reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 13.12.2019 1759 Görüntüleme

NOBEL

1992 – 1995 yılları arasında 200.000 Bosnalı Müslüman’ı kadın, çocuk, yaşlı demeden hunharca katlederek SOYKIRIM suçu işleyen katil Miloşeviç ile Sırp savaş suçlularını savunan ve her platformda koruyan sözde edebiyatçı Avusturyalı yazar müsveddesi PETER HANDKE’ye Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmesi, ödülü anlamsızlaştırıp, değersizleştiren ve insanlığın vicdanını kanatan utanç verici bir tercih olarak tarihte yerini almıştır. Handke, Srebrenitsa’daki soykırımı inkar etmiş, hatta Müslüman Boşnakların kendi kendilerini öldürdüklerini savunacak kadar ileri gitmişti…

Kosova’daki savaş sırasında da Sırp lider Slobodan Milosevic’in yanında yer alan Handke, yazılarıyla o dönemde Milosevic rejiminin en büyük destekçilerinden biri olmuştu.

Tüm dünyanın gözünün içine baka baka  “SREBRENİTSA’DAKİ SOYKIRIMI İNKÂR ETTİĞİ”  ve  “SAVAŞ SUÇLULARINI DESTEKLEDİĞİ” için verilen bu ödül, Nobel Komitesinin saygınlığına gölge düşürmüştür.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Bosna soykırımını inkar eden Peter Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösteren İsveçli gazeteci Christina Doctare, 1988 yılında Birleşmiş Milletler Barış Gücü sağlık ekibinde görev yaptığı için aldığı Nobel madalyasını iade edeceğini açıkladı.  Doctare, “İsveç Akademisi ile gurur duyuyordum ancak şu an tek hissettiğim utanç ve suçluluk.” ifadesini kullandı.

Kosova Dışişleri Bakanı ve Birinci Başkan Yardımcısı Behgjet Pacolli, kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımda Bosna’daki soykırımı inkar eden ve buna rağmen Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke’nin ülkesinde ”istenmeyen kişi” ilan edildiğini ifade etti.

Kosova’nın yanı sıra Türkiye, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Hırvatistan da Nobel Edebiyat Ödülü’nün tartışmalı Avusturyalı yazar Handke’ye verilmesine tepki göstermiş ve Stockholm’deki ödül törenine katılım göstermeyeceklerini duyurmuştu.

Değerli bilim insanımız Sn. Prof. Aziz SANCAR’a bilimsel çalışmaları nedeniyle verilen ödül her türlü tartışmanın dışında ve fazlasıyla hak edilmiş olup konumuz dışındadır.

Fakat NOBEL’cilerin kararları,  sanki Türk’le, Türklükle, Müslümanlıkla bir sorunu varmış gibi bir kuşkuya yol açıyor. Çünkü daha önce de verilen ödüllere baktığımızda genelde aleyhimizde sözleri ve yazıları olanların tercih edildiğini görüyoruz.

Geçmişten bugüne ırkçılıktan sahtekarlığa, kadın düşmanlığından torpil iddialarına varan Nobel skandallarına eklenen bu son örnek ayıplarının üstüne tüy dikmek oldu… Ama bu insanların utanma duygusu olduğunu sanmıyorum… Protestolar onları etkilemeyecek ve bugün olduğu gibi bundan sonra da yanlış kararlarıyla insanlık aleminin yüz karası olmaya devam edeceklerdir.

Bize düşen ise gerçek anlamda hakkı ve hakkaniyeti temsil eden, Nobel’den daha prestijli ve saygın bir ödül sistemini oluşturup dünyaya kabul ettirmektir.

Bu vesileyle bir kez daha SOYKIRIM suçunu işleyen katil Miloşeviç ile Sırp savaş suçlularını savunan ve her platformda koruyan sözde edebiyatçı Avusturyalı yazar müsveddesi PETER HANDKE’ye Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmesini kınıyor ve ödülün geri alınmasını talep ediyorum…

Süheyl ÇOBANOĞLU

(RUBASAM Bşk. V)

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb