Nasıl bir seçim stratejisi uygulanacağının da göstergesidir.

Yeter ki, kaybetmek için özel olarak hatalar yapılmasın. Beykozlunun bir oy daha fazla oy vermesi muhtemel doğru aday belirlensin, partililer arasındaki uyum göz doldursun, sandığa gitmeyen seçmenin bir kısmı oy kullansın ve CHP ye oy vermeyen bir kısım seçmen CHP adayına oy versin.

Tüm bu şartları sağlayacak adayı aday adayları arasından belirlemek için çok fazla araştırma veya ankete gerek yok. Profesör olmaya da gerek yok basit bir bakışla kim olması gerektiği ve nasıl bir davranış içerisinde olunulması gerektiği bellidir. Bunun dışındaki tüm hareketler mevcut duruma hizmet etmekten başka bir şey olmaz.

Cumhuriyetimizin 100.yılında Beykozlulara öncelik verecek, büyük çoğunluğun yüreğine su serpecek bir Belediye Başkanı ve Meclisi üyeleri Beykozluların en doğal hakkıdır.

16 Aralık 2023

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb