reklam reklam reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 9.02.2023 1198 Görüntüleme

DEPREM VE SORULAR

Geçenlerde bir haber programında ülkemizdeki 44 milyon kişinin varlığı 13 kişinin varlığına eşit olduğu söylenmişti. Bu 13 kişinin kimler olduğunu da bildiğimize göre sizce deprem gibi büyük afetlerde kimlerden yardım alınacağı açık değil mi?

Milyarlarca dolarlık ihaleleri alıp yapan 3-5 yüklenici sahip oldukları iş makineleri ve ekipmanlarla deprem bölgesine ilk gelen ekipler olması gerekmez mi?

Kış günü boş duran hatta kapalı olan özellikle Antalya’daki oteller depremden sağ çıkmış vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılayamaz mı?

24 yıl önce benzer bir deprem geçirmiş devletimiz e-devlet uygulaması olarak e-nabız gibi e-deprem ya da e-afet gibi bir uygulama yapması gerekmez miydi? En azından hangi vatandaşının nabzının attığını, dağınık yardım gönderilerinin organizasyonu, doğru aletlerin-kişilerin-makinelerin doğru zamanda ve doğru yerde olması sağlanamaz mıydı?

Kapanan yollar sebebiyle zamanında ulaşılamayan yerlere havadan helikopterler ile ulaşılamaz mıydı? En çok helikopter hangi kurumda var?

1999 depreminde organizasyonu yapan kritik önemdeki kişilerden kaç kişiye bu depremde görev verilmiştir? Bedeli çok ağır ödenerek edinilmiş deneyimlerden faydalanılmış mıdır? Bu kişiler şu anda ne yapmaktadır ve neden tatbikatlara katılmamışlardır? Tabi tatbikat yapılmış mıdır?

Milletimizin neredeyse 6 da 1’inin etkilendiği, yaklaşık 13 milyon vatandaşımız çaresizlik içinde iken diskolarda barlarda eğlenen, tatil beldelerine giden, taşkınlık, arsızlık yapan vatandaşlarımız milli bütünlüğümüzü hiçe saymaktan adli sicil kaydı oluşturmak gerekmez mi?

Böylesi büyük bir afet zamanında durumu siyasi olarak kullanmaya çalışanlara, ticari olarak kazanç sağlamaya çalışanlara ve hatta hırsızlık, yağma yapmaya çalışanları en azından ifşa etmek gerekmez mi?

Tabi görevini suiistimal eden, hatta yapmayan özellikle devlet memurlarımıza özel bir ek gösterge tanımlamak gerekmez mi?

Diğer yandan depremden hem sonra harekete geçen, günlerce canla başla çalışan kişileri en azından bir teşekkür belgesi ile ödüllendirmek gerekmez mi? Tabi daha fazlasını da yapmak gerekir.

Kimliği belirlenmeden defnedilen vatandaşlarımızdan daha sonradan kimlik belirlemesi yapılabilmesi için herhangi bir örnek alınıyor mu?

TV kanallarında hep ana caddeler üzerindeki enkaz çalışmaları gösterilmekte, ara sokaklar ve köylerdeki enkazlar da yardım çalışması var mı?

Sorular çok, daha da artacaktır ancak depremden sonra yakınlarını kaybedenler başta olmak üzere, yokluk ve barınma sorunları çekenler, çaresizliği iliklerine kadar yaşayanlar, uzakta olsa da durumu yüreklerinde hissedip gözyaşlarını tutamayanlar, kısaca neredeyse tüm milletimiz hissettiklerini asla unutamaz. Gelecekte vereceği tüm kararlarda bu hissiyatın büyük etkisi olacaktır. Belki soruların da pek çoğu bu şekilde karşılık bulmuş olacaktır.

Allah milletimize sabır versin, depremde hayatını kaybedenlere dua ediyor, yaralananlara şifa diliyor, yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyorum. Gönülden çabalayan herkesten Allah razı olsun.

09 Şubat 2023

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb