reklam
Ana Sayfa Yazarlar 20.02.2019 1439 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Baharda Spora Dikkat!

Vücudumuzu sağlıklı ve zinde tutabilmek için yaptığımız spor aktivitelerinde ortam şartlarında en iyi hale getirmeliyiz. Özellikle bahar aylarında ısı çok hızla değişmekte ve buna adaptasyon zor olmaktadır. Sabahleyin paltoyla çıkıp öğlen tshirt ile dolaşıp, akşam paltoyla eve dönmek zorunda kalıyoruz. Açık havada spor yaparken öncelikle dikkat etmemiz gereken kılık kıyafetimizdir.

Hangi spor branşıyla uğraşırsak uğraşalım vücudumuzun ısınmasını ve esnemesini sağlamak zorundayız. Bunun için kültür-fizik hareketlerimizi yapmak ve vücudu hazırlamak zorundayız. Üzerimize giydiğimiz kıyafetler bizi soğuktan bazen de sıcaktan koruması gerekir. Özellikle bahar aylarında kıştan yaza geçerken soğuğa alışkın olan vücut ona göre tedbir alırken çok çabuk bu tedbirle terleyebiliriz. Bunun tam tersi sonbaharda sıcağa alışkın vücut ona uygun kıyafetlerden dolayı hızla terlemese bile ısının düşmesiyle bir anda soğuyabilir. Vücudumuzun hareketli olan eklem bölgelerindeki kapsüler yapılarımız ve kaslarımız bu ani ısı değişimine reaksiyon verir. Vücut kendisini korumaya alır. Böylelikle spazm ve engelleyemediğimiz gerilmeler meydana gelir. Isınmış bir kas yavaş yavaş soğuması gerekirken hızla soğuduğundan ciddi derecede bizi rahatsız eder. Vücudun ısınması da soğuması da aynı oranlarda olmalı ve vücut buna uyum göstermelidir. Biz sağlığımızı daha iyi hale getirmek için spor yapmak isterken vücudumuzu daha zor bir pozisyona çok rahat sokabiliriz. Kışın biliyoruz hava soğuk ona göre tedbir alıyoruz veya yazın hava sıcak buna göre kıyafetler seçiyoruz. Ama bahar aylarında güneşli bir yerde ısı 20-30 dereceyken gölgede çok rahat 10-20 dereceye düşebilmekte. Bundan dolayı da sıcaktan bunalan vücudumuzu çok çabuk serinletebiliyoruz. Bunlar yazın ve kışın sorun yaratmazken bahar aylarında çok ciddi problemler oluşturur.

Spor yaparken her zaman söylediğimiz gibi düzenli spor yapmaya, uygun kılık kıyafette spor yapmaya, uygun iklim şartlarında, doğru kondüsyonlarla, doğru ortamlarda spor yapmaya özen göstermek yapacağımız aktivitenin vücudumuz lehine dönmesini sağlayacaktır.

Bahar aylarında ısınmış olan vücudumuzun soğuması sırasında koruyucu kıyafetlerimizin yanımızda olmasına özellikle dikkat etmeliyiz. Vücut bir anda soğuyabileceği için  özellikle kıyafetlerimizin yünlü özellikte olmasını veya vücut ısı değişimini koruyacak termal kıyafetlerin olmasına dikkat etmeliyiz. Spor aktivitesinden sonra uygun koşullarda hızla vücudumuzun kurutulmasına ve terin vücudumuzun üzerinde kurumasına engel olacak tedbirler almaya çalışmalıyız. Önceden planlamamızı yapıp, aktiviteye o şekilde başlamalı, sonuna kadar ki bütün süreci yönetmeliyiz. Çocukken terlediğimizde annemizin sırtımıza havlu koymasını unutmamalı, bunun ne kadar önemli bir nostalji olduğunu aklımızda tutmalıyız.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

TOHUM

TOHUM

Tema Tasarım | AnatoliaWeb