reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Dünya, Genel, Sür Manşet 6 Kasım 2019 24949 Görüntüleme

Bulgaristan’dan Zorunlu Göç’ün 30.ncu Yılı Anma Programı Düzenlendi

RUBASAM, Avcılar RUBAKAD, Bağcılar Rumeli Balkan Türkleri Derneklerinin birlikte organize ettiği, Bulgaristan’dan Zorunlu Göç’ün 30. yılı anma programı Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde düzenlendi.

RUBASAM, Avcılar RUBAKAD, Bağcılar Rumeli Balkan Türkleri Derneklerinin birlikte organize ettiği, Bulgaristan’dan Zorunlu Göç’ün 30. yılı anma programı Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde düzenlendi.RUBASAM, Avcılar RUBAKAD, Bağcılar Rumeli Balkan Türkleri Derneklerinin müştereken organize ettiği,  Bulgaristan’da 26 Aralık 1984’te başlatılan  “Soya Dönüş” adlı  “Türk isimlerinin zorla değiştirilmesi ve dini vecibeleriyle, örf ve adetlerini yerine getirmelerinin yasaklanması” süreci, RUBASAM Başkan Vekili Albay Süheyl Çobanoğlu,  Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın,  Doç.Bülent Yıldırım, Tarihçi Gülbahar Kurtuluş ve Yazar Ayten Öztürk’ün konuşmacı olduğu panelle anıldı.RUBASAM Başkan Vekili Süheyl Çobanoğlu,  “Babam adımı koydu ezan ile,  zalim değiştirdi silah ile” ana başlığıyla yaptığı konuşmasında, Bulgaristan’da Asimilasyon ve Göç politikaları ile etnik temizlik fikrinin her dönem adeta ilan edilmemiş devlet politikası olarak geliştiğini anlattı. Bulgaristan’da Türkler ’in isimleri zorla değiştirilmiş ve dini vecibeleriyle, örf ve adetlerini yerine getirmeleri, her türlü sosyal ve kültürel faaliyetle birlikte Türkçe konuşmaları da yasaklanmıştı. “Yurdunda doğup yabanda kocamaktan” hüzünlü olan Bulgaristan Türkleri için, “Çok sıkıntılar çektiler,  çok özveride bulundular,  çok sabrettiler,  çok çalıştılar,  ama isyan etmediler, ihanet etmediler…” sözleri coşkuyla alkışlandı… Soykırım suçlusu arayanların Balkanlarda Türk ve Müslümanlara yapılan soykırımları görmelerini önerdi.Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türk-Bulgar ilişkilerinin tarihi seyrini geniş bir perspektifle ele alarak, hiç bir gücün bu coğrafyadaki Türk Varlığını yok edemeyeceğini anlatırken izleyiciyi coşturdu.

Doç. Bülent Yıldırım, Bulgaristan’dan göç ve nüfus hareketlerini kronolojik bir sıra ve sayılarla anlattı. Diğer konuşmacılar, Tarihçi Gülbahar Kurtuluş ve Yazar Ayten Öztürk, 1989 Göçünü yaşayanlar üzerindeki travmayı çektikleri sıkıntılarını ve geleceklerine etkilerini, topraklarından zorla koparılmanın aileye ve bireye yansımalarını anlattılar.Protokolde Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, 24. Dönem İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan,   İYİ Parti Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, CHP Milletvekili Ali Şeker; günün anlamı üzerine konuşmalarını yaptılar. Dönemin ANAP Hükümeti Tarım ve Orman Bakanı Lütfullah Kayalar, gelenleri devlet adına karşılayıp kucaklarken gördüklerini ve hissettiklerini birinci ağızdan bir tanık olarak izleyicilerle paylaştı. Rumeli müziği sanatçıları Rüstem Avcı, Faruk Yılmaz, Sabriye Sayın ve Murat Balkan konuşma aralarında eserleriyle programa renk kattılar. Faruk Yılmaz’a eşlik eden konuklar, İzmir Marşını hep birlikte büyük bir coşkuyla söyleyerek finali yaptılar.

 

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb