reklam
Ana Sayfa Yazarlar 25.01.2019 1492 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Çocuklarda Spor

Çocuklarımızın gelişiminin doğru olması için çok önemli olan üç maddeyi sıralayalım; iyi beslenme, güneşlenme ve geniş alanda aktivite.  “Geniş alanda aktivite” yapması, düzenli spor yapması anlamına gelir.

Eskiden mahalle kültürü çocuklar için büyük bir şanstı. Aynı sokakta çocuklar oyunlar oynar, bütün gün annesinin gözetiminde hareket ederlerdi. Oyunlar sırasında kan-ter içinde kalır, titiz anneler çocuklarını çağırıp sırtlarına tülbent, havlu koyarlardı. Ama çocuk yine de oynamaya devam ederdi. Modern toplumlarda mahalle ve sokak kültürü giderek kaybolma noktasına geldi ve çocuklar çağımızın tehlikeli elektronik cihazlarıyla tanıştılar. Sokakta arkadaşlarıyla yaptıkları oyunları bilgisayarın karşısında sanal ortamlarda yapmaya başladılar. Bu durumlar,  ileride çocukların büyümesiyle birlikte problemli sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Her biri bulunduğu toprağa sıkıca tutunmaya çalışan meyve fideleri olan evlatlarımızı, ileriki yaşamda karşılaşacakları her türlü probleme hazırlamak zorundayız. Bunun için de sağlam kafa sağlam vücutta bulunur atasözü bizim için çok önemlidir. Sağlam vücut için düzenli spor yapmalarını sağlamak zorundayız. Yapılacak sporu, aktiviteyi bazen oyunlarla, bazen arkadaşlarla, bazen farklı motivasyonlarla devamlı hale getirmeliyiz. Belli bir yaşa kadar çocuk için spor oyun olmalı ve hırslanmadan mutlu olmak için bunun devamı sağlanmalı. Belli bir yaştan sonra ise, çalışmanın getireceği her aktivitenin insan için bir başarı olduğunu öğretecek spor dalları seçilmelidir. Çocuğun sevdiği, yeteneğinin el verdiği branşları öğrenmeleri ve ebeveynlerin de doğru seçim yapmaları ve devamlılık sağlanmaları önemlidir.

Günümüzde eskiden görmediğimiz spor yaralanmalarının çocuklarda da oluştuğunu artık görüyoruz. Bunun sebeplerinin başında başarı odaklı hırslı ekiplerin antrenmanlarla çocukların üzerine fazlasıyla gitmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Burada aileler de çocuk başarılı olsun diye aşırı derecede titizlikte çocuklarını zorlayabiliyorlar. Sınırların doğru seçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde hiç olmayacak sakatlıklar meydana gelebiliyor. Büyüme çağındaki bir çocuktan spor vücudunu çok iyi bir şekilde geliştirirken, aşırı yapılan sporlarda tam tersi bir etki görülmektedir. Vücudun kullanılması, canlandırılması faydalıyken, aşırı kullanım büyüme kıkırdaklarında hasar yapabilmektedir. Çocuk yaşlarda yapılmayacak vücut geliştirme uygulamaları, çocukta ileriye dönük başka problemler de oluşturabilecektir. Spor branşlarında çocuğu yetiştirecek olan hocaların bu konuda yeterli donanımda olması, profesyonel bir yaklaşım sergilemesi ve çok yönlü çocuğu değerlendirmesi gerekmektedir. Bunları araştırmadan çocuklarımızı teslim etmemeliyiz. Çocukların spor yapması kadar spordan sonra vücut bakımları da önemlidir. Hangi branşta olursa olsun vücudun dinlendirilmesi, doğru beslenmesi ve korunması gereklidir. Çocukların aktiviteleri sırasında heyecandan ve oyun akışından kondüsyonlarını hesap edemeyecekleri bir gerçektir. Bu sebepten ne zaman ne kadar hangi şartlarda aktivite içinde olacaklarını ve ne zaman durmaları gerekeceğini çok iyi yönetmek gerekir. Bu konuda da branş hocalarına çok iş düşmektedir. Doğru çalışan ekiplerde spor sakatlıkları çok az görülürken yanlış çalışan ekiplerin kalıcı sakatlıklarla karşılaştığını görmekteyiz. Aileler de, çocukların gelişimi için spor yapmasını sağlarken bunun yanlış yerlerde olmamasına çok dikkat etmelidir.

 

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb