reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 6.06.2018 1812 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Yaz Aylarında Spora Dikkat!

Okulların tatile girmesiyle beraber ailecek gittiğimiz gezilerde doğal olarak bütün kış yapamadığımız spor aktivitelerinin hepsini yapmak isteriz. Kısıtlı bir tatil süresinde ne kadar çok spor yaparsak o kadar sağlıklı olacağımızı düşünürüz. Bu da tehlikeyi beraberinde getirir. Birçok hastamız tatil dönüşünde soluğu bizim yanımızda alır.

Özellikle kısıtlı zamana sıkıştırılmış sportif aktivitelerde başarıyı elde etmek için yüksek performans gösteririz.  Bu performansı elde etmek için kondüsyonumuzun, vücudumuzun hazır olmasının önemi yoktur. Önemli olan başarmamızdır. Bu sebeple yüksek aktivite beraberinde sakatlığı getirir. Normal bir zeminde yapmadığımız voleybolu plajda hırsla yapabilir, normal bir zeminde yapmadığımız bir koşuyu plajda deniz kenarında yapabiliriz. Burada vücudumuzun maruz kalacağı travmaların dışında bir de sıcağın ve yorgunluğun yan etkilerini görürüz. Dolayısıyla bu şartlarda sakatlanmadan eve dönmek çok zordur. Burada dikkat etmemiz gereken sporu ne zaman, ne kadar, kiminle, hangi şartlarda yapacağımızı iyi hesap etmektir.

Yaz sporlarında dikkat etmemiz gerekenler;

  • İklim koşullarına göre sporu yapacağımız zamanı çok iyi belirlemeliyiz. Özellikle sıcaklığın çok arttığı saatlere dikkat etmeliyiz.
  • Yapacağımız spora vücudu hazırlamadan, ısınma ve esneme hareketlerimizi yapmadan başlamamalıyız.
  • Vücudumuz yorgunken tehlike arz edecek sporu muhakkak ertelemeliyiz. Uykusuz ve yorgun bir halde denizde yüzmemeliyiz.
  • Yapacağımız spora uygun kıyafetler giymek zorundayız. Terlikle basketbol oynayamayız. Ya da çıplak ayak futbol…
  • Sportif aktiviteyi yaşımıza uygun aynı performansı gösteren arkadaşlarımızla oynamalıyız. Bizden daha hızlı koşan veya bizden daha çok zıplayan ya da daha hırslı birisi bizi sakatlayabilir.
  • Yaptığımız spor aktivitesinden sonra vücudumuzu dinlendirmeli ve aktivite sırasında kaybettiğimiz sıvı-mineral dengesini yerine koymalıyız. Hızlı terleme ile vücutta ciddi sıvı kaybı oluştuğu gibi çeşitli minerallerin kaybı da oluştur.
  • Spor yaparken bir takım ilaçların ve içeceklerin bize oluşturabileceği yan etkileri hekiminize danışmalı ve ona göre bir plan yapmalıyız.
  • Profesyonel yaptığımız sportif aktivitelerde çok sıkıntı çekmezken,  amatör olduğumuz branşlarda önceden hazırlığımızı en iyi hale getirmezsek problem yaşaya biliriz. Örneğin, dağ yürüyüşüne kondüsyonu olmadan çıkan bir kişi ciddi risklere girer. Bazen ölümcül kazalar kaçınılmaz hale gelir.
  • Yapılacak sporun yapılma anındaki süresinden ziyade devamlılığı önemlidir. Bu yüzden tatildeki zaman aralığı da çok iyi planlanmalıdır.

Vücudumuzun sağlığı için yapacağımız tatilin, sporun, aktivitenin doğru planlanması bizi önemli ortopedik sakatlıklardan koruyacak ve iyi bir yaz tatili geçirmemizi sağlayacaktır.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

BİR ZAMANLAR NE GÜZELMİŞ…

BİR ZAMANLAR NE GÜZELMİŞ…

Tema Tasarım | AnatoliaWeb