reklam
Ana Sayfa Genel, Kültür - Sanat, Sür Manşet, Yaşam, Yerel Haber 5 Ocak 2018 2743 Görüntüleme

Cahit Sıtkı Tarancı’nın Beykoz Kundura Fabrikası’na iş başvuru belgesi!

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı'nın Beykoz Kundura Fabrikası'na iş başvuru belgesi Kundura Hafıza projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında bulundu.

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın Beykoz Kundura Fabrikası’na iş başvuru belgesi Kundura Hafıza projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında bulundu.

Cumhuriyetle birlikte kurulup 1999’a kadar üretime devam eden Beykoz Deri Kundura Fabrikası’nın tarihi “Kundura Hafıza” projesi ile internete taşındı. Projenin sayfası www.kundurahafiza.com‘da 2015 yılında, S. Buse Yıldırım’ın girişimiyle, Lita Yapım Evi ve Tarih Vakfı’nın işbirliğiyle başlayan “beşeri-endüstriyel arkeolojik kazı çalışması”nda Beykoz Kundura çalışanlarının anlattıklarından ilham alan kültürel projelerin hayata geçirileceği belirtiliyor.

Projenin ‘Hafıza Küratörü’ Saadet Özen, Twitter hesabından dün yaptığı bir paylaşımda ise ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın Beykoz Kundura Fabrikası’nda işe giriş belgesini yayınladı. Belgede ünlü şairin adresi, memleket, doğum tarihi bilgilerinin yanı sıra baba mesleği ve askerlik durumu gibi sorulara el yazısıyla verdiği yanıtlar da yer alıyor.

‘NE LAYIK GÖRÜLÜRSE’

Özen ayrıca belgeye ulaşan proje çalışanı Sevinç Çalhanoğlu’nun anlatımını da bir notla paylaştı. Çalhaoğlu’nun notunda, “İstediğiniz maaş nedir? – Ne layık görülürse” başlığı altında şunlar yazıyor: “Beykoz Kundura Fabrikası’nın eski çalışanlarından Ali Amcaoğlu zamanında toplanması gereken evraklar arasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın İş Talepnamesi’ni buluyor, fotokopisini çekip kendi için saklamaya karar veriyor. Tarancı 1937 yılında 70 lira maaşla Sümerbank’ta işe başlamış. Öncesinde İstanbul Pul Müdürlüğü’nde memur. O vakit Tarancı henüz Paris’e gitmemiş. Otuz Beş Yaş Şiiri yazılmamış. Kundura’da yürüttüğümüz sözlü tarih çalışması sayesinde dinlediğimiz hikayelerden sadece biri bu. Diğerleri için Kundura Hafıza.”

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb