reklam reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 9.12.2020 1610 Görüntüleme

EKOLOJİK SİSTEM

Yeni bir üniversiteye daha kayıt yaptırdım. Tarım Teknolojileri adı altında muhteşem bir bölüm var hem de uzaktan eğitim. Okuyucularımın da bu bilgilerden faydalanabilmesi için güncel hayatımızdaki benzerlikleri ile birlikte bundan sonra yazmaya çalışacağım.

Canlı organizma için protein, yağ ve karbonhidratlar temel yapı taşlarıdır. Ancak, yaşam için vitamin ve madensel tuzlar da mutlak gerekli maddelerdir. Meyve ve sebze türleri yüksek oranda vitamin ve madensel tuz içerikleri nedeniyle, insanlık tarihi boyunca, beslenme ve sağlık açısından önemli rollere sahiptir.

Dünyada yetiştirilen 138 meyve türünden 75’i, 80 sebze türünden ise 60’ı ülkemizde yetiştirilmekte olup son yıllardaki verilere göre, ülkemizde en yüksek miktarda üretilen sebzeler sırasıyla domates, karpuz, soğan, hıyar ve biberdir. Meyveler ise üzüm, elma, turunçgiller ve zeytindir. Ülkemizde üzümün 1200 çeşidi olduğunu biliyor musunuz?

Yeryüzünde bulunan her bölgenin kendine özgü ekolojisinin olduğu gibi bitki tür ve çeşitlerinin de kendine özgü ekolojik istekleri vardır. İyi bir yetiştiricilik için bitkinin ekolojik istekleri ile yetiştiricilik yapılan bölgenin ekolojisinin örtüşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla öncelikle yetiştiricilik yapılması düşünülen yerin ekolojik faktörlerinin (iklimsel özellikler ve toprak ile yer ve yöneyinin) araştırılarak özelliklerinin belirlenmesi önemlidir. Sonrasında ise bölgenin ekolojik özelliklerine uygun bitki tür ve çeşidi belirlenerek başarılı bir yetiştiricilik yapılabilmektedir.

Bitkiler gibi üreten ve faydalı insan yetiştirmek de yetişeceği bölgenin ekolojik özellikleri çerçevesinde oluyor. Bu sebeple nadir de olsa proje üreten topluma faydalı olabilecek insan filizlense bile çevresel etkiler ile zamanla soluyor pek tabii olarak yaşayamıyor. Oysa toplum kendine faydası olacak insan yetiştirme ortamını sağlamak yerine bir takım ayak oyunlarına kapıldığında sonuç meralarda sıradan otlarla otlamaktan farklı olmuyor. Meraların islahı gerekir, daha faydalı bitkileri zamanla diğer kendiliğinden yetişen çalıların ve otların arasında yetiştirmek için çaba sarf etmek gerekir. Ancak o zaman yetiştireceğiniz hayvanların eti sütü diğerlerinkinden daha güzel olabiliyor.

Biraz daha açayım; temsili yönetim adı altında haberiniz bile olmadan çeşitli sandık sihirbazlıkları yapılarak temsil ediliyorsanız, bilin ki ne sizin ne de çevrenizdekilerin yararına bir durumla karşılaşamazsınız. Ancak akşama kadar muhtelif medyalardan durumun ne kadar da kötü olduğunu tafsilatlı şekilde takip eder kendinizin ve yakınlarınızın moralini bozarsınız. Konu durumun ne kadar kötü olduğunu bilmek veya anlatmak değildir. Konu bu durum karşısında herhangi bir eylem planınızın olup olmadığıdır.

Demokrasi adı altında ekonomik olarak kolunuz arkanıza bükülerek kime oy verdiğinizi bilmeden, 4-5 senede bir seçimden seçime hesap bile soramadığınız bir düzende kolay kolay yetişmez faydalı nesiller. Kendilerine gerçekten faydalı olacak insanları hiçe sayarak hatta heba ederek mevcut sistemden küçücük bir pay sahibi olabilirler. Ne yapalım bizim de ekolojik sistemimiz maalesef böyle işliyor. Yine de islah çalışmalarına katkı vermek, hem vatani hem de insani bir görevdir.

Allah memleketimizi ve milletimizi islah etsin.

 

08/12/2020

Gökhan Taneri VURAL

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb