reklam
Ana Sayfa Siyaset, son dakika, Sür Manşet 24 Mayıs 2018 2073 Görüntüleme

İnce: ‘Özgüveni yüksek, eleştiren, tarih bilinci olan gençler yetiştireceğiz’

CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: “Eğitimde uzlaşma sağlanamadığı sürece başarı mümkün değildir. Finlandiya bu konuda bizim için yol göstericidir. Özgüveni yüksek, eleştiren, tarih bilinci olan gençler yetiştireceğiz.” dedi.

CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: “Eğitimde uzlaşma sağlanamadığı sürece başarı mümkün değildir. Finlandiya bu konuda bizim için yol göstericidir. Özgüveni yüksek, eleştiren, tarih bilinci olan gençler yetiştireceğiz.” dedi.

Kanlıca’da Numberone Türk Fm’in ‘Gençler Soruyor Cumhurbaşkanı Adayları Cevaplıyor’ radyo programına katılan Muharrem İnce’yi CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün ve yönetimiyle birlikte partililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce kendisine yöneltilen sorular üzerine açıklamalarda bulundu. Eğitim sistemi ve ekonomi üzerindeki hedeflerini anlattı.

Cumhurbaşkanı olacağından kuşkusu olmadığını söyleyen CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, gençlere yönelik şu açıklamalarda bulundu: “Onlara bağıran, onları azarlayan, mahkemeye veren, tehdit eden bir cumhurbaşkanı olmayacağım. Yol gösteren, kaynak aktaran, iyi eğitim için devletin bütün olanaklarını kullanan bir cumhurbaşkanı olacağım. Son 20 yılda 10 bakan değişti bununla beraber sınav sistemi 5 kez değişti. Gençlerin Haziran’da gireceği sınava 9 ay kala bir değişiklik yapıldı. 4 ay kala başka değişiklik yapıldı. Sınava 2 ay kala da tarihi değiştirildi. Gençler 24 Haziran’da sınava girecekken şimdi kabine girecekler. Değişecekse seçimin tarihi değişecek. Biz sınav sistemini değiştireceğiz. Sınav sistemini değiştirirken ulusal uzlaşma sağlayacağız. Ülkesini düşünen bir insan eğitimde dayatma yapmaz. Siyasetçiyle devlet adamı arasındaki fark budur. Siyasetçi gelecek seçimleri, devlet adamı gelecek nesilleri düşünür. Biz sistemi değiştirirken tarafların tümüyle birlikte milli bir politika oluşturacağız. Eğitimde uzlaşma sağlanamadığı sürece başarı mümkün değildir. Finlandiya bu konuda bizim için yol göstericidir. Özgüveni yüksek, eleştiren, tarih bilinci olan gençler yetiştireceğiz. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığında eğitim sistemimizle ilgilenen binlerce yabancı var. Hepsini kapı dışarı edeceğiz.”

Muharrem İnce vatandaşa devlet tarafından yapılan yardımlar hakkında şunları söyledi: “Anayasamızda devletimizin sosyal bir devlet olduğu açıktır. Devletin yaptığı yardım Recep Tayyip Erdoğan’ın lütfu değildir. Yoksula yardım etmek devletin görevidir. Biz bu yardımları değil kaldırmak tam tersine artıracağız. Vatandaş gidecek bankadan hak ettiği bir biçimde, onurlu bir şekilde parasını alacak. Be gençlerimizin ne kadar zor şartlarda okuduklarını biliyorum. O çocukların hepsini bu durumdan kurtaracağız.”

İnce gençlerin istihdamıyla ilgili şunları dile getirdi: “Ben öğretmenken, sınav kağıtlarını okurken öğrencinin isminin yazılı olduğu kısmı kapatır, notları öyle hesaplardım. Adil olmak, çocukların isminden etkilenmemek için. Ben böyle bir hayat görüşüne sahipken hiçbiri arasında ayrımcılık yapmam mümkün değildir. Kamuda yükselmeyi objektif kriterlere bağlayacağız. Sınav soruları çalınmayacak. Bizim kimsenin başörtüsüyle, kıyafetiyle işimiz yok. İster okulda, ister sokakta. Bizim bunlarla işimiz yok.”

İstanbul’un trafik sorunuyla ilgili konuşan İnce, şunları söyledi: “Deniz ulaşımını ilk sıraya alacağız. Bunun dışında mesai saatleriyle ilgili düzenlemeler yapılabilir. Ayrıca park konusunda mafya devredeyse, trafik sorunu çözülemez. Köprü yapıyorlar. Demirel’in ya da Özal’ın yaptığı köprünün kazancı hazineye giderken; bunların yaptığı köprünün geliri uluslararası şirkete gidiyor. Ben yapılanlara karşı değilim. Daha ucuza yapılacakken pahalıya yapılmasına karşıyım.”

Muharrem İnce eğitimde fırsat eşitliği yaratabilmekle ilgili şunları aktardı: “Eğitimde hedefimiz 5 yılın sonunda başlangıçtan bittiği yere kadar parasız yapmak. Yüksek lisans ve doktora dahil.”

Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili başvuru yapılmadığı iddiası hakkında yapılan açıklamalara cevap veren İnce, “Yalan söylüyorlar. Usulüne uygun olarak iade istemediler. Amerika geri vermek istemiyor, Erdoğan da almak istemiyor. Çünkü alırsa, Erdoğan deşifre olacağını; ortaklıkların anlatılacağını biliyor.” diye konuştu.

Basını destekleyeceklerini belirten İnce, şunları ifade etti: “Medya patronlarının ihale peşinde koşmalarını engelleyeceğiz. İktidarı eleştirenleri de destekleyeceğiz. TRT’yi eleştirmemin en büyük sebeplerinden birine gelince, benim elektrik faturamda TRT payı varsa beni göstermek zorunda.”

İnce, Suriye meselesiyle ilgili şunları belirtti: “Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır. Suriye’de, Suriye ve dışında yaşayan Suriyelilerin katıldığı Birleşmiş Milletler gözetiminde bir anayasa ve seçim yapılmalıdır. Bütün bunlar sağlandıktan sonra barış olacaktır. Bu durumda büyük bir kesimi memleketine kendi isteğiyle gidecektir. Kalanlar için ayrıca bir çalışma yapılabilir. Ancak bizim ülkemizin bu kadar yoksulu varken, Suriyelilerin bayramlarda ülkelerine gezmeye gidip; sonra tekrar ülkemize gelip devletimizden yardım almalarını doğru bulmuyorum.”

İnce sözlerini şöyle tamamladı: “Mazotu sadece çiftçi değil, herkes için düşürelim. Bu doğru. Ancak ne kadar düşürsek de çiftçi piyasanın daha altında almalıdır. Tarım desteklenmelidir. Piyasalara güven gelince, hukuk devleti kuralları işleyince, ideolojik saplantılardan kurtulunca ekonomi canlanacak.”

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb