reklam
Ana Sayfa Eğitim, Sür Manşet 24 Temmuz 2019 1224 Görüntüleme

Mühendislik eğitimi beceri ve yetkinlik odaklı olmalı

Mühendislik mesleğinin her geçen gün daha da derinleşen çağa ayak uydurma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Evrim Önal, "Mühendislikte bilgi değil beceri ve yetkinlik odaklı bir eğitime yönelmek, bu sorunun aşılması açısından önemli bir adım olacak" önerisinde bulundu. Önal, ayrıca mevcut bilgi yığınının içinde doğru ve yararlı bilgiye erişimin büyük bir sorun haline geldiğini, bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Mühendislik mesleğinin her geçen gün daha da derinleşen çağa ayak uydurma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Evrim Önal, “Mühendislikte bilgi değil beceri ve yetkinlik odaklı bir eğitime yönelmek, bu sorunun aşılması açısından önemli bir adım olacak” önerisinde bulundu. Önal, ayrıca mevcut bilgi yığınının içinde doğru ve yararlı bilgiye erişimin büyük bir sorun haline geldiğini, bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor. Hayatın her alanında hissedilen bu gelişim bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bunların en başında da verilen eğitimlerin güncel teknolojiye ayak uyduramaması geliyor. Her yıl 90 bine yakın öğrencinin üniversitelerde mühendislik eğitimi almaya başladığını belirten Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Evrim Önal, mühendislik mesleğinin bir takım sabit yöntemlerin bir takım bilindik sorunlara uygulanmasından ibaret zannedildiği müddetçe sektördeki sorunların çözümünün oldukça zor olduğunu söyledi. Mühendisliğin farklı dallara ayrılmadan önce, bütünlüklü bir disiplin olduğunu ve ‘Değişime yanıt verebilme’ ile ‘sorunsallaştırma’ gibi iki önemli odak noktası bulunduğunu anlatan Önal, “Mühendislikte başkalarının sorun görmediği yerde sorun görerek öncülük edersiniz ve böylelikle değişimi, o kendisini büyük bir problemle size dayatmadan önce bir plan ve program çerçevesinde gerçekleştirirsiniz. Mühendislik, mevcut bilgilere ve yöntemlere dayalı bir ‘sorun çözme işi’ olarak anlaşılıyor. Oysa mühendislik; öncelikle, sıradan bir bakışla sorun görülmeyen yerdeki sorunu tespit etmekle başlar. Bu yüzden mühendislik eğitimi, bilgi değil beceri ve yetkinlik odaklı olmalıdır.”

Doğru ve yararlı bilgiye erişim büyük sorun

Geçmişte bilgiye erişimin çok daha zor olduğu, dolayısıyla eğitimin de büyük ölçüde bilgi odaklı kurgulandığını, bugün ise durumun değiştiğini ve bilgiye erişim kolaylaşırken, “Doğru ve ihtiyaç duyulan bilgiyi seçmenin” bir mesele haline geldiğini belirten Önal, “Ben üç kuşak boyunca mühendislik eğitimi almış ve mühendislik eğitimi vermiş bir aileden geliyorum. Geçmişte, mühendislik belli bir bilgi birikimi ve bu bilgiyi uygulama yöntemlerinin kuşaktan kuşağa aktarıldığı bir zanaat olarak görülürdü. Bu artık değişti. İnternet, hayatımıza pek çok yeni karmaşıklık getirdiyse de insanlığın bilgi birikimini serbestçe erişime açmış olması önemli bir kazanım oldu ve bilginin toplumsal yeri değişti. Artık bilgiye erişebilmek bir ayrıcalık değil, ama mevcut devasa bilgi yığınının içerisinde doğru ve yararlı bilgiye erişebilmek büyük bir sorun” dedi.

İş başında eğitim

Sektörde nitelikli ve günümüz uygulamalarına hakim mühendis açığının bulunduğunu ancak Türkiye Makine Mühendisleri Odası’nın geçtiğimiz Nisan ayında açıkladığı verilere göre Türkiye’de 90 binin üzerinde mühendisin iş bulmakta zorlandığını söyleyen Önal, bu yüzden Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin mühendislik bölümlerinde eğitimi farklı bir şekilde kurguladıklarının altını çizdi. Öğrencilere birinci yıldan itibaren odağında problem tanımlama ve çözüm projelendirme olan, katılımcı bir eğitim programı sunduklarını belirterek, “Bu programı son yılda bir dönem boyunca da iş başında eğitimle tamamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Beykoz’da Ev Ev Pide Sevinci

Beykoz’da Ev Ev Pide Sevinci

Tema Tasarım | AnatoliaWeb