reklam
Ana Sayfa Sağlık, Sür Manşet 26 Ekim 2018 1940 Görüntüleme

SESSİZ SALGIN SANAL OTİZM

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Telefon, tablet gibi cihazların ekranlarına fazla maruz kalan çocuklar ‘otizm’ belirtileri gösteriyor” dedi.

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Telefon, tablet gibi cihazların ekranlarına fazla maruz kalan çocuklar ‘otizm’ belirtileri gösteriyor” dedi.

Temiz Toplum Derneği’nden “Sanal Otizm” uyarısı geldi. Belirtilerin televizyon, tablet, telefon gibi cihazların ekranına çok fazla maruz kalan çocuklarda görüldüğünü ifade eden Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Neyle ilgilenildiği kadar ne kadar ilgilenildiği de önemli. Bu tip cihazların ekranlarına çok fazla bakan çocuklarda, ‘otizm’ hastalığının belirtileri görülmeye başlıyor. Bu ekranlara 45 dakikadan fazla maruz kalan çocuklar bundan olumsuz etkilenmeye başlıyor. Çünkü bu ekranlardaki renkler doğal renkler değil” diye konuştu.

BEYNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Beynin bu renkleri algılamakta güçlük çektiğini belirten Ay, “Beyin çok fazla efor harcıyor. Bu yüzden de 2 sıkıntı meydana geliyor. Birincisi beyin uyku moduna geçemiyor ve uykuda yapması gereken toksin temizliğini yapamıyor. İkincisi ise gözün hemen arkasında bulunan, beynin beyni olarak bilinen ve kişinin tüm davranışlarını, sosyal ilişkilerini, planlama ve karar mekanizmalarını yöneten kısım da olumsuz etkileniyor” ifadelerini kullandı.

İLK 18 AY KESİNLİKLE UZAK TUTULMALI

Yaşanan olumsuzlukların tedavisinin mümkün olduğunu da belirten Bilal Ay, “Elbette ki bu hususta uzmanlarla görüşmek şart. Ancak ilk yapılması gereken şey, çocukların ekranla birlikte geçen sürelerine düzenleme getirmek.  Örneğin 18 aydan küçük çocuklar hiçbir şekilde dijital ekranlara maruz kalmamalılar.  2-6 yaş grubunun ise 1 saati geçmemesi gerekiyor. 6 yaşından büyüklerde ise çocukların sosyal yaşantısını etkilemeyecek, görev ve sorumluluklarını aksatmayacak şekilde bir planlama yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb