reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 18.05.2023 1052 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI

Bugün 19 MAYIS 2023 Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Bayramımız Kutlu olsun. Bugün bayram, yüzümüz gülsün, aylardan MAYIS ve MAYIS’ın 19’u her yer yemyeşil, güzel yurdumuzun coğrafyası çiçeklerle dolu, mis gibi bir bahar havası soluyoruz. İçimiz kıpır kıpır kıpırdıyor, hareket ve spor yapma istek ve arzusu ile doluyuz, gençlerle beraberiz, Atatürk’ün gençleriyiz, hiçbirimiz yerimizde duramıyoruz ve coştukça coşuyoruz…

Bayramımızın adında ATATÜRK’ü anma var, ATATÜRK’ü minnet ve şükranla ANIYORUZ, O’nu hala ARIYORUZ ve Onunla birlikte bu güzel vatanı bizlere armağan eden aziz ve kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz, mekânları cennet olsun, ruhları şad olsun.

Bugün “19 MAYIS 2023’de “kutladığımız bu bayram nedir, bugün neden BAYRAMDIR;

– Bugün kutladığımız bu bayram, 104 yıl önce ATATÜRK’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere SAMSUN’a çıktığı günün “19 MAYIS 1919’un” bayramıdır. Bugün güneşin SAMSUN’dan doğduğu günün bayramıdır.

– Bu bayram HAVZA GENELGESİ’nin, AMASYA TAMİMİ’nin, ERZURUM ve SİVAS KONGRELERİ’nin sesini duyduğumuz, kararlarını ve maddelerini okuduğumuz günlerin bayramdır. Bu bayram YURDUMUZUN düşman işgalinden kurtarılması amacı ile tüm DERNEKLERİN BİRLEŞTİĞİ günlerin bayramıdır.

– Bu bayram 23 NİSAN 1920 ‘de ANKARA’da TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’nin açıldığı günün bayramıdır. Bu bayram” HÂKİMİYET KAYITSIZ ve ŞATSIZ MİLLETİNDİR” sözünü TBMM’de İLK KEZ haykırarak söyleyebildiğimiz günlerin bayramıdır.

– Bu bayram vatanın düşman işgalinden kurtarılması konusunda TÜRK HALKI’nın AZİM ve KARARLILIĞI’nı gösterdiği günlerin bayramıdır.

– Bu bayram KUVAY-I MİLLİYE teşkilatımızın kurulduğu ve halkımıza KUVAY-I MİLLİYE ruhunun aşılandığı günlerin bayramıdır…, KUVAY-I MİLLİYECİ kahramanlarının bayramıdır.

– Bu bayram TEKALİF-İ MİLLİYE ile; bir çift çarık ve bir çift çorabın … halkımızdan toplanarak, TÜRK ASKERİNE giydirildiği ve TÜRK ORDUSUNUN donatıldığı günlerin bayramıdır.

-Bu bayram analarımızın ve ninelerimizin sırtında ve kucağında cepheye TOP MERMİSİ taşıdığı ve ıslamasın diye mermilerin ÜZERİNİ ÖRTTÜĞÜ günlerin bayramıdır.

– Bu bayram hilafet ve saltanatın kaldırılması fikrinin doğduğu günlerin bayramıdır, bu bayram mandacıların susturulduğu günlerin bayramıdır, bu bayram MİSAK-I MİLLİ’nin ilan ve kabul edildiği ve edileceği günlerin bayramıdır. Bu bayram SEVR’in yırtılıp atıldığı ve tanınmayacağının Türk Milleti tarafından dünya milletlerine ilan edildiği günlerin bayramıdır.

Bu bayram; adım adım Türk Milletini zaferden zafere koşturan, BİRİNCİ ve İKİNCİ İNÖNÜ MUHAREBELERİ, ESKİŞEHİR – KÜTAHYA MUHAREBELERİ, SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ ve BÜYÜK TAARRUZLA bizi en büyük başarıya ulaştıran 30 AĞUSTOS 1922 ZAFERİ ile kurtuluş savaşımızı taçlandıran,  9 EYLÜL 1922’ de İZMİR’i kurtaran KURTULUŞUN bayramdır.

…Ve nihayet bu bayram bizi LOZAN’a “Türkiye Cumhuriyeti’nin TAPUSU’nu söke söke aldığımız günlere” götüren ve bizi bu günlere kavuşturan bir bayramdır.

Bu Bayramı Nasıl Hak Ettik, Nasıl Kazandık, Bayram Günlerine Nasıl Eriştik:

1914 – 1918 Birinci Dünya savaşı başlamış ve devam ediyor… İngiltere tarihte eşi ve benzeri görülmemiş bir donanma ile İstanbul’a ulaşmak için Çanakkale Boğazı’na ve Gelibolu Yarımadası’na saldırıyor (3 KASIM 1914) ve bu savaşta 250 bin askerini kaybediyor, bize de 18 MART 1915 Çanakkale Geçilmez Destanını yazma fırsatı vererek pılısını – pırtısını toplayıp ülkesine dönüyor. (9 OCAK 1916)

Kahraman ve vatansever Türk Milleti olarak kanımızın son damlasına kadar Çanakkale’de savaşarak 250 bin vatan evladımızı şehit verdik. Yurdumuza düşmanı sokmadık. 18 MART 1915’de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ diye bir de DESTAN yazdık. Dünya milletleri bu destanı okudu ve hala okuyor…

*Buna rağmen akıllanmayan düşman 30 EKİM 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi hükümlerine göre adım adım Anadolu’yu işgal ediyor. Ama Çanakkale’de dersini aldığı için, mütarekeden sonra 6 ay, 15 gün kadar düşünüyor, hazırlıklarını tamamlıyor ve 15 MAYIS 1919’da İZMİR’e çıkarma yapıyor.

*Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK derhal 19 MAYIS 1919’da SAMSUN’a  çıkıyor. HAVZA’da bir genelge, AMASYA’da bir tamim yayınlıyor, ERZURUM ve SİVAS’ta kongreler düzenliyor ve işgalden 11 ay, dört gün sonra işgale karşı tüm halkımızı uyandırıp, inandırıp, teşkilatlandırarak, ÜSTÜN ZEKÂSI ve DEHASI ile harp planlarını hazırlıyor, 23 NİSAN 1920 de ANKARA’da TBMM’yi açıyor. 23NİSAN 1920’de Meclis ve Hükümet Başkanı olarak ATATÜRK seçiliyor ve devletimiz MECLİS HÜKÜMET SİSTEMİ ile resmen kuruluyor.

*Ve nihayet; 15 MAYIS 1919’da İzmir’in işgali ile çare aramaya başlayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 19 MAYIS 1919 ‘da SAMSUN’dan bir güneş gibi doğuyor, bağımsızlık meşalesini tutuşturuyor ve kurtuluş savaşı mücadelesini başlatıyor.

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde, kurtuluş savaşı ve kurtuluş mücadelemiz 3 yıl, 3 ay, 24 gün sonra zaferle sonuçlanıyor. Düşman 9 EYLÜL 1922’de İzmir’de denize dökülüyor. Kurtuluş savaşımızı zaferle sonuçlandırdığımız için bu günlere eriştik ve şimdi bayram diye gururla ve şerefle kutluyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde vatan uğruna şehit olan kahramanlarımıza dualar eldim, ebediyete intikal eden Gazilerimize de Allahtan rahmet dileyelim. Onları minnet ve rahmetle analım, ruhları şad olsun.

Her TÜRK vatandaşının unutmadığı, her 19 MAYIS’ta hatırladığı ve andığı gibi bizler de bu gün; BANDIRMA vapuru ile SAMSUN’a çıkan ve bir güneş gibi doğan ATATÜRK sevgisi ile, Bayrağımızı tutan, Bayrağımızı taşıyan ve Spor yapan TÜRK GENÇLİĞİ’nin coşkusu ile bayram kutluyoruz, Bayramımız Kutlu Olsun.

Bugün bayram, Bayrak tutalım, Bayrak asalım, ATATÜRK’ü analım, törenlere katılalım, çelenkler koyalım, hem Bayrağımızı hem de Yüce ATATÜRK’ü selamlayalım. Gençlerle beraber olalım, coştukça coşalım, gülelim oynayalım ve milletçe bayram kutlaması yapalım.

19 MAYIS Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun… 19 MAYIS 2023

Muharrem KAYNAK

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb