reklam reklam reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 18.03.2023 1117 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ ve ŞEHİTLER GÜNÜ

Bugün; 18 MART 2023, 108 yıl önce yazdığımız Çanakkale Destanı’nı bir kez daha zafer coşkusu ile okuyoruz ve Çanakkale zaferimizi kutluyoruz.

108 yıl geçse de, 1071’de kazandığımız Malazgirt zaferini kutlar gibi, 30 Ağustos 1922’de kazandığımız 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlar gibi kutluyoruz, 18 MART Çanakkale zaferimiz kutlu olsun.

18 MART aynı zamanda “Şehitler Günü’dür” şehitlerimizin ruhları şad olsun.

Kaderde, kıvançta ve tasada bir olan, tüm duygularda birleşen mutlu, hür ve müreffeh Türk milletinin fertleri olarak 18 MART Çanakkale Zaferimizi kutluyoruz. Aynı zamanda bu kutlu ve mutlu günümüzü bize armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Aziz ve Kahraman şehitlerimizin hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz.

-Tüm dünya devletlerinin ve milletlerinin de bildiği gibi düşman;

1. Rusya’ya yardım etmek, 2. İstanbul’u ele geçirmek, 3. Denizden Rusya’ya varan ikmal yolunu açmak amacı ile Çanakkale Boğazı’nı denizden zorlamıştır.

İngiliz, Fransız ve Anzaklar’dan oluşan, bu güne kadar ve bundan sonra da tarihte eşine ve benzerine rastlanmamış olan bu devasa armada 18 MART 1915’de ÇANAKKALE’de yenildi.

Düşman Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceğini anladı ve bize bir destan yazdırdı, yeni bir destan kazandık adı ”Çanakkale Geçilmez Destanı” tarihimizin altın sayfalarında yer alan bu destan ile övünüyoruz. Çanakkale Geçilmez Destanı ve onun anlatımı ne bu güne, nede tarih sayfalarına sığmaz…

*** Bilindiği gibi Çanakkale Savaşlarının DENİZ ve KARA savaşları diye iki safhası vardır;

*** 1. DENİZ SAVAŞLARI SAFHASI; Düşman denizden Çanakkale Boğazı’na,

-İlk olarak 3 KASIM 1914’de saldırdı,

-28 ŞUBAT 1915’de tekrar ve çok büyük bir donanma ile saldırdı,

-5, 6 ve 7 MART 1915’de de defalarca saldırdı…

-Arka arkaya tam beş kez saldırdı,  her defasında daha güçlü bir donanma ile saldırmasına rağmen Çanakkale Boğazını geçemedi.

-Nihayetinde düşman 18MART 1915 günü saat 11.15’de en modern ve en güçlü donanması ile son bir kez daha saldırdı; İşte o zaman hesapları şaştı, kafaları karıştı, NUSRET mayın gemimizin denize döşediği mayınlar onun güçlü gemilerini batırdı. İRRESİSTABLE, OCEAN ve BOUVET gemileri battı.

-Mehmet oğlu Seyit Onbaşı, iman gücü ile 256 kiloluk topçu mermisini tek başına kaldırıp, topuna doldurarak OCEAN gemisini tam isabet ile vurup batırdı.

-Aynı gün saat 18:00’da bu muhteşem armada ve müttefikleri Boğaz’ı zorlayarak geçme ümitlerini tamamen yitirmiş olarak geriye çekildi ve Çanakkale Boğazı’nı terk etti.

*** 2. KARA SAVAŞLARI SAFHASI; Düşman yaptığı haince planlar ile karaya asker çıkarmaya karar verdi ve 25 NİSAN 1915 sabahının ilk saatlerinde ilk çıkarma yapıldı.

Düşman, bu kez de karşısında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü buldu, Mustafa Kemal o esnada ARIBURNU’nda askerine şu emri veriyordu;

BEN SİZE TAARUZ ETMEYİ DEĞİL ÖLMEYİ EMREDİYORUM, BİZİM ÖLMEMİZ İÇİN GEÇECEK SÜRE İÇİNDE BAŞKA BİRLİKLER VE KOMUTANLAR GELİP BİZİM YERİMİZİ ALABİLİRLER.

İşte bu tarihi emirden sonra savaşın seyri değişmiş ve savaş durgunlaşarak siper savaşları durumuna dönüşmüştür… düşman güçlü çıkarma kuvvetleri ile, bir an önce Gelibolu Yarımadası’nda tutunmak ve İstanbul istikametinde ilerlemek istiyordu.

13 ve 14 MAYIS 1915 tarihlerindeki BOMBA SIRTI, KANLI SIRT, CONK BAYIRI muharebeleri ve Mustafa Kemal’in dehası ile tüm muharebeler kazanılmış ve düşman bir adım bile kıyıdan içerilere ilerleyememiştir…

7 – 8 Ağustos’ta müttefiklerin ARIBURNU’na yeni çıkarma birlikleri ile çıkarma yapması ve  9 -10 Ağustos’ta da temastaki kuvvetlerimizle savaşmalarına rağmen her defasında Mustafa Kemal’in birliklerince geri püskürtülmüşlerdir.

…ve nihayet:

Denizden ve karadan Çanakkale’yi geçemeyen ve geçemeyeceğini anlayan düşman karadaki bütün muharebeleri de kaybedince, 1915 yılı sonlarına doğru geldiği gibi geriye dönmüştür.

(9 OCAK 1916’da denizlerimizde ve topraklarımızda hiçbir düşman askeri kalmamıştır.)

SONUÇ:

1-Her iki tarafın 250’şer bin şehit verdiği toplam yarım milyon insanın öldüğü Çanakkale’de toprağın her bir karışı şehitlerimizin kanları ile sulanmıştır. Ruhları şad olsun.

-Kaybımız; 57 bin şehit, 21 bin hastalıktan ölen, 10 bin kayıp, 100 bin yaralı, 64 bin hasta.

-Düşmanın kaybı; İngiltere’nin kayıplarının toplamı  410 bin kişidir (205 bin  zayiat, 115 bin esir, ölü ve kayıp, 90 bin hastalanıp geri gönderilen) Fransa’nın kayıplarının toplamı da ; 79.000 kişidir.

2- Çanakkale savaşları bize Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK gibi bir dehayı kazandırmıştır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Çanakkale’de 57nci Alay ile birlikte harp sahnesine çıkarak, harp tarihinde eşsiz bir Komutan ve Lider olarak kendisini dünyaya tanıtmıştır.

Çanakkale savaşları, Türk milli mücadelesinin Önderi ve Başkomutanımız olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü çıkarması bakımından da çok önemlidir. Çanakkale’de dehası ile büyük askeri başarılar kazanan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu zaferle ANAFARTALAR Kahramanı olarak anılacaktır.

3- Dünya milletleri, Türk milletinin yenilmezliğini bir kere daha görmüştür. Vatan savunması konu olunca, Türklerin kanlarının son damlasına kadar savaşan kahramanlar olduğunu ve bu uğurda destan yazdığını da bir kere daha görmüş ve anlamışlardır.

18 MART tarihi aynı zamanda; Türk milleti için, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makam ve mertebesine ulaşan yüce insanları bir kere daha rahmet ve minnet ile andığımız “ŞEHİTLER GÜNÜ’dür” Aziz Şehitlerimizin Ruhları Şad olsun.

Selam olsun Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e, selam olsun NUSRET mayın gemisi ile mayın döşeyen kahraman askerlerimize, …selam olsun 256 kiloluk topçu mermisini tek başına sırtlayan Mehmet oğlu SEYİT ONBAŞI’ya, selam olsun YAHYA ÇAVUŞ’a ve onun kahramanca savaşan ve şehit olan bir manga askerine ve selam olsun vatan uğruna şehit olan ve isimsiz yatan MEHMETÇİKLERİMİZ’e, selam olsun KINALI KUZULAR’a ve onları kınalayarak cepheye gönderen ANALAR’a

18 MART Çanakkale Zaferimiz Kutlu Olsun, Vatan sağ olsun ve Aziz Şehitlerimizin Ruhları Şad olsun.

Muharrem KAYNAK

18 MART 2023

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb