reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 1.07.2023 2141 Görüntüleme

CHP KURULTAY SÜRECİ VE DEĞİŞİM ÖNERİLERİ

Önce mahallelerde delege seçimleri sonra ilçe ve il kongreleri, nihayetinde de kurultay yapılacak. Kurultaylar sadece genel başkan ve parti meclisi üyelerini seçmek için yapılmıyor, esasında partinin en yetkili organı olduğu için partinin geleceği konusunda kararlar da alabiliyor. Örneğin tüzük değişiklikleri yapılabiliyor. Hazır değişim söylemleri almış başını gidiyorken, 31 yıldır 2019 yerel seçimleri hariç neredeyse tüm seçimleri kazanamayan CHP için gerçekten hayati kararlar alınması gerekiyor.

Uzun yıllar boyunca yapılması gereken değişiklikler konusunda çalışmalar yürütmüş biri olarak birkaç tüzük değişikliği önerisi yazmak istiyorum. Partinin kanayan yarası yapılan kongrelerdeki seçimlerin blok liste ile yapılarak diğer listedekilerin ve oy verenlerin partiden dışlanmasıdır. Her ne kadar öncelikle çarşaf liste ile seçimlerin yapılması yazılmışsa da genelde oylama sonucu blok liste ile seçimler yapılmaktadır. Parti içinde demokrasiyi sağlamanın birinci koşulu bir oyla kazananın tüm yönetime hâkim olması değil, bir oyla kaybedenin de yönetimde söz sahibi olmasından, yani katılımcı demokrasiden geçer. Bu sebeple aldığı oy oranında yönetimlerde temsiliyet olursa hem samimi partililerin dışlanması önlenecek hem de hesap verilebilirliği kolaylaştıracaktır.

Bir başka hayati önem taşıyan değişiklik üyelik ve üye görevleridir. Üyelik, ilçesindeki üyeleri kontrol edebilenin seçimde karşısında durabilecek diğer adaylara karşı silahındaki mermiye dönüşmüştür. Üyelere seçimler süreçleri dışında çalışma sahası açmak ve bugüne kadar yapılan haksızlıklara karşı “Her yeni üye kayıt tarihinden itibaren aday üyedir. Zorunlu eğitim sürecini tamamlayan, parti aidatını ödeyen, parti çalışmalarına, toplantılarına ve etkinliklerine katılan aday üye kayıt tarihinden itibaren bir yıl içinde ‘’aktif üye’’ olur. Aktif üye olmayan üyeler seçme ve seçilme hakkına sahip değildir.” Metni tüzüğe eklense pek çok partili açıkgözlülerin ve tabi ki haksızlıkların önü kesilecektir.

Parti denetmenliği kapsamı genişletilerek izleme, ölçme ve değerlendirme den sorumlu bir komite veya genel başkan yardımcılığı olmalıdır.

Muhtarlık bölgelerindeki temsilcilikler atama ile değil o bölgedeki üyelerin seçimi ile olmalı ve görev tanımları, çalışma prensipleri tanımlanmalıdır. Benzer şekilde MYK- Merkez Yürütme Kurulu Parti Meclisi tarafından gizli oyla seçilmelidir. Böylece başkanlık sistemine karşı duruşun samimiyeti ortaya çıkacaktır.

Pek çok değişiklik önerisi yazılabilir ama yukarıda yazdığım birkaç değişiklik bile partide büyük ölçüde değişim sağlayacaktır. Bütün bu sorunları bilerek ve düzeltmeyerek 30 yıldan fazladır sonuç alınamadığı ortadadır,  bu kurultay, tüm bu göstermelik demokrasi düzenine samimiyetle son verileceği bir kurultay olması ümit ederim. Yeni kurultay delegeleri ve mevcut yönetim tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Değişmemek konusunda ısrar edenler yarının tarihi sorumluluğunu şimdiden üstlenmiş olacaklardır. Tıpkı bugünün sorumluluğu gibi.

30 Haziran 2023

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb