reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 25.07.2019 1417 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

NEDEN SPOR YAPMALIYIZ?

Hayatımız boyunca karşılaştığımız sıkıntılarda doktorlarımız ve uzmanlar bize” her zaman spor yapın, egzersiz yapın” derler. Biz de elimizden geldiğince söylenenleri yapmaya çalışırız. Eğitimlerimiz sırasında sağlık, biyoloji dersleri alarak, çeşitli kitaplar ve dergilerden okuyarak vücudumuzu sağlıklı yapabilmenin yöntemlerini öğreniriz. Fakat bunların hepsi çoğunlukla aklımıza yerleşmez.

Vücudumuzu oluşturan en küçük yapıya hücre diyoruz. Hücreler bir araya gelerek dokuları ve organları oluşturmaktadır. Vücudumuzdaki bütün yapıların kendi hücreleri ve çeşitleri vardır. Kalp’ i oluşturan hücreler, kas hücreleri olmasına rağmen kolumuzdaki kaslardaki hücrelere benzemez. Tabii ki, bir sinir hücresi, kemik hücresi, yağ hücresi, bağırsaktaki çeşitli  hücreler ve bunun gibi bir çok çeşit hücreler vücutta farklı farklı görevlere sahiptir. Bu görevlerini anne karnındayken yapmaya başlarlar ve doğumdan sonra ölünceye kadar görevlerine devam ederler. Örneğin; kalp hücresi o kadar çok gayretle çalışmasına rağmen bir gün bile ‘ben çok çalıştım, yoruldum’ demez. Bütün hücrelerin enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerjiyi oluşturmak için besin maddelerine, bu besin maddelerini enerjiye çevirirken oksijene ihtiyaç duyarlar. Hücreler bu esnada bir takım artıklar oluşturur, bunların da hücreden uzaklaştırılması gerekir.

Peki biz egzersiz yapınca ne olur? Şöyle bir düşünecek olursak, vücudumuzun hareketliliğini arttırdığımızda kalbimiz daha hızlı atmaya, daha sık nefes almaya ve bir süre sonra terlemeye başlarız. Bu ne demek oluyor? Hücrelerimiz hızlı çalışmaya başladığında daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyar. Bunun için kalbe mesaj gönderir. Kalp kan yoluyla hücrelere besin maddesi götürmek için çalışırken haber verir ve acıkırız, susarız. Bunları karşıladıktan sonra hücrelere besin maddesini götürdüğünde yeterli oksijen olmadığı ortaya çıkar, bu sefer akciğerlerimiz hızlı nefes alıp vererek daha fazla oksijeni kanın içine gönderir. Hücreler bolca besin maddesi ve oksijen alarak beslenirler. Bu hızlı döngü sırasında da çıkan atıkları geri gönderirler. Bunların bir kısmı böbreklerle, bir kısmı akciğerlerimizle, bir kısmı karaciğerimizle, bir kısmı terleyerek vücuttan uzaklaştırılır. Hücreler egzersize başlamadan önce doğru beslenmemiz gerektiğini, egzersiz sırasında yeterli besin maddesi ve oksijenin olmasını ve egzersiz sonrası doğru dinlenmemizi bize bildirir. Yani biz acıkırız, susarız ve uyumak isteriz. Bütün bunlar sağlıklı bir vücutta tıkır tıkır işler.

Gelelim can alıcı noktaya; biz egzersiz yaparak hücrelerimizin bütün isteklerini en iyi şekilde yerine getirmeyi ve en ideal şartları sağlarız. Neden? Çünkü hücrelerimiz daha çok beslenir, daha çok oksijenlenir, daha çok çöplerinden uzaklaşır ve daha çok dinlenir. Bu sayede ruhsal olarak da rahatlarız. İnsan enerjiye ihtiyacı olduğu zaman acıkır ve çeşit çeşit gıdalar alır. Bu sayede birçok gıdaya ulaşır. Terledikçe susar. Vücuda giren su sayesinde vücuttaki değişim hızlanır. Bütün organlarda canlılık artar ve hücreler YAŞLANMAZ! Hücreler cildimizin hücresi, saçımızın hücresi, kalbimizin hücresi, beynimizin hücresi……… Yani tüm vücudumuzun hücreleri yaşlanmaz. Bu da sağlık demektir.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb