reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 7.02.2020 1646 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

HALK İDARESİ ve HALKIN SAHİP OLDUĞU DEĞERLER

Her toplumda idare edenler ve idare edilenler diye iki tabaka vardır . Dikkat ederseniz kelimeler çoğuldur , insanlığın ilk yıllarından  itibaren bu böyledir . Gelişmiş  , modern toplumlar ile demokrasiyi benimsemiş  ve özümsemiş olan  milletlerde  halk kendisini idare edecekleri bizzat  kendisi seçer . Bu amaçla yapılan  demokratik bir seçim “ne olur bizi sizler idare edin” demektir .

İdare edenler halkın seçtiği kişilerden oluşur .Yani halkın kendisini  (yönettiği ) idare ettiği toplumlar demokrasiyi ve cumhuriyet  idaresini baştan seçerler . Bunun dışındaki bir yönetimin adı demokrasi ve cumhuriyet olamaz . Başkan , kral , kraliçe , han , hakan , emir , sultan , imparator , şah , padişah ,  dük , düşez , derebeyi , gibi değişik isimlerle  halkı / milleti yöneten veya yönettiğini zannedenler  halktan yana bir yönetim sergileyemezler , buna tek adam rejimi denir .Yasama-Yürütme-Yargı denilen bu üç Erk’i bu tek adam kullanır .Yani tek adamın ağzından çıkan ve/veya ileride çıkabilecek olan her söz emir ve kanun olur .Tek adamların  idare ediyorum dediği zavallı halk devamlı olarak ezilir ve zulum görür , kul , köle ve esir gibi yaşar .

Bende bir birey’im , bir fert veya kişiyim , hür yaşarım , kişilik haklarım var , hakkımı savunurum , hakkımı kimseye yedirmem , seçilirsem eğer , senin gibi idare edenlerin içinde yer alırım  ama benim adım idare eden değil idare edenlerden birisi olarak bilinir diyebilmeliyiz .

TARİHİ GELİŞİM BAKIMINDAN DEVLET OLMANIN ÜÇ ANA UNSURU VARDIR :

A . BİRİNCİ GRUP    : (İlkel toplumlar )………………………….   – ÜLKE – TOPLUM – GÜÇ

B . İKİNCİ GRUP       : (Henüz tam gelişmemiş toplumlar) .. –  TOPRAK – HALK – OTORİTE

C . ÜÇÜNCÜ GRUP  : (Gelişmiş toplumlar) ……………………  –  VATAN – MİLLET – EGEMENLİK

*Birinci ve ikinci gruptaki ülkeler ” henüz toprağına vatan diyememiş olanlardır”  idare edenler  kral , sultan , emir , han , hakan , padişah …vb. tek kişidir . Halk  ; ÜMMET , KUL , KÖLE ve ESİRDİR’dir.

*Üçüncü grup devletler de , artık toprak ve ülke kavramı VATAN’a dönüşmüştür , vatan uğruna çok canlar verilmiştir , halk kendisini MİLLET olarak benimsemiştir ve kendisini idare edecek kişileri kendisi seçerek  EGEMENLİK  hakkını kullanmaktadır  artık  Aziz ATATÜRK’ ün dediği gibi , egemenlik kayıtsız şartsız milletindir .

*VATAN , MİLLET ve EGEMENLİK  bunlar devletin vazgeçilmez üç ana unsurudur . Devletler hukuku , devlet  olabilmenin  üç ana unsuruna ilaveten o ‘devletin ; BAYRAĞI , MİLLİ MARŞI , PARASI ve BANDOSU olmalıdır der . Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu özelliklerin tamamına sahip olan ve köklü bir tarihi geçmişi ile de övünen yüce Türk Ulusunun Devletidir .

*Her milletin olduğu gibi Türk Halkının “TÜRK MİLLETİ’nin  ” insanca , adil , eşit , hür ve bağımsız olarak yaşama haklarının yanında ” , kendisine ait özellik ve güzellikleri de  vardır . Bunlardan biriside TÜRK HALK EDEBİYATI’ dır . Konumuz ; Türk Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri , Halk Edebiyatı Ürünleri ve Halk Edebiyatı Temsilcilerimizdir . Keza Halk Edebiyatın kendisine has özellik ve güzelliklerini sizlere sunmaktır .

Muharrem KAYNAK

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

SREBRENİTSA SOYKIRIMI

SREBRENİTSA SOYKIRIMI

Tema Tasarım | AnatoliaWeb