reklam reklam
Ana Sayfa Siyaset, son dakika, Sür Manşet 15 Şubat 2018 1460 Görüntüleme

Başkan Çelikbilek: “O siyasi kadro gelip sizden özür dileyecek”

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek yerel basın mensuplarını kahvaltıda ağırladı.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek yerel basın mensuplarını kahvaltıda ağırladı.

Yerel basın mensuplarını kahvaltıda ağırlayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Spordan Beykoz’un imar planlarına kadar birçok konuda yerel basının sorularını cevapladı.

Beykoz Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapılan programa belediye başkan yardımcıları, başkan danışmanları ve ilçedeki yerel gazetelerin temsilcileri katıldı.

 

Vatandaşa satmak üzere Büyükşehir Belediyesinden devir alınan ve henüz satışı gerçekleşmemiş yerlerle alakalı ‘Karagöz sırtında İBB’nin yerlerini vatandaşa satarken ortalığı velveleye verdiler’ ifadesini kullanan Çelikbilek gelişen olaylar sonrasında o yerleri satmadığını ancak şimdi ikinci bir ihale aç başkanım dediklerini söyledi. Başkan Çelikbilek: “Bende halka diyorum ki; ‘Gidin o gün sizi aldatanlara bize bu tuzağı niye kurdunuz, bizi niye kandırdınız’ diye sorun ya da o siyasi kadro gelip sizden özür dileyecek ve bunu basında okuyacağım. Bu olmadığı sürece satışı yapmayacağım. Ancak bunlar olursa tapularını vereceğim.” dedi.

 

Toplantıda Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in basın mensuplarının sorularına verdiği cevapların konu başlıkları şöyle:

BEYKOZ ŞAHİNKAYA PARK STADI, ER YA DA GEÇ HAYATA GEÇECEK

“Beykoz Arena belediyenin değil bakanlığın yapacağı bir çalışmaydı. Bununla ilgili çalışmayı biz geçmişte yaptık. Bölgede bir çalışma da başlamıştı fakat daha sonra gündemden çıktı. Şimdi ki bakan beyle görüştük yeniden bir çalışma yapacağını söyledi.  Orman Bakanlığı’ndan yerin iznini almak içinde mücadele ettik. Görevimiz olmamasına rağmen belediye olarak projesinin yapımını da biz üstlendik. Artık Arena kelimesi kalktı biliyorsunuz. Yeni adıyla Beykoz Şahinkaya Park Stadı, er ya da geç hayata geçecek. Beykoz Stadının kapasitesi neden az? Alan bu kadar olunca koltuk sayısı da ancak o kadar çıkıyor.”

BELEDİYE OLARAK ASLA PARASAL KONULAR KONUŞMADIK

“Hatırı sayılır birtakım insanlar bize gelerek Tuzla Spor Kulübünü alacaklarını söyledi. Bizde bu kişilere güvenerek halkımız ile paylaştık. İsmini Beykoz 1908 değil de içinde Beykoz geçen bir takım haline sokacaktık. Bizden stat desteği istediler bizde yapılan stadı verebileceğimizi başka desteklerde sağlayabileceğimizi kendilerine belirttik. Ama belediye olarak asla parasal konular konuşmadık. Kısaca Tuzla ya da başka bir kulüp olur görüşmeler devam ediyor.”

HALKIMIZ 3-4 YERDE ATACAĞIMIZ SOSYAL KONUT ADIMINDAN SONRA GAYRETLERİMİZİ GÖRECEK

“İmar uygulamaları her zaman sorunludur. Hiç sorun olmamasını istiyorsanız, Beykoz’un tamamını yıkar sıfırdan yaparsanız hiç sorun çıkmaz. Yüzde 80’nin kullanıldığı bir arazide plan yaparsanız ister istemez zorlanırsınız.  Herkesin istediği planı çıkarmak tabi ki zor, halkımızın menfaati için uğraşırken vatandaşımızda fedakarlık göstermeli. Dönüşüm gerekiyorsa bu konuda herkes fedarlık yapmak zorunda.  Şimdiye kadar neden yapılmadı da geç kaldınız deniliyor. Biz bir günümüzü dahi heba etmedik. Beykoz’un boğaz kanunu içinde kalması, planları kurullardan çıkartmayı zorlaştırıyor. Halkımız 3-4 yerde atacağımız sosyal konut adımından sonra gayretlerimizi görecek.”

200 METRELİK YERDE 60-75 M2 OTURUM ALANI ELDE EDEN VATANDAŞ İRTİFADA 4-5 KATLI YAPI KURACAK

“Biz olabildiğinde mevzuatın bize tanıdığı şartlar çerçevesinde çalışmalarımızı yaptık. Beykoz’un fiziki ve hukuki durumu kamuoyunda iyi bilinmeli. Diyelim ki vatandaşımızın 200 bürüt arsası varsa en az 60-75 m2 oturum alanı olacak demektir. Bunun üzerinde 0,30’lara varan kullanım alanı olacak. Bölgenin fiziki ve hukuki durumlarına göre 3 – 5 kat var. Geri görünüm 12,50 etkilenme ise 15,50’dir. Bunun dışında bir şey yapma hakkınız yok. Bizde yasadaki sınırları aşamadığımız için, planları yaşatmak adına diyelim.  200 metrelik yerde 60-75 m2 oturum alanı elde eden vatandaş irtifada 4-5 katlı yapı kuracak. Burada çıkmalar da bu alanın bonusu olacak. Aşağıda 70 metrede oturan yukarıdaki katlarda 105-110 metrelere geliyor. Çatı araları ve bodrum katları bu işin yine bonusu oluyor.”

ŞEHRİN FİZİKİ ALANINI DÜŞÜNEREK 12 METRE YOLLAR KOYMAK ZORUNDAYIZ

“Beykoz genelinde yukarıdan şehir oturumuna baktığınızda asfaltı yani yolu görebileceğiniz yüzey neredeyse tamamen kapalı. Ana yollar dışında kılcal damarlar gibi. Şehrin fiziki alanını düşünerek 12 metre yollar koymak zorundayız.”

500 METRE ALTINA İMAR YOK DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL

“500 metre altına imar yok diye bir şey söz konusu değil. İmar kısıtlaması diye bir şey yok. 500 metrekare şartı şudur. Parçala böl felsefesini ortadan kaldırmaktır. Parçalayacak olan 500 metrekarenin altına indiremez. Bugün 100 metre tapulu yerin var eni boyu kurtarıyorsa imar alacaksın. Yani 6 metre cephe 7 metre derinlik yani 42 metre oturumu sağlayan her kes imar alacak. Alamıyorsa yanındaki ile beraber hareket eder. 500 metrekare sadece asgari ifraz şartıdır.”

TÜRKİYE’DE OLMAYAN BİR ŞEY İLK DEFA BEYKOZ İMAR PLANLARINDA KONU EDİLDİ

“Düzenleme payı ise yüzde 40 alınması gereken bir paydır. Bunun da bir mevzuatı var. Yüzde 35-40’a kadar varan kesinti uygulaması zaruridir. Bu da 18 uygulaması ile yapılıyor. Türkiye’de olmayan bir şey ilk defa Beykoz imar planlarında konu edildi. Bu imar planlarında 18 kararı asla işli değildir. Çünkü bunu koyarsak 18 uygulaması bitene kadar şehir duruyor. Belediye yapmadan komşular kendileri bir araya gelip terkleri yaparak yapılaşmaya gidebilmesinin önünü açtık.  Bu Türkiye’de imar hukukuna giren ilk plan kararıdır.”

İTİRAZA KONU PARSELLERDE İMAR DURDURULUR

“Beykoz’da 18 uygulamasını rahat yaparız dedik ama gördük ki rahat yapamıyoruz. Vatandaşımız rıza göstermeden bunu yapamayız. Plan notlarını yaparken ilk defa 18 uygulanabilir alan diye belirttik, uygulamayı belediye yapar-ı kaldırdık. Vatandaşımız kendisi anlaşacak. Anlaşılamazsa mahkemeye gidecek ve bu imara razı olacak. İtiraza konu parsellerde imar durdurulur. Mahkeme sonuçlanana kadar bekleyecekler.”

O SİYASİ KADRO GELİP SİZDEN ÖZÜR DİLEYECEK

“Karagöz sırtında İBB’nin yerlerini vatandaşa satarken ortalığı velveleye verdiler. Bende o yerleri satmadım. Şimdi İkinci bir ihale aç başkanım diyorlar. Bende halka diyorum ki gidin o gün sizi aldatanlara bize bu tuzağı niye kurdunuz, bizi niye kandırdınız diye sorun ya da o siyasi kadro gelip sizden özür dileyecek ve bunu basında okuyacağım. Bu olmadığı sürece satışı yapmayacağım. Ancak bunlar olursa tapularını vereceğim.”

NİKAH KIYDIRMA HER GÜN OLAN BİR ŞEY DEĞİL Kİ

“Beykoz’dan Kadıköy’e Beşiktaş’a nikah kıydırmaya gidiliyor. Nikâh kıydırma her gün olan bir şey değil ki. Gidilen yer Beykoz sınırlarında başka bir ilçede değil. Yenimahalle’de olan bir yer Beykoz’un bir mahallesi burası için uzak demek olmaz. Burada küçücük yerde terler içinde nİkah kıymak mı daha iyi?  Geniş arazi içinde kıymak mı? Aynı anda üç nikâh kıyılabilecek. Gerekirse yine de araç koyarız. Faaliyete geçince duruma göre hareket ederiz.”

SOSYAL DONATI ALANLARI AMACI DIŞINDA KULLANILAMAZ

“Sosyal donatı alanları vatandaşın ortak kullanımı içindir ve amacı dışında kullanılamaz. Halkımız bu konuda müsterih olsun. Göksu’nun üst kısmında Aqua Park ve Trafik Parkı projemiz vardı bu alandaki projemiz bir vatandaşın başvurusu üzerine iptal edildi. 40 bin m2’lik alan şu an köpeklerin gezdiği boş bir arazi. Belediye her istediği yere istediği şeyi yapma olanağına sahip değil.”

5 MAHALLEDE TOPLU KONUT

“Vatandaşımız imar planı hazır aynı şartlara haiz konut yapabilecek bir arazi getirsin hemen alacağım. Riva’da ya da Soğuksu’da alınan arazinin kime ait olduğunu ben bilmem.  Hemen imar alınabilen bir yer buralar. Kişi başına düşen yaşam alanını 30 metrekare olarak baz alıp çözüm üretmek adına 70-90 m2’lik arsanın da şekline göre bağımsız bölümler elde etmeyi hedefliyoruz. Riva’da 100 civarında bağımsız bölüm, Soğuksu’da da 100-110 arası bağımsız bölüm üretmeyi hedefliyoruz. Böylelikle hem Vatandaşımız rahat bir şekilde satın alabilsin hem de çok fazla alan sarfiyatı yapmamış olunsun. Bizim buralarda kar elde etmek gibi bir derdimiz yok. Biz bu planları yaparken donatı alanlarından arsa üreteceğimizi sandım. Baktım ki 1 m2 arsam çıkmadı. Akbaba, Soğuksu ve Riva’da sosyal konut çalışmalarımız var. Akbaba’da 500 civarı konut çıkması bekleniyor. Tokatköy Şehr-i Sitare ve Kiptaş’ın Çubuklu’da yapacağı konut çalışmaları da mevcut. 3’ünü biz, 2’sini Kiptaş yapacak.”

BEYKOZ DIŞINDAN KİMSEYE KONUT SATMAYACAĞIZ

Bizim kar etme gibi bir derdimiz yok. Beykoz dışından kimseye konut satmayacağız. Fiyatlar konusunda bir şey söylemek için erken. İnşaat malzemeleri değişiyor. Sosyal konutların taksiminde genel bir hukuk vardır. Müracaat sırası, ödeme imkanları gibi şartlara bakılır. Noter huzurunda yapılır. Biz de bunlara riayet edeceğiz.

MUHALEFET KONUŞUR BİZ İŞ YAPARIZ

“2960 sayılı Boğaz Kanunu ile ilgili çalışma yapıyoruz. Muhalefet konuşur biz iş yaparız. Bitmeden sonuçlanmadan sokakta konuşmam. Vatandaşımıza biz hiç yalan söylemedik. Başımızda bu kanunlar var. Bunu başımıza da biz sarmadık. Bu yasa o dönem Beykoz’da Yücel Çelikbilek, Sarıyer’de Yusuf Tülün hizmet yapmasın diye çıkarıldı.  O dönem her tarafa köylere pankart astım sakın yerlerinizi satmayın diye çünkü bir takım hesaplar vardı.”

EĞER BEYKOZ’UN GELECEĞİNE DAMGA VURABİLECEĞİME İNANSAYDIM

“Beykozlunun Beykoz’da kalmaması için hiçbir iş yapmadık. Tam tersi kalması için çok uğraştık. Ama Beykozlu parayı gördü Beykoz’a olan muhabbeti ortadan kalktı. Bir kişi çıksın şu şartları zorlaştırdın da ben o yüzden gidiyorum desin. Eğer Beykoz’un geleceğine damga vurabileceğime inansaydım hiçbir yerde araziyi vatandaşa satmazdım. Baştan buraları alırken proje alanı olarak aldım. Ama siyaset ve halkımız bu yerleri satmak zorunda bıraktırdı. El değiştirmesi beni üzüyor. Ben Beykozluyla birlikte bu bölgeyi dönüştürmek istiyordum.  Ben bölgemin gelişmesini istiyorum. Güzel ve sağlam binalarda oturmasını istiyorum. Şuan ki yapılan planlarda halkımız korunuyor, üzerine de göç alabilecek imar planı yapılıyor. Beykoz’un en fazla yüzde 15’i küçük arazi üzerinde çok katlı binalarda oturuyor.”

CHP’Lİ ARKADAŞLAR ŞİKAYET ETTİ

“Kavacık Opet’in yanındaki 811 ada 4 parseldeki mahkemelik AVM’nin tapusunu mahkeme kararıyla Milli Emlak’a devrediyoruz. Buraya o kadar emek edip canımız pahasına tehdit edilmememize rağmen işgalcilerin elinden kurtardık ve bir şekilde Beykoz’un hizmetine kazandırdık. Buraya yaptığımız AVM’yi CHP’li arkadaşlar şikâyet etti. CHP’nin açtığı dava sonucu Danıştay bu yeri Milli Emlak’a devretmemizi istedi. CHP tamam burada haklı çıktı ama CHP ne kazandı? Beykoz halkı ne kaybetti? Belediye olarak burada 100 milyon zarar ettik.”

30 MART 2019’A KADAR GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

“Bu makamlar dert makamıdır.  Ben bugüne kadar belediye başkanlığına hiçbir zaman aday olmadım. Partim bana bu görevi verdi. Biz de görev istenmez verilir. Bizim siyaset görgümüz ve tarzımız böyledir. 30 Mart 2019’a kadar inşallah görevimizin başındayız.”

Toplantıya katılan yerel basın mensuplarına 14 Şubat Sevgililer Günü’nü dolayısıyla gül ve Paşamandıra Meyve Bahçesinden toplanan kış sebzeleri hediye edildi.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb