reklam
reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 22.10.2020 2170 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

MAVİ VATAN KAVRAMININ KAZANDIRDIĞI DEĞERLER

Mavi Vatan kavramının Türkiye’mize ve Türk Halkı’na kazandırdığı değerleri sıralayacak olursak, nelere sahip olduğumuzu ve varlık içinde yokluk çekip durduğumuzu da öğrenmiş oluruz. O halde bu kavramın kazandırdığı değerleri bir bir sıralayalım;

  1. Sanki Türkiye’mizin dünya üzerinde; 783.562 kilometre kare yüzölçümüne sahip bir vatan toprağından başka hiçbir şeyi yokmuş gibi düşünürken, bu kavram sayesinde 462.000 (dörtyüz altmış iki bin) kilometre karelik bir deniz yüz ölçümü daha varmış diyerek “Mavi Vatanlı” bir devlet ve millet olduğumuzu öğrendik.
  2. Karasularımız, iç sularımız, kıta sahanlığımız, münhasır ekonomik bölgelerimiz ve deniz yetki alanlarımız olduğunu ve bu kavramların ne anlama geldiğini öğrendik.
  3. Vatan kavramına uygun ve milletçe benimsenen “VERMEM ONDAN BEN BİR KARIŞ” milli parolamıza “VERMEM ONDAN BEN BİR ÇAKIL TAŞI ve BİR KAŞIK SU” parolasını ekledik. Kardak adası krizindeki kararlılığımız, doğu Akdeniz’deki ve Karadeniz’deki sismik araştırmalarımız, “Libya ile yaptığımız Deniz Yetki Alanları Anlaşması” bunların en güzel örnekleridir. Bundan sonra, Lübnan, İsrail, Suriye, Mısır ve Yunanistan ile ve denizden komşu olduğumuz tüm devletlerle aynı şekilde anlaşmalar yapmamız gerektiğini öğrendik.
  4. Mavi Vatanımız üzerindeki hak ve menfaatlerimizin neler olduğunu öğrenerek su üstü ve su altı zenginliklerimizi araştırmaya başladık. Özellikle petrol, doğalgaz, hidro- karbon yatakları … vb. Konusundaki keşif ve araştırmalarımızı arttırdık ve bu tür çalışmalara hız verdik. Sismik araştırma ve sondaj kabiliyetine sahip gemilere, bu gemilerde çalışan yetişmiş- teknik ve tecrübeli personele sahip olduk. (Bu gemileri ve hizmeti yabancı şirketlerden satın alıyorduk)
  5. Mavi Vatan neleri ihtiva ediyorsa onları da öğrenmeye başladık. Su üstü ürünlerini , suyun içindeki zenginlikleri , suyun derinliklerindeki zenginlikleri , suyun dibindeki – deniz dibindeki toprağın bile içinde ve altında olan zenginlikleri , tüm bu sayılanların içindeki nimetleri , su , tuz , iyot , magnezyum , potasyum , … uranyum gibi atom ve elementleri ihtiva eden molekül , mineral ve cevherleri , balık ve deniz canlısı diye bildiğimiz tüm ürünler , sünger ,  mercan , inci , sedef gibi deniz dibi zenginlikleri , her çeşit maden , petrol , doğalgaz , hidro karbon … vb. , su üstü ve su altı deniz ulaşım ve deniz yolu nakliyat imkan ve kabiliyeti ile , yüzer ve sabit tesisleri de ihtiva eden askeri ve stratejik üs ve bölgeleri , boğaz – kanal ve geçitlerle , doğal güzellikleri de içeren doğa harikası plaj ve kıyıları , iskele ve limanları , tarihi ve arkeolojik deniz dibi zenginlikleri … bunların tamamı Mavi Vatan içinde var olan ve var olmasını arzu ettiğimiz değerlerimizdir.
  6. Mavi Vatanımız üzerindeki ada, adacık, kayalık, üs, boğaz ve geçitlerin neler olduğunu, bunların sahiplenilmesini ve kaptırılmamasını, bir çakıl taşı ve kayalığın bile düşmana bırakılmamasını (terkedilmemesini) öğrendik.
  7. Türk halkında Milli bir şuur oluşturduk, hak ve menfaatlerimizin korunmasında gözümüzü dört açmaya başladık. “BİR MİLLET YENİDEN UYANIYOR” kavramına eriştik.
  8. GAMBOT DİPLOMASİSİ, SİSMİK- SİSMİK SONDAJ DİPLOMASİSİ ve JEOPOLİTİK ROTA, DENİZ YETKİ ALANLARI gibi kavramları öğrendik.

* * GAMBOT DİPLOMASİSİ, SİSMİK SONDAJ DİPLOMASİSİ ve JEOPLİTİK ROTA kavramlarını bize öğreten, Emekli Tümamiralimiz Soner POLAT’a özellikle şükranlarımızı arz ediyorum. Kendisi çok genç yaşta 30 Eylül 2019’da vefat ederek aramızdan ayrılmıştır, Allahtan rahmet diliyorum.

** Varlık içinde yokluk çektiğimiz kavramına gelince; Mavi Vatan sularımızın derinliklerinde petrol ve doğalgaz gibi zenginliklerimiz varmış da bizim haberimiz yokmuş, değeri ölçülmez ve paha biçilmez bu milli servetlerimizin farkında değilmişiz, araştırmamışız, keşfetmemişiz ve bu amaçla hiçbir gayret de sarf etmemişiz.

**Eski Deniz Kuvvetleri Komutanımız Emekli Oramiral Bülent BOSTANOĞLU’nun Mavi Vatanımızın varlığının bilinmesi ve korunması konusunda, diğer denizci subay ve amiraller ile bilim adamlarımızın hepsinin büyük katkıları ve çok değerli önerileri olmuştur. Bu öneriler;

  1. Türkiye gambot diplomasisi ile bölgesinde zorlayıcı bir güç olduğunu ispat etmelidir. Bu maksatla gerektiğinde her türlü sismik araştırmayı yapabilmeli, araştırma gemilerimizin korunmasını sağlayabilmeli ve gerekirse dış güçlerin bu konudaki faaliyetlerimizi engellemesini durdurabilmelidir. Bunun için devletimiz vakit kaybetmeden teşkilatlanarak kendisini göstermelidir.
  2. Denizcilik Bakanlığının kurulmasına dair ihtiyaçlarımızın en iyi şekilde dile getirilmesi sağlanmalı ve denizcilik bakanlığının bir an önce kurulması gerçekleştirilmelidir. Denizcilik Bakanlığının koordinatörlüğünde deniz ticaret filomuz geliştirilerek gerektiğinde donanma gücümüze dahil edilmelidir.
  3. Denizcilik ruhu oluşturarak, denizlerimizin imkan ve kabiliyetlerini değerlendirmek, filolarımıza kaptan, makine mühendisi ve teknik eleman yetiştirmek, bu maksatla, deniz içi ve deniz dibindeki kaynakların değerlendirilmesi gibi konular da dahil eğitim ve araştırma yapabilmek için Denizcilik Üniversitesinin kurulması ivedilikle gerçekleştirilmelidir.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb