reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Kültür - Sanat, Sür Manşet 11 Temmuz 2019 1190 Görüntüleme

Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde “Modern Şiir Konuşmaları” Başladı

Beykoz’un ödüllü ilk müzesi Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nin “Yaz Programları” Şair ve Yazar Zafer Acar’ın, Türk Şiiri’nin unutulmaz şairi Yahya Kemal Beyatlı’yı anlattığı “Modern Şiir Konuşmaları”yla başladı.

Beykoz’un ödüllü ilk müzesi Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nin “Yaz Programları” Şair ve Yazar Zafer Acar’ın, Türk Şiiri’nin unutulmaz şairi Yahya Kemal Beyatlı’yı anlattığı “Modern Şiir Konuşmaları”yla başladı.

Beykoz’un Merkez Mahallesi’nde tarihi atmosferiyle ziyaretçilerini kucaklayan müzenin bahçesinde yapılan Modern Şiir Konuşmaları”na  şair, yazar ve öğrenciler katıldı.

Programda aynı zamanda Boğaziçi ve Beykoz Şairi olan Yahya Kemal Beyatlı’nın edebiyatımızdaki yeri, şiire getirdiği yenilikler, medeniyet anlayışı ve şiirlerindeki poetik arka plan konuşuldu.Zafer Acar: “Yahya Kemal şiire yeni bir dil getirdi”  

Konuşmasında şairin Modern Türk Şiiri’nin kurucuları arasında yer aldığını vurgulayan Acar: “Yahya Kemal Türk Şiiri’ne yeni bir dil getirmiştir. Önemi buradan gelir. Bu bakımdan kendinden 800 yıl önce yaşayan Yunus Emre’yle bir benzerliği vardır. Yunus Emre kendi dönemindeki şairler Farsça ve Arapça’ya tevessül ederken, köylü dili diye küçümsenen Türkçe’yle şiirler söylenebileceğini ispatlamıştır.” dedi.

Zafer Acar:  “Paris’ten özüne sevdalı bir şahsiyet olarak döndü”

Yahya Kemal’in 19 yaşında gittiği ve 8 sene kaldığı Paris’ten özüne sevdalı bir şahsiyet olarak döndüğünü ifade eden Acar: “Tanzimat döneminde Türk Edebiyatı’nda fikir adamları olsa da güçlü şairler çıkmamıştır. Yahya Kemal böyle bir ortamda yeni bir devlet değil, dilin devletini kurmaya çalışmıştır.  Paris’e giden ittihatçıların aksine memleketine tepeden bakan birisi olarak değil bir Osmanlı hayranı olarak geri dönmüştür.” şeklinde konuştu.

Yahya Kemal’in şiirlerindeki mistizme değinen Zafer Acar şairin parnasizmden etkilendiğini, şairin bu mistisizme ‘halis şiir’ dediğini, halis şiire ise maddenin içindeki öze inerek ulaştığını söyledi.

Kültür ve sanat dolu 8 hafta

Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’ndeki “Yaz Programları” kapsamında, 8 hafta boyunca her salı Zafer Acar ile “Modern Şiir Okumaları”, her perşembe Cemal Şakar ile “Modern Öykü Okumaları” ve her cumartesi Bünyamin Yılmaz ile “Sinema Okumaları” etkinlikleri sanatseverlerle buluşacak.

Yaz Programları kapsamında her cuma ise Türk ve dünya sinemasından filmlerin sahneleneceği açık hava sinema gösterimi gerçekleşecek.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb