reklam reklam
Ana Sayfa Eğitim, son dakika, Sür Manşet 5 Şubat 2018 2380 Görüntüleme

Bedes Dijital Kültür Konulu Seminer Düzenledi

BEDES (Beykoz Eğitime Destek Derneği) dijital kültür konulu seminer düzenledi.

BEDES (Beykoz Eğitime Destek Derneği) dijital kültür konulu seminer düzenledi.

Dernek merkezinde gerçekleşen seminerde katılımcılara Tanol Türkoğlu tarafından dijital kültür ve yaşamımıza etkileri hakkında bilgi verildi.

Seminer şu başlıklardan oluştu; Yapay zeka nedir? Robotlar işgücünü ele geçirir mi? Sosyal medya asosyalleştiriyor mu? İnternetteki her şey doğru mu? Dijitalleşme ve demokrasi,  Dijitalleşme ve kuşaklar arası uçurum.

Seminere,  konuşmacı olarak Tanol Türkoğlu, BEDES Başkanı Gülay Demire ve yönetimi, TOFD Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe, Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu, Meşale Anneler ve öğrenciler katıldı.

Tanol Türkoğlu’na teşekkürlerini sunan BEDES Başkanı Gülay Demirel şunları ifade etti: “Geçenlerde katıldığım bir toplantıda, dijital kültürle ilgili farkındalığın yeterince anlaşılmamış olduğunu gördüm. Hem siz gençlerimize hem Meşale Annelerimize bu farkındalığı yaratmak adına bu organizasyonu yaptık.”

 

TÜRKOĞLU: DİJİTALLEŞME VE KUŞAKLAR ARASI UÇURUM

Tanal Türkoğlu şöyle konuştu: “Bu dijital teknolojiler ortaya çıkmadan önce yetişen kuşakları daha büyük kuşaklar yetiştirirdi. İş dijital teknolojiler olduğu zaman küçükler büyüklere öğretmeye başladı. Biz buna dijital uçurum diyoruz. Arada bilgi farkı var. Dolayısıyla benim şahsi amacım bu uçurumu kapatmak. Dijitalleşme aslında kuşakları da ikiye böldü. Genç kuşaklara dijital dünyanın yerlisi diyoruz. Bizim gibi büyüklere bu teknolojileri öğrenmeleri gerektiği için göçmen diyoruz.”

YAPAY ZEKA DENİLDİĞİNDE İNSAN GİBİ SORGULAYAN, BİLİNCİ OLAN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ

“Teknoloji gelişimlerle ilgili üç konudan bahsedeceğim. Birincisi, teknolojik alandaki son gelişmelere yapay zeka teknolojileri deniliyor. İkincisi ekonomik anlamda dijital paralar, kripto paralar ya da bitcoin. Üçüncüsü de sosyal medya. Sosyal medya gençlerin birbirleriyle fiziksel olarak bir araya gelmeden, iletişimde olması. Yapay zekada insan görünümlü bir robot da olabilir, bilgisayar üzerinde çalışan program da olabilir. Yapay zeka denildiğinde insan gibi sorgulayan, bilinci olan bir bilgisayar programı düşünebilirsiniz. Gelecekte bunlar gerçekleştiğinde arabalar için sürücüye ihtiyaç kalmayacak. Arabanın kendisi sürücü olacak. İlk etapta cazip görünüyor ama bu durumda taksi, otobüs, minibüs şoförlerine ihtiyaç kalmayacak. Dolayısıyla bu teknolojilerin gelişmelerinin de dezavantajları da var. Yani insanların yaptığı işlerde değişiklik olacak. Bunun dışında sürücüsüz araç kazalarında hatalı tarafın kim olacağı konusunda çözülememiş problemler mevcut.”

DİJİTAL YA DA KRİPTO PARA DEDİĞİMİZ PARALAR OLUŞTU

Tanal Türkoğlu sözlerinin devamında şu bilgileri aktardı: “Şimdi dijital ya da kripto para dediğimiz paralar oluştu. En çok adı duyulan bitcoin. Dünyada bu şekilde bir sürü ara birimi var. Bunlar para kavramını değiştiriyorlar. Bitcoin denilen para biriminde bir devlet garantisi yok. Bitcoin’i bu işe meraklı insanlar ortaya çıkardı. Ne kadar çok yaygınlaşırsa o kadar değeri artıyor. Ancak sonuçta bir bilgisayar programı.”

GENÇ KUŞAKLAR, İNTERNETİN OLMADIĞI DÜNYAYI BİLMİYOR

Türkoğlu şöyle devam etti: “Genç kuşaklar sosyal medya dediğimiz mecranın insanları sosyalleştirdiğini, yaşlı kuşaklarsa asosyalleştirdiğini düşünüyor. Çünkü bizler yaşındaki bireyler için sosyalleşme fiziksel olarak bir araya gelmek, yüz yüze konuşmak anlamına gelir. Ancak genç kuşaklar, internetin olmadığı dünyayı bilmiyor.  Onlar için sosyalleşmek fiziksel olarak bir araya gelmeyi gerektirmiyor. Bugünün gençleri bizim yaşımıza geldiğinde artık standart değişmeye başlayacak. Belki de o zaman sosyalleşmenin tanımı değişecek.”

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ARTIK ZORUNLU DERS OLARAK GETİRİLMEYE BAŞLADI

Türkoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dijitalleşme, bu teknoloji gelecek zamanların olmazsa olmazı olacak. Bunu görmezden gelerek birey olarak da ülke olarak da güçlü olmamız söz konusu değil. Şu an dünyanın birçok ülkesinde bilgisayar programcılığı artık zorunlu ders olarak getirilmeye başladı. Geleceğin en büyük mesleklerinden biri olacak.”

Soru cevap bölümünün ardından Tanol Türkoğlu’na Gülay Demirel tarafından teşekkür sertifikası ve çiçek takdim edildi.

 

Tanol Türkoğlu kimdir?

Tanol Türkoğlu, 1980 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında bankacılık sektörün bilgi teknolojileri alanında üst düzey yönetici olarak çalıştı. Türkoğlu, 1998 – 2015 yıllarında Cumhuriyet Gazetesi’nde haftalık bilim teknoloji ekinde Teknoloji, internet, sosyal medya alanlarında makaleler yazdı.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen “İnternet Haftası” etkinlikleri kapsamında Van ve Hakkari illerine giderek vatandaşlara bu konular hakkında bilgi vermiştir. 2011 – 2017 yılları arasında Türkoğlu’nun internet ve bilimsel kültür hakkında 5 kitabı yayınlanmıştır. Türkoğlu üniversitelerde lisans öğrencileri için dijital kültür ve e-ticaret konuları hakkında dersler vermiş, diğer yandan ise STK’lar ve çeşitli platformlarda bu konular hakkında konferanslar vermektedir.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb