reklam
Ana Sayfa Kültür - Sanat, son dakika, Sür Manşet, Yaşam 26 Mart 2019 3001 Görüntüleme

Harşit Sivil Toplum Örgütlerinden TRT’ye Tepki

TRT’de yayınlanan 3'te 3 Tarih yarışma programında sorulan bir soru üzerine Harşit Federasyonu ve bağlı dernek yönetimleri bir bildiri yayınladı.

TRT’de yayınlanan 3’te 3 Tarih yarışma programında sorulan bir soru üzerine Harşit Federasyonu ve bağlı dernek yönetimleri bir bildiri yayınladı.

Yarışma programında sorulan sorunun Topal Osman Ağa’yı itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu belirten federasyon yönetim kurulu TRT, program yapımcısı ve sunucusunu Giresun halkından özür dilemeye davet etti.

Federasyonun açıklaması şöyle:

Oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın sunumu ve Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün danışmanlığında yapılan ve TRT’de yayınlanan “3 te 3. Tarih” programında sorulan bir soru Harşit insanının vicdanını yaralamıştır. Bu soruyu hazırlayanları, soranları ve yayınlayanları nefretle kınıyoruz.

Askerlik bedeli ödenmesine karşın Balkan Savaşı’na katılan, burada dizinden yaralandığı için Topal Osman lakabını alan, Karadeniz bölgesinde katliam yapan Ermeni ve Rum çetelerine karşı mücadele eden, Giresun Belediye Reisliği yapmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün koruma muhafızlığını yapmış, Giresun’un bağrından oluşturduğu 47. Gönüllü Alayı ile Cumhuriyete karşı yapılan ayaklanmaları bastırmış, 42. Ve 47. Gönüllü Alayları ile Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılmış bir vatanseverin devletin kanalı olan TRT’de “Hain” olarak gösterilmeye çalışılması; Giresun halkının, Milli Mücadelede çoğu şehit olan 42. Ve 47. Alayların yok sayılması anlamına gelmektedir.

Programın danışmanlığını yapan sözüm ona tarihçi olduğunu iddia eden Tufan Gündüz’ün bu soruyu görmemezlikten gelmesi masum bir hata olarak görülemez.

Bağrından Hüseyin Avni Alparslan, Eşref Bitlis gibi kahramanlar çıkaran, Rus işgalinde Harşıt Vadisi’ni geçilmez kılan “Bir Çanakkale Bir De Harşıt Vadisi Geçilmez” tarihe bir not olarak düşen Harşıt’ın çocukları ve Harşıt’ın sivil toplum kuruluşlarının sözcüsü Harşit Federasyonu Yönetim Kurulu olarak vicdanlarımızı yaralayan bu tarihi hatanın hesabını TRT yönetiminin vermesini istiyoruz.

Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle yayın yapan ve devletin kanalı olan TRT’de bu hataya neden olan yönetim kurulundan, program yapımcılarından ve danışmanlarından hesap sorulmasını, Tarihi belgelerin araştırılarak Topal Osman Ağa’nın iadeyi itibarının verilmesini, belirli aralıklarla konunun birileri tarafından gündeme getirilerek Giresun halkının vicdanını yaralamasının önüne geçilmesini istiyoruz. TRT yönetimi, Programın yapımcı ve sunucuları derhal Giresun halkından özür dilemelidir.

Temel BİLECEN

Harşit Federasyon Kurucu Başkanı

Doğankent Sosyal,Kültür ve Yard. Dern. Bşk. Selahattin SAĞLAM

Doğankent İlçesi ve Çevre Köyleri Derneği Başkanı Hami KABADAYI Bursa Doğankent Sos.Kült. ve Yard. Dern.Bşk. Osman ALIM

Çatak Köyü Kültür Day. ve Kalkınma Derneği Bşkanı Rahman KARAHAN Doymuş Köyü Yardımlaşma Derneği Bşkanı Zeki ŞAHİN

Çatlağaç Köyü Derneği Başkanı Orhan ŞEN

Bursa Söğütağzı Köyü Derneği Başkanı Hikmet YALDIZ

Gökçebel Cami Yap. Yaş. Day. ve Kül. Dern. Bşk. Orhan TALİ

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb