reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Kültür - Sanat, Sür Manşet 23 Eylül 2022 1001 Görüntüleme

BEYKOZLU GENÇLER CAM FESTİVALİ’NDE GÖZ DOLDURUYOR

Beykoz’un köklü ve özgün camcılık sanatının yaşatıldığı Beykoz Cam Festivali (17-25 Eylül) ustalar ve gençlerin birlikteliğine sahne oluyor. Ustaların ateş başında hünerlerini sergilediği festivalde, Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Seramik ve Cam Teknolojisi Bölümü öğrencileri de cam işleriyle göz dolduruyor.

Beykoz’un köklü ve özgün camcılık sanatının yaşatıldığı Beykoz Cam Festivali (17-25 Eylül) ustalar ve gençlerin birlikteliğine sahne oluyor. Ustaların ateş başında hünerlerini sergilediği festivalde, Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Seramik ve Cam Teknolojisi Bölümü öğrencileri de cam işleriyle göz dolduruyor.Beykoz Belediyesi’nin geçmişi III. Selim’e (1761-1808) dayanan camcılık geleneğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO’nun “Uluslararası Cam Yılı” ilan ettiği 2022 yılında ilkini düzenlediği festival kapsamında açtığı Cam Çarşısı, ziyaretçilere tezgâhlardaki özgün ve rengârenk ürünlerle camın serüvenini anlatıyor.Özgün el işi camlar sergileniyor

Festival boyunca, her gün 14:00-22:00 saatleri arasında açık olan alana gelen sanatseverler, el işçiliğiyle üretilen bir birinden zarif cam ürünlerinden satın alıyor.

İstanbulluların ve ilçe sakinlerinin ilgisiyle özellikle akşamları cıvıl cıvıl olan çarşının en çok dikkat  çeken mekânlar arasında Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Seramik ve Cam Teknolojisi Bölümü’ne ayrılan 2 stant yer alıyor.İlçede Osmanlı mirası camcılığa gönül veren gençlerin, öğretmenleri eşliğinde okulun atölyesinde özenle tasarlayıp işledikleri altın ve platin yaldızlı vazolar, kristal bardaklar, çay takımları, kâseler ve  tabaklar ustaları aratmıyor.

Camcılık okullarında nadir olarak yapılan fırça dekorla hazırlanan ürünler stantın özel parçaları arasında yer alıyor.

Ustaların İzinde 90 Genç 

Kısa süre önce okul bünyesinde açılan “Alevle Şekil Verme” ve “Cam Kesme” bölümünde yetişen öğrenciler festivalde tezgâh başında boncuk ve kesme cam da yapıyor.

Beykoz’da, ilçe ve ülke ekonomisi için çok önemli olan cam sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek üzere, İstanbul Sanayi Odası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol ile desteklenen okulun cam ve seramik bölümünde yaklaşık 90 kız öğrenci eğitim alıyor.

Türkiye’de dekoratif cam eğitimi veren tek okul olan Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin seramik ve cam teknolojisi bölümünden mezun olan gençler salgın sonrasında artan ihracat talebiyle sektörde yüksek oranda istihdam ediliyor.

Kariyer hedefi olan mezunlar ise üniversitelerin Seramik ve Cam Tasarımı, Çini Sanatı ve Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Endüstriyel Cam ve Seramik, Görsel Sanatlar ve Mimari Dekoratif Sanatlar alanlarına yerleşiyor.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb