Anahtar Parti Beykoz İlçe Başkanı Onur Kaya, Beykoz’un geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak ilçenin en önemli sorunlarının başında yerellik, istihdam ve üretim eksikliğinin geldiğini söyledi. Kaya, Beykozluların doğup büyüdükleri ilçede yaşamlarını sürdürebilmelerinin her geçen gün daha da zorlaştığına dikkat çekti.
Yazılı bir basın açıklaması yapan Onur Kaya, Beykoz’da son yıllarda artan villa tipi yapılaşmanın ilçenin sosyolojik yapısını değiştirdiğini belirterek, mevcut Beykoz kültürünün korunması gerektiğini ifade etti.
“Beykozlular kendi ilçelerinde yaşamakta zorlanıyor”
Beykoz’un yıllar içerisinde önemli bir dönüşüm yaşadığını belirten Kaya, ilçede yaşayan vatandaşların yüksek yaşam maliyetleri ve konut sorunları nedeniyle çevre ilçelere taşınmak zorunda kaldığını söyledi.
Bir dönem ilçede faaliyet gösteren Deri Kundura, Şişecam ve Tekel Fabrikaları’nın Beykoz’un ekonomik ve sosyal yapısına büyük katkı sunduğunu ifade eden Kaya, “İnsanlar doğdukları yerde büyüyor, çocuklarını ve torunlarını aynı ilçede yetiştirebiliyorlardı. Bugün ise Beykozluların kendi ilçelerinde yaşayabilecekleri alanlar giderek daralıyor. Sancaktepe, Çekmeköy ve çevre ilçelere göç etmek zorunda kalan çok sayıda hemşehrimiz var” dedi.
Kaya, Beykoz’un yerelliğini ve kendine özgü kültürünü koruyabilmesi için insanların kendi ilçelerinde yaşamaya devam edebilmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Villa kentler tek başına çözüm değil”
Villa tipi yerleşimlerin Beykoz’un temel sorunlarına çözüm üretmediğini savunan Onur Kaya, sürdürülebilir kalkınmanın ancak üretim ve istihdamla mümkün olacağını belirtti.
Kaya açıklamasında, “Bir toplumun kendi şehrinde medeniyet kurabilmesinin temel şartlarından biri, çocuklarını kendi imkanları içerisinde yetiştirebilmesidir. İnsanların çalışabildiği, üretebildiği ve çocuklarını aynı şehirde büyütebildiği bir yaşam modeli oluşturulmalıdır. Villa kentler yalnızca belirli bir yaşam tarzına hizmet eden yapılar olarak kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Beykoz’un potansiyeli değerlendirilmeli”
İlçenin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerin ekonomik kalkınma açısından önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren Kaya, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında yeni projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Beykoz’un İstanbul’un en özel doğal güzelliklerine sahip ilçelerinden biri olduğunu belirten Kaya, “Bu potansiyel doğru değerlendirildiğinde hem istihdam hem de ekonomik hareketlilik sağlanabilir. Gençlerimizin kendi memleketlerinde yaşayabilmeleri için yeni iş alanlarına ihtiyaç var” dedi.
Araç ihalesi açıklaması
Onur Kaya, açıklamasında Beykoz Belediyesi’nin bütçe yönetimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Belediyenin 2026 yılı bütçesinin yaklaşık 9 milyar lira olduğunu hatırlatan Kaya, kamuoyunda gündem olan yaklaşık 600 milyon liralık araç ihalesinin ilgili süreçler sonucunda iptal edilmesine de değindi.
İhale şartnamesinde belirli model yıllarına ilişkin şartların kamuoyunda çeşitli soru işaretleri oluşturduğunu ifade eden Kaya, kamu kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekti.
Kaya, “Devletin denetim ve adalet mekanizmalarının görevlerini etkin şekilde yerine getirmesi, kamu kaynaklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Sürecin şeffaf şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.