Ana Sayfa Eğitim, Sür Manşet 21 Aralık 2023 2761 Görüntüleme

Afetlere Yerel, Hızlı ve Etkin Müdahale “Afet Lojistiği Zirvesi”nde Ele Alındı

Dünyadaki olası afetlerde tüm canlılar ve insanlar için yaşamsal önem taşıyan afet lojistiği hizmetleri, afetlere hızlı ve etkin müdahale için yapılması gerekenler “Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesi’nde” alanında uzman isimlerle masaya yatırıldı.

Dünyadaki olası afetlerde tüm canlılar ve insanlar için yaşamsal önem taşıyan afet lojistiği hizmetleri, afetlere hızlı ve etkin müdahale için yapılması gerekenler “Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesi’nde” alanında uzman isimlerle masaya yatırıldı. Beykoz Belediyesi ve Beykoz Üniversitesi iş birliğiyle yapılan zirveyle afet öncesi, sırası ve sonrasındaki hizmetleri kapsayan afet lojistiğinin önemine dikkat çekmenin yanı sıra ülke genelindeki mevut çalışmalardan yola çıkarak afetlerde zararların en aza indirilmesine rehberlik etmek amaçlandı.Yerel Ekiplerin Rolü Vurgulandı 

Beykoz Üniversitesi’nde gerçekleşen buluşmaya, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beykoz Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Beykoz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ruhi Engin Özmen, Beykoz Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman konuşmacı olarak katıldı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün, Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Şişlioğlu, İstanbul AFAD Anadolu Yakası Birlik Müdürü Bilal Öztürk de afet lojistiğinin önemi ve mevcut uygulamaları anlattı.

Dünyadaki afetlerden yola çıkarak yerel müdahale, bireysel ve toplumsal farkındalığın öneminin vurgulandığı zirvede afetlere hazırlık için yapılması gerekenler ele alındı.Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman: “Afet Lojistiği Zirvesiyle Yerel Paydaşları Bir Araya Getirmeyi ve Farkındalığı Amaçladık”

Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesi açılış konuşmasını yapan Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman; “Burada, felaketler ve doğal afetler sırasında hayati önem taşıyan bir konuya odaklanıyoruz: Afet Lojistiği. Doğal afetler, toplumlarımızı beklenmedik ve acil durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Depremler, seller, fırtınalar veya diğer afetler, yaşamlarımızı ve çevremizi aniden değiştirebilir. İşte tam da bu noktada, afet lojistiği devreye giriyor. Üniversiteler ile Belediyeler arasındaki iş birliği, toplumsal gelişim için önemli. Beykoz Üniversitesi ve Beykoz Belediyesi iş birliği sürecini bir adım daha ileri taşıyarak, İstanbul’un afet lojistiğini Beykoz ilçesinden başlayarak konuşmak, Afet Lojistiğinin önemini ve farkındalığını artırmak ve olası bir afetten önce ilçemizde Afet Lojistiği alanında çalışmalar yapan paydaşları bir araya getirmek Afet Lojistiği zirvemizin temel amacını oluşturuyor.” dedi.

Rektör Durman, afet lojistiği uygulamalarının önündeki temel sorunların çözümü için Beykoz Üniversitesi olarak akademik katkıların yanı sıra, başta Beykoz Belediyesi ve Beykoz Kaymakamlığıyla yapılacak çalışmaların tespitini paydaşlarla birlikte değerlendirmeyi de amaçladıklarını söyleyerek katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti.Beykoz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Engin Özmen: “Beykoz Belediyesiyle İşbirliği Son Derece Önemli”

Zirve kapsamında konuşmasını yapan Beykoz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Engin Özmen tüm katılımcılara teşekkür ederken şöyle konuştu; “2012 yılında henüz Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu iken bizler Afet Lojistiği Zirvesi’ni gerçekleştirdik ve önemli çıktılar elde ettik. Bugün bu anlamda Afet Lojistiği Zirvesi’nin ev sahipliğini yapmış olmak ve Beykoz Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirmek son derece önemli. Zirve sonucunda çıkacak veriler ile 2012 yılından bu yana neler değişmiş bunları net olarak görebileceğiz.” “Başka bir açıdan baktığımız zaman sadece deprem değil sel, toprak kayması, yangın vb. birçok afette planlama şart ve kritik bir öneme sahip. Üniversite olarak Beykoz Belediyesi desteği ile Beykoz Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü (BÜDAK) ekibimiz 6 Şubat depreminde koordineli bir şekilde sahaya indi. Orada afetzedelere ulaştı ve gerekli yardımlarda bulundu. Bizler deprem bölgesinde yaşadığımız için elbette bu depreme ve her türlü afete karşı hazırlıklı olmalı tüm planlamalarımızı uygun şekilde tasarlamalıyız.”Belediye Başkanı Murat Aydın: “Kentsel Dönüşüm Üzerine Siyaset Yapılmamalı”

Kentsel dönüşümün önünde siyasetin engel olduğunu vurgulayan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: “Marmara Depreminden sonra İstanbul’daki yapılan birinci ve ikince derecede riskli olduğu ortaya çıktı. 1999 yılından önce yapılan binaların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Depreme karşı çürük binaların yıkılıp yeniden yapılması, yeni yapılanların da sağlam inşası gerekiyor. Kentsel dönüşüm üzerine siyasilerin aleyhte konuşmaması lazım. Türkiye’nin temel problemi bu.” şeklinde konuştu.

Afetlerde yerel arama kurtarma ekiplerinin dışardan yardım gelene kadar hayat kurtarmada büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Murat Aydın, afet bölgelerinde gıda üretim imkânlarının artırılması gerektiğini, afet lojistiğine gıda alanında takviye için kent tarımı modelini geliştirdiklerini söyledi.Kaymakam Faik Özer: “Beykoz’da Lojistik Merkezleri Kuracağız”

Beykoz Kaymakamı Faik Özer ise afetlerde riski azaltmak için mevcut yapı stoğunun elden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek ilçede 3. Köprü güzergâhında olan yerlerde lojistik merkezleri kuracaklarını söyledi.İstanbul AFAD Anadolu Yakası Birlik Müdürü Bilal Öztürk yaptığı sunumda bir ülkede en çok hangi afet yaşanıyorsa bireysel olarak ona hazırlık yapılmasının önemli olduğuna ve ülkemizde deprem konusunda afet yönetimi kültürünün yerleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb