reklam reklam reklam
Ana Sayfa Siyaset, Sür Manşet 27 Nisan 2020 2309 Görüntüleme

Hakan Ekiz, “Beykoz halkı yok sayılarak planlar yapılamaz.”

Vatan Partisi Beykoz İlçe Başkanı Hakan Ekiz, Çiğdem Mahallesi’nin 1/5000 ölçekli Nazım planları için verilen yürütmeyi durdurma kararının iptal edilmesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı.

Vatan Partisi Beykoz İlçe Başkanı Hakan Ekiz, Çiğdem Mahallesi’nin 1/5000 ölçekli Nazım planları için verilen yürütmeyi durdurma kararının iptal edilmesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı.

Çiğdem Mahallesi Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Başkaya önderliğinde bir araya gelen mahalle sakinleri, Büyükşehir Belediye Meclisinde 13 Ekim 2017 tarihinde kabul edilen Çiğdem Mahallesi 1/5000 ölçekli Beykoz Geri Görünüm Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon 1. Etap Nazım Planlarına askı süresinde itiraz etmiş ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi yapılan itirazı karara bağlayarak Yürütmenin durdurulması kararını ortadan kaldırdı.

Vatan Partisi Beykoz İlçe Başkanı Hakan Ekiz, yürütmeyi durdurma kararının iptal edilmesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı. Ekiz açıklamasında konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi.

ÇİĞDEM MAHALLESİ 1/5000 NAZIM PLANLARI KONUSUNDA BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Beykozlular,

Öncelikle yaşadığımız olağanüstü salgın günlerinde tüm Beykozlulara sağlıklar dilerim. Mili birlik ve beraberlik ruhuyla birbirimize daha sıkı sarılarak atlatmamız gereken bu olumsuz süreci bir fırsata dönüştürüp, siyasi farklılıklarımızı bir kenara bırakarak öncelikle komşu, sonra bir Millet olarak dayanışma içinde olmak artık tarihsel bir zorunluluk olmuştur.

Bu süreçte, Çiğdem Mahallelilerin uzunca bir süredir devam ettirmekte oldukları,  1/5000 ölçekli Nazım Planlarına, itiraz, hak arayışı ve yargı süreçleri sonucunda, kazandıkları yürütmeyi durdurma kararına, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından yapılan itiraz sonucu yürütmeyi durdurma kararı iptal edilmiştir. Kentsel dönüşümün İstanbul için bir ihtiyaç olduğu tartışılmaz bir gerçektir, ancak kentsel dönüşüm ihtiyacının, halkın beklenti ve yaşamsal gerçeklerine göre ele alınıp halkın mağdur edilmediği detaylı plan ve uygulamalarla çözülmesi gerekir. Bahse konu planlara halkın itiraz sebebi esas olarak buradaki planlarda, halen oturmakta oldukları konut alanlarına okul, park vb. gibi sosyal alanların planlanmış olması ve kendi yaşam alanlarının belirlenmemiş ve belirtilmemiş olmasıdır. Beykoz Çiğdem Mahallesinde, bu yapılar inşa edilirken,  dönemin yöneticilerinin ihmal ve basiretsizlikleri nedeniyle yapılması gereken planlamaların, şu anda yapılarak, hayata geçirilmek istenmesi birçok mağduriyet, haksızlık ve hukuksuzluğa neden olacağı değerlendirilmektedir. Geçmiş yönetimlerin zaaf ve basiretsizliklerinin sonuçlarının halka fatura edilmesi büyük bir haksızlık olacaktır. Bu planların yapılması aşamasında halkın katılımı, rızası ve uzlaşması aranmaması nedeniyle mevcut fiili durum ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu durum dayatma, oldubitti ve halkın ihtiyaçlarını yok sayarak çözülemez. Mahalle halkı ile uzlaşmak ve onların talep istek ve kaygılarını dikkate alarak planlamalar yapmak yönetenlerin asli görevidir.

Esas olarak Çiğdem Mahallesinde yaşanmakta olan durum, yakın zamanda kademe kademe bütün Beykoz Mahallelerinde ve bizim tabirimizle köylerinde de yaşanması kuvvetle muhtemel bir sorun olacağı görülmektedir. Beykoz ve tüm İstanbul’un tarımsal gıda ihtiyaçlarını karşılayan köylere mahalle statüsü verilmesi ve Beykoz’da faaliyet gösteren fabrikaların kapatılması, o günden bu yana Boğaz Ön görünümü kapsamında olmasa dahi hiçbir yapıya imar ve tadilat izni dahi verilmemesi, tapu ve kadastro sorunlarının çözülmemesi, Beykoz ile ilgili planların, Beykoz halkının bilgisi dışında ve halkın yararı dikkate alınmadan yapıldığı endişesine neden olmaktadır.

Sonuç olarak “Beykoz Beykozlularındır ve öyle kalacaktır”. Bu konuda bugün Çiğdem yarın başka mahallelerde ve köylerde benzer uygulama ve girişimler, halk yok sayılarak, halkın destek, bilgi ve rızası dışında yapılmaya çalışıldığında, Vatan Partisi Beykoz İlçe örgütü Beykoz Halkının yanında yer alacaktır.

Tüm halkımıza ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb