reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 9.12.2020 1731 Görüntüleme
Mehmet Mahmut YILDIZ

ŞAHLANIŞ HAREKETİ GENEL BAŞKANI

ŞAHLANIŞ PARTİSİNİN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Bu haftanın en önemli konularından biri asgari ücretin belirlenmesi.

Bu amaçla işçilerin azınlıkta olduğu göstermelik toplantılar yapılıyor. Konfederasyonlar, siyasi partiler farklı rakamlar telaffuz ediyorlar. Ancak kesin olan bir şey var. Hükümetin istediği olacak…

Çok zorlayınca Cumhurbaşkanı pantolonunun ceplerini ters çevirip “olsa dükkan sizin” deyiverecek. “Niye yok?” diyenlere verecek cevabı ise ezberlediğimiz gibi… “Beka, uluslararası saldırı, pandemi, dahili-harici hainler, teröristler ve elbette ki İtibardan tasarruf olmaz masalı.”

Şu anki yönetim anlayışıyla, müteahhitler cuntasına verilen önceliklerle, israfla, gösterişle emekçilerin yüzünü güldürecek bir ücret ödenemez… Ancak bunun sorumlusu işçiler değil. Hesabı ödemesi gereken iktidardır.

Konuyu değerlendirmeden önce bazı rakamlara bakalım:

AVRUPA BİRLİĞİNDEKİ EN ZENGİN ÜLKELERİN 2020 YILI BRÜT ASGARİ ÜCRETLERİ

LÜKSEMBURG 2143 EURO.

İRLANDA 1658 EURO. …

HOLLANDA 1635 EURO. …

İNGİLTERE 1597 EURO. …

BELÇİKA 1594 EURO. …

ALMANYA 1580 EURO. …

FRANSA 1540 EURO. …

İSPANYA 1050 EURO…

İsveç, Danimarka, Güney Kıbrıs, İtalya, Finlandiya ve Avusturya gibi zengin AB ülkelerinde ise asgari ücret bulunmuyor.

26 ülkenin yer aldığı listede Türkiye, en az asgari ücret veren 5 ülkeden biri konumunda.

Bizim dışımızda Sırbistan (344 Euro), Karadağ (331 Euro), Bulgaristan (312 Euro) ve Arnavutluk (209 Euro) asgari ücret belirlemiş.

Şu anki kurla Türkiye, vatandaşlarına aylık üç yüz dokuz Euro asgari ücret ödemesi yapıyor. Ve sadece Arnavutluk’tan önde, yani Avrupa’da sondan ikinci…

KONU YALNIZ ASGARİ ÜCRET OLSA KEŞKE.

Bundan daha önemli bir veri var. Ne kadar emekçinin asgari ücretle çalıştığı. Asıl can yakıcı olan bu rakamlar.

Türkiye’de çalışanların ne kadarı asgari ücretle çalışıyor acaba?  6 yıldır bilinmiyor! Son veriler 2014 yılına ait! Sonrasında SGK’nın asgari ücretli sayısını açıklaması yasaklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda sorulan sorulara cevap vermiyor.

2014’te en son açıklanan resmi verilere göre çalışanların yüzde 42,9’u asgari ücretli. Avrupa Birliği ülkeleri arasında açık ara zirvede yer alıyoruz. Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 19,2 ile Slovenya, üçüncü sırada yüzde 16,8 ile Portekiz bulunuyor.  Şu an ise çalışanların yüzde altmışının asgari ücretli olduğu tahmin ediliyor.

Yıllardır memleketi değil de rakamları yöneten bir hükümetimiz var. Enflasyon, işsizlik, salgın verilerine ilişkin gerçek rakamları açıklamıyorlar. Buldukları çözüm bu. Oysa gerçek perde arkasından hüküm sürmekte devam ediyor.

Nerden bakarsanız felaket bir tablo. Bu kafayla çözümü de mümkün görünmüyor.

ŞAHLANIŞ HAREKETİNİN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ İSE…

Diyanetin bu yıl için belirlediği fitre miktarı. Dört kişilik bir aile için aylık Üç bin iki yüz kırk lira. Buna devletin kırparak açıkladığı yüzde on dörtlük enflasyonunu ekleyelim. Üç bin altı yüz doksan altı liranın altındaki hiçbir rakam ne insanidir ne de İslami…

Devleti yönetenlere çağrımız şudur. Dizilerle kahramanlık olmaz. Diriliş Ertuğrul dizisi ile gözümüzü boyayacak yerde Şeyh Edebali’nin” İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” öğüdüne uygun davranın.

Bir devletin itibarı, görkemli saraylar, lüks makam uçakları, arabaları ile değil, vatandaşlarının hayat seviyesiyle ölçülür.

MEHMET MAHMUT YILDIZ-ŞAHLANIŞ PARTİSİ GENEL BAŞKANI

Yorumlar

İlginizi çekebilir

“İYİ” ŞEYLER

“İYİ” ŞEYLER

Tema Tasarım | AnatoliaWeb