reklam reklam reklam
Ana Sayfa Eğitim, son dakika, Sür Manşet 8 Nisan 2018 2007 Görüntüleme

BOÇAY, Dünya Otizm Günü kutlama töreni düzenledi

BOÇAY (Beykoz Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği) 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kutlama töreni düzenledi.

BOÇAY (Beykoz Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği) 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kutlama töreni düzenledi.

Beykoz Belediye Meydanında başlayan törende resim, ebru, seramik sergi stantları gezildi. Beykoz Ayetullah Keser Özel Eğitim Merkezi öğrencileri kendi hazırladığı kurabiyeleri misafirlere ikram etti.

Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde devam eden organizasyonda misafirlerle otizm farkındalık videosu, okul öğrencilerinin hazırladığı yemek tarifleri videosu, BOÇAY Derneği tanıtım videosu paylaşıldı. Toplantı okul öğrencilerinden Buket Ateş piyano resitaliyle devam etti. Beykozlu Sanatçı Ayhan Aydın ve ekibi konser verdi.

Organizasyona Kaymakam Ahmet Katırcı, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Beykoz İş Okulu Müdürü Şevin Yelseli, Beykoz Halk Eğitim Müdürü Mustafa Mamur, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün, CHP Beykoz İlçe Eski Başkanı Mahir Taştan, okul müdürleri, anaokulu ve ilköğretim öğrencileri, STK’lar katıldı.

BOÇAY Dernek Başkanı Bülent Taştan şöyle konuştu: “Otizm Bir hastalık değil, farklılıktır. Günümüzde otizme neden olan birçok sebep gösterilmektedir. Almış olduğumuz gıdalardaki tarım ilaçları, araç egzozlarından çıkan karbon monoksit gazları, çocukluk döneminde yapılan bazı aşılar ve sezaryenle yapılan doğumlar gibi bazı nedenler gösterilmektedir. Otizme bugüne kadar net bir tanı konulmamıştır. Otizmde erken tanı hayati önem taşımaktadır. Bizler Beykoz’da sesimize ses olacak bir sivil toplum kuruluşu olmadığından dolayı, 2016 yılında derneğimizi kurduk. Derneğimiz otizm konusunda toplumu bilinçlendirmek, toplumda var olan önyargıyı kırmak, çocuklarımızı topluma kazandırmak,  ailelere destek olmak, annelere psikolojik destek vermek, otizm konusunda bilimsel çalışma yapan kuruluşlara destek vermek amaçlarındadır. Beykoz’da 400 civarında özel gereksinimli çocuğumuz var. Bu çocukların büyük bir kısmı eğitimlerini biri Anadolufeneri’nde diğeri Gümüşsuyu’nda bulunan iki okulda sürdürmektedir. Ayrıca devletin sağladığı özel eğitim merkezlerinde ayda 8 saat eğitim verilmektedir. Ülke genelinde 2016 yılında Otizm Eylem Planı hazırlandı. Bu plan dahilinde 400 aile siyasi parti temsilcileri ve başbakanla görüşmek üzere Ankara’ya gönderildi. Başbakanımız o zaman 40 saat eğitim sözü verdi. Bu konuyla alakalı bir komisyon kurulmuş. Bu komisyonda tüm siyasi partilerin temsilcileri var. Taleplerimizin en kısa sürede yerine getirilmesini umuyoruz. Beykoz’da çocuklarımızın okul dışında gidebilecekleri hiçbir sosyal aktivite alanları bulunmuyor. Ateş düştüğü yeri yakmadan el ele vererek hasarı en aza indirmemiz gerekiyor.”

Beykoz İş Okulu Müdürü Şevin Yelseli şunları söyledi: “Otizmin nörolojik nedenlerden kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizmli bireylerin önemli bir bölümünde beyindeki normal elektrik hareketlerine bağlı olarak nöbet, istemsiz hareketler, bilinç yitimi gibi nörolojik sorunlar da görülebilir. Otizm bir ruh hastalığı değildir. Ancak belirtileri bazı ruh hastalıklarına benzemektedir. Araştırmalar otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomisiyle ilişkisi olmadığını göstermiştir. Otizmin kalıtsal olabileceği yönünde bulgular mevcuttur. Ancak buna yol açan genler henüz bulunamamıştır. Dünya Sağlık Örgütünün son açıklamasına göre her 678 çocuktan birinde otizm görülmektedir. Ayrıca erkeklerdeki yaygınlığı, kızlardan 4,3 kat fazladır. Otizm olan bireyler farklı düzeylerde zeka geriliği de eşlik etmektedir. Otizmli bireylerde ilişki kumada zorlanma, göz kontağı kuramama, duyguları ifade edememe, etkileşim başlatma ve sürdürmede zorlanma, basmakalıp ve tekrarlayıcı motor hareketler, rutine sıkı bağlılık, sınırlı ve yoğun ilgi alanı görülmektedir. Otizmin tıbbi bir tedavisi olmamakla birlikte, tek rehabilite yöntemi eğitimdir. Bu nedenle eğitim önemlidir. Yol kat etmenin ilk koşulu farkında olmaktır.”

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek şunları ifade etti: “Evlatlarla gönül arzu ettiği kadar ilgilenmeyi istiyoruz. Bizi bu işe biraz daha teşvik etmeniz gerekecek. Bizimle ne kadar yakın temasta olursanız, biz de bu konuda çok daha fazla hassas olacağız. Meclisimiz de bundan sonra Kent Konseyimizde birlikte hassasiyetini artıracak. Yakınlığımızı sağlarsak, bizim de gayretlerimizin artacağını düşünüyorum.”

Kaymakam Ahmet Katırcı şunları dile getirdi: “Biz yıllarca bu farkındalığı yaratamadığımız için, bu özel insanları sadece engelli olarak gördüğümüz için onlara başka bir açıdan baktık. Bu özel günler sayesinde, devletin uyguladığı politikalar ve sivil toplum kuruluşlarının yarattığı farkındalıklar sayesinde bugün o insanlara özel insan gözüyle bakıyoruz. Onlar toplumun bir parçası.”

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb