reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Genel, Sür Manşet 21 Ağustos 2020 1359 Görüntüleme

“ARDIÇ SOFRASI”YLA DOĞAYA CAN, SOFRALARA SAĞLIK GELİYOR

Beykoz’da temiz ve sürdürülebilir çevre için yürütülen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle mutfaklardan çıkan organik yemek atıkları toprak besleyici kompost(*) olarak doğaya can sofralara sağlık katıyor.

Beykoz’da temiz ve sürdürülebilir çevre için yürütülen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle mutfaklardan çıkan organik yemek atıkları toprak besleyici kompost(*) olarak doğaya can sofralara sağlık katıyor.Beykoz Belediyesi tarafından “Sıfır Atık” hedeflerine uygun geliştirilen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle büyük kompost makinelerinde kolayca işlenen organik yemek ve pazar atıkları, ilçedeki kent tarımı noktaları ile Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde toprakla buluşuyor.Doğadan Doğaya Dönüşüm

“Sofradan Toprağa, Topraktan Sofraya” armağan olan proje sayesinde organik atıkların depolama sorunu ortadan kalkarken, ekonomiye katkı sağlanıyor, kompostla yetişen birçok sebze ve meyve sağlıkla mutfaklara giriyor.

Beykoz Belediyesi’nin örnek bir sıfır atık uygulaması olarak geliştirdiği proje kapsamında 2019 yılında 7 ton kompost ürünü elde edildi ve kurumla anlaşmalı tarım sözleşmesi imzalayan çiftçilere dağıtıldı.İhtiyaç Sahiplerine Ulaşıyor

“Ardıç Ağacı” Projesi örnek bir yerinde geri dönüşüm uygulaması olarak doğaya katkıda bulunurken sosyal yönüyle ilçedeki ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürüyor.

Proje kapsamında, Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde yetişen, mevsimlik salatalık, domates, kıvırcık, fasulye ve enginara çeşit çeşit meyve belediye görevlileri tarafından özenle toplanarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim ediliyor.Ardıç Kuşu’ndan İlham Aldı

Doğanın doğal döngüsü içinde görülebilen bir sıfır atık hikâyesi olarak yürütülen uygulama, ardıç ağacının tohumlarının ardıç kuşunun sindirim sisteminden geçerek toprağa karışması ve yeniden filizlenmesinden ilham aldı.

Ardıç kuşu dallarında barındığı ağacın tohumlarıyla beslenirken, sindirim döngüsüyle toprağa karışan tohumu kendisine yeniden yuva ve besin oluyor.  Proje Döngüsü Nasıl İşliyor?  

Beykoz Belediyesi yemekhanesi üretim merkezinden çıkan kompost düzenli olarak alınıyor.

Tokatköy İlim Yayma Cemiyeti Öğrenci Yurdu ve pazar yerlerinden düzenli periyodla toplanan atıklar Beykoz Belediyesi ana kompost üretim tesisinde işleniyor.

Toprağa bereket katan kompost, Beykoz Belediyesi’nin anlaşmalı tarım sözleşmesi imzaladığı çiftçiler ile Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’ne teslim ediliyor.Kompost nedir? (*)

Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak bir tür toprak iyileştirici ürüne dönüşmesi olayına kompostlaşma denir.Kompostun Faydaları Nelerdir?

  • Toprağın boşluk hacmini arttırır
  • Toprağın işlenmesini kolaylaştırır
  • Zeminin su tutma kapasitesini arttırır
  • Toprağın havalandırılmasını kolaylaştırır
  • Bitki kök büyümesini teşvik eder
  • Yetiştirilen bitkilerin; daha sağlıklı, hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmasına olanak sağlar.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb