reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Yazarlar 25.04.2017 1415 Görüntüleme
Eda SESKIR

Oy Göçümü? Ahde Vefa mı? Hepinizin bildiği üzere önümüzde yani 9 ay sonra yerel seçimler var. Siyasi partilerde yavaş yavaş hareketlenme başladı, şu an için en fazla harekette Ana Muhalefet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nde görülüyor. Demokratik haklarını sonuna kadar kullanan CHP’de bol bol aday adayı var. Allah herkesin yolunu açık etsin. Her zaman söylüyorum hangi partiden olursa olsun, Beykoz ve Beykozlu için hayırlısı kim ise o seçilsin. Adaylar toplantılarına başladılar, kendilerini tanıtıyorlar, projelerini anlatıyorlar vesaire, vesaire. Peki, bunları nerelerde yapıyorlar tabii ki kahvelerde, derneklerde, mahalle toplantılarında falan. Şimdi gelelim asıl konumuza dedik ki önümüzde yerel seçimler var ve adayları seçecek seçmen var. Peki, Beykoz’da yaşayan, Beykoz’dan hizmet alan bu insanların birinci ikametgâhları Beykoz’da mı? Maalesef hayır. Kastamonulusu, Giresunlusu, Ordulusu, Ardahanlısı, Karslısı, Vanlısı hiç fark etmez Beykoz’a nereden gelmiş olursa olsun seçim zamanı herkes oyunu kendi köyünde kendi ilinde kullanıyor. Bunu yapmaktaki amaçları da belli, belediyelere nüfus yoğunluğuna ve meclis üyesi sayısına göre aktarılan gelirden daha fazla pay almak, illerinden milletvekili çıkarmak. Geçenlerde Beyseki Derneği Ordu İlinin Büyükşehir olması nedeniyle köylerine getireceği avantaj ve dezavantajların konuşulması için bir istişare paneli düzenledi. Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Dernek Başkanı Özkan Aydoğan, hemşerilerine Beykoz ve Mesudiye Belediyesinin kardeş Belediye olduğunun müjdesini verdi. Panelistlerinden biri de Mesudiye Belediye Başkanı İsa Göl oldu. İsa Göl, Mesudiye’nin kalkınması ve gelir pastasından daha büyük pay alabilmek için hemşerilerine şu şekilde seslendi. “Mesudiye’mizin suyundan yaylasından faydalanıyorsunuz. Ah de vefa görevinizi gösterin birinci ikametgâhınızı oraya alın. İkinci ikametgâhınız yine İstanbul’da, Ankara da başka yerde kalsın.” Dedi. Ben buradan İsa Göl’ü kınıyorum. Neden mi? hemşerilerinden ahde vefa beklerken, kardeş belediye dediği Beykoz’da yaşayan Mesudiyelilerden 1. ikametlerini oraya taşımasını istiyor. Bu nasıl ahde vefa anlamadım. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek katıldığı her STK toplantısında Beykoz’un nüfusunun az olmasından ötürü meclis üye sayısının düşük ve dolayısı ile payımıza düşen gelir az olduğu içinde yüzölçümü büyük olan Beykoz’da hizmet yapmanın oldukça zor olduğundan bahsediyor. Gerçekte bu, hangi parti gelirse gelsin gelir az olunca hizmet yapmakta o kadar zor oluyor. Beykoz’da yaşayan ve hizmet alan herkesin Beykoz’un kalkınması için oylarını burada kullanması gerekiyor. Yoksa aday adayları derneklere gidip kendilerini anlatmak için hiç yorulmasın. Beykoz’da yaşayan ancak Nüfus çoğunluğu Beykoz’da olmayan derneklerde ahkâm kesmesin artık, Beykoz’a Ahde Vefa göstersinler de hemşerilerine Beykoz’da oy kullanmanın kendileri için ne kadar önemli olduğunu anlatsınlar. Biz Beykozluyuz, Beykoz’da yaşıyoruz Beykoz’da Beykozlu için çalışacağız. Sağlıcakla kalın.

Kim Kazandı

Yoğun geçen referandum çalışmalarının ardından Türkiye, 16 Nisan’da referandum için sandık başına gitti. Yurt genelinde “evet” oyları oranı 51,41; “hayır” oyları oranı ise 48,59 oldu.

Referandumlar ve seçimler tarihinde ilk defa üç büyük kentten en azından birinin tercih etmediği bir seçenek zafer kazandı.  Türkiye ekonomisinin yüzde 70’ini, Türkiye nüfusunun da yüzde 61’ini oluşturan kentlerin tercihinin ‘hayır’ olmasına rağmen ‘evet’ kazandı. Türkiye genelinde il ve ilçe merkezlerinde ‘hayır’, belde ve köylerde ise ‘evet’ önde çıktı.

Şimdi kim kazandı? Bana göre kazanan ya da kaybeden olmadı. Tabloya baktığımız zaman bıçak sırtı biten halk oylamasında Türkiye’nin yarısı yeni anayasa ile yönetime evet derken diğer yarısı hayır dedi. Bu durumda da 48,59’da kalan ‘hayırcılar’ istemedikleri halde kabul edilen yeni anayasa ile yönetilecekler ve bu da toplumu ikiye bölüyor.

CHP, hem iç hukuk hem de uluslararası hukuk yollarını değerlendireceğini söylerken AK Parti’de de büyük şehirlerden ‘hayır’ çıkmasının ardından parti içinde temizlik yapılacağı konuşuluyor.

Bence herkes bir şeyi gözden kaçırıyor. 16 Nisan’da referandum için sandık başına giden seçmen AK Parti’ye, CHP’ye oy vermedi. Bu bir parti seçimi değil ülkenin geleceğini etkileyecek anayasa değişikliği oylamasıydı.

Buna göre AK Parti Beykoz İlçe Teşkilatı ve CHP Beykoz İlçe Örgütü bunu Beykoz seçmenine anlatmak için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. Bunun en yakın şahitleri de basın mensupları oldu. Yok, beklenenin altında oy alınmış ta doğru düzgün çalışmamışlarda falan filan. Az çalıştılar, çok çalışmadılar gibi saçmalıklarla kimsenin hakkı yenmesin. Bırakın bunları Allah aşkına boş boş konuşmayın! Dediğim gibi bu halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği idi parti seçimi değil! Aslında bunu herkes çok iyi biliyor ya neyse…

 

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb