reklam
Ana Sayfa Yazarlar 16.06.2018 1456 Görüntüleme

ADİL SEÇİM

Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanı seçimleri yapacak. İlk defa ittifaklara oy verecek. Oy kullanmak önemli tatil bahanesi olamamalı. Herkes oyunu kullanmalı. Fakat hemen herkesin içerisinde seçim sistemi ve oy sayımı ile ilgili endişeler var. Siyasi partiler sandık görevlileri vasıtası ile oylara sahip çıkacak ama yine de her vatandaşa oyuna sahip çıkmak görevi düşüyor. Tabi büyük şehirlerde pek problem olmayacaktır zira siyasi partiler özellikle CHP neredeyse YSK’dan daha dikkatli bir şekilde takipte olacak. Ancak önemli unsur sandık sayımından sonra düzenlenecek tutanağın bir örneğinin partilere ulaşması halinde YSK ile karşılaştırma yapılarak uyumsuzluklar düzeltilebilecektir. Bu yüzden Millet İttifakı Partileri tarafından oluşturulan ADİL SEÇİM PLATFORMU altında bir mobil uygulama geliştirildi. Telefonlarınızdaki Store lardaki arama motoruna adil seçim yazmanız veya adilsecim.net adresine girmeniz yeterli. Bu uygulama sadece sandık görevlileri için değil dileyen her vatandaş telefonuna indirebiliyor. Oy kullandığı veya istediği sandığın sonuç tutanağı verilerinin girişini yapabiliyor. Ayrıca Sensiz Olmaz, Oyum Güvende, DİSK, KESK, Memleket Biziz, Hak ve Adalet gibi platformlar da adil seçim platformuna destek vermek için yer alıyor.

Adil bir seçim için önemli ve iyi bir uygulama olduğu hiç şüphesiz ancak büyük şehirler dışında çok da kullanılabileceğini düşünmüyorum. Çünkü hem telefon uygulamalarını kullanabilme kabiliyeti hem de kırsal alanlardaki sandık sonuç tutanaklarının ilçe merkezlerine ulaştırılması konusunda zafiyetler yaşanacaktır. Bu zafiyetlerin azaltabilmek amacıyla gönüllüler için de aynı platformda başvuru bölümleri bulunmakta ancak yine de siyasi partilerin özellikle muhalefette olanların profesyonel kadro oluşturması kaçınılmazdır. Önceki seçim sonuçları göz önünde bulundurarak hangi sandıklarda zafiyet olduğu bellidir. O zaman o sandıklara ulaşmak ve sayım sonucunu ıslak imzalı tutanağını elde etmek gerekmektedir. Tabi oy verme süresince ve oy sayımı süresinde müşahitlik yapmak da oluşacak kötü niyetli girişimleri engelleyecektir.

Sandık sonuçlarına itiraz ancak ıslak imzalı tutanak ile yapılabilmektedir. Sözlü veya delilsiz iddiaları hâkimler asla kabul etmemektedir. Bir sandığın tekrar açılıp sayılabilmesi ancak somut bir delil sayesinde olabilmektedir ki o da ıslak imzalı sandık sonuç tutanağıdır.

Uzun yıllar seçim ve sonuçları karşılaştırılması konusunda çalışmış biri olarak tecrübelerimi paylaşmak istedim. Adil bir seçim herkesin hakkıdır. Aksi şüpheli durumlar sadece vatandaşları değil doğmamış geleceğimizi de etkilediği bir gerçektir. O halde herkese öncelikle kendi sandığına sahip çıkma görevi düşüyor. Güvenilir ve adil bir seçim sonuçlarına herkes razı olacaktır.

24 Haziran 2018 ve 2.tura kalırsa 8 Temmuz 2018 seçimleri memleketimiz için hayırlı olmasını diler, samimiyetle bu memleketin hayrına çalışan tüm siyasileri zorlu bir yasama dönemi beklediğini hatırlatırım. Zira her geçen gün nüfusumuz artıyor, ihtiyaçlarımız fazlalaşıyor ve gelişen diğer devletlerle rekabet zorlaşıyor. Her vatandaşın eşit olduğu, üreten ve refah seviyesi yüksek bir millet olabilmemiz umudundayım. Bu umutla durmadan hep birlikte çalışmaya devam.

 

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

TEKNİK DİREKTÖR KIYIMI

TEKNİK DİREKTÖR KIYIMI

Tema Tasarım | AnatoliaWeb