reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 15.02.2020 5438 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Dirsek Rahatsızlıklarındaki Yaklaşımımız

Günlük hayatımızda farkında olmadan kullandığımız dirseğimiz hastalık anında ne kadar önemli olduğunu bize hissettirir. Kolumuzla çok basit bir kavrama gerektiren hareket, oluşan ağrı ile ciddi bir ızdıraba dönüşmektedir. Yapmamız gerekeni başaramadığımızda bu bizim için önemli bir sorun haline gelir.

Hastamızın güçlü olduğu ve yeterli aktivitesi olduğu dönemlerde farklı yüklenmeler dirseğinde problem oluşturmaz. Ancak, ilerleyen yaşantıda durağan hale gelen vücudun çok basit yüklenmelerde bile dirsekte sıkıntı oluşturduğunu görebilmekteyiz. İlerleyen yaşlarda kireçlenme hastalığıyla eklemlerde sertlik oluşması ağrı ile karşımıza gelir. Gençlerde hızla artan vücut geliştirme sporlarına istek, bilmediğimiz bir sporda heyecanla fazlaca antrenman yapmak, evde titiz bir hanımın aşırı temizlik yapma alışkanlığı gibi çeşitli haller, vücutta birçok bölgede problem oluşturacağı gibi dirsek ağrısı ile de kendini göstermektedir. İlk oluş nedeniyle ismi “tenisçi dirseği” ve “golfçü dirseği” şeklinde ifade edilen hastalıklar, spora yeni başlayan kişilerde yanlış spor aleti kullanımı ile ortaya çıkmaktadır. Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında yer alan kemikteki ağrıdır. Golfçü dirseği ise, dirseğin iç kısmında yer alan kemiğin ağrısıdır. Dirsek ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarımıza, şikayetini dinlediğimizde, ”Tenis mi oynuyorsunuz?” ,”Golf mü oynuyorsunuz?” gibi sorular yönelttiğimizde, gülerek cevap almaktayız. Baktığımızda, hastamızın hiçbir spor yapmadan ya da ciddi bir aktivitede bulunmadan da bu şikayetlere sahip olduğunu görürüz. Bazen, sadece el işi yapan ya da gün içi sadece klavye başında çalışanda da aynı durum ile karşılaşabilmekteyiz. Gençlerde aşırı yapılan sportif aktivitelerle, orta yaşlılarda ve ileri yaşlarda yanlış kullanımla bu problem ortaya çıkmaktadır. Hekim tarafından teşhisi çeşitli yöntemlerle ispat edildikten sonra sıra tedaviye geldiğinde farklı seçenekler ile karşılaşırız. Bazı hekimler, ilaç tedavisi, enjeksiyon tedavisi, bazı hekimler fizik tedavi, kök hücre tedavisi, dirseklik uygulamaları ve ameliyat önermektedir. Bütün bu tedaviler, oluşmuş olan bozukluğu farklı müdahaleler ile düzeltmeye yöneliktir. Doğru olan tedavi, dirsekte bu problemi ortaya çıkaran sebebin anlaşılması ve engellenmesi ile mümkün olacaktır.

Dirsek ağrılarında, gecikmeden hekime başvurulmalı, hastalığın teşhisi bir an önce koyulmalı ve ona uygun tedavinin zaman geçirmeden yapılması hayat kalitemizi hızla arttıracaktır.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

BİRLİKTE YAŞAMAK

BİRLİKTE YAŞAMAK

Tema Tasarım | AnatoliaWeb