reklam reklam reklam
Ana Sayfa Siyaset, son dakika, Sür Manşet 7 Aralık 2017 1594 Görüntüleme

CHP’Lİ AKKAYA’DAN HÜKÜMETE EMEKLİ VE YAŞLILAR İÇİN ÇAĞRI!

CHP’li Akkaya; ” Emeklilerimize yılda 2 defa ikramiye verilsin; onların intibak sorunları çözülsün, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri giderilsin.”

CHP’li Akkaya; ” Emeklilerimize yılda 2 defa ikramiye verilsin; onların intibak sorunları çözülsün, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri giderilsin.”

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; TBMM Genel Kurul’unda yaptığı konuşmada; meclise getirilen 506 sıra sayılı kanun ile yaşlıların engellilerin yararlandığı gündüz bakımevlerinden yararlanma imkânının doğru ancak; geç kalınmış ve tek başına yetersiz olan bir uygulama olduğunu ifade etti.

“Emeklilerimiz, Yaşlılarımız Can Çekişiyor…”

Türkiye’de yaşlı nüfus oranının %8 civarında olduğunu belirten Akkaya; ne yazık ki yaşlılarımıza hem toplum hem hükümet tarafından yeterince değer verilmediğini; hâlbuki bu ülkede her yapılan işin ardında; her bir taşının-toprağının altında yaşlılarımızın göz nurunun, alın terinin olduğunu kaydetti.

Hükümetin yaşlı ve emeklilere aylıklarını “çay kaşığı” ile verip; “kepçe” ile aldığını belirten Akkaya konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bugün Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emeklimiz var. Bu 12 milyon emeklimizin yaklaşık 4,5 milyonu 65 yaş ve üzerinde maaş alan emeklilerdir. Peki, bu emeklilerimizin aylıklara bir göz gezdirelim:

-BAĞ-KUR emekli aylığından -tarım da dâhil- bu maaştan yaklaşık 1 milyon 291 bin kişi yararlanıyor ve 1.060 lira maaş alıyorlar.

-Sosyal Güvenlik Kurumundan 65 yaş ve üzerinde maaş alanların sayısı 2 milyon 337 bin 677 kişidir.

-“4/A” dediğimiz kişilerin, en düşük maaşı 1.165 liradır.

-2022 sayılı Yasa gereği, hiçbir sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmayan ama 65 yaşın üzerindeki yurttaşlarımıza da devlet yardım yapıyor. Ancak onlar sadece 251 lira 48 kuruş alıyor. Üstelik bu vatandaşlarımız yani 65 yaş ve üstü bu yardımdan yararlanan vatandaşlarımız da kolaylıkla bu maaşı da alamıyorlar. Çünkü eğer ailesinde kişi başına gelir asgari ücretin dörtte 1’inin altındaysa ancak alabiliyorlar.

Yaşlılarımız çoluğuna çocuğuna muhtaç bir hâle getiriliyor. Türkiye’de açlık sınırını 1.568 lira, yoksulluk sınırını da 5.106 olduğu bir durumda yaşlılarımızın bu maaşla geçinebilmesi ve sosyal hayata katılması, bu tür yerlere gidip gelmeleri de mümkün görünmüyor.”

“Emeklilerimiz Artık Günyüzü Görsün…”

Akkaya Hükümete; emeklilerimizin hak ettiği yaşamı sürdürebilmesi; sefalet içinde yaşamaması için Meclise getirilen değişikliğin yanında şu önerilerinde Meclisten geçirilmesi teklifinde bulundu:

1- Emeklilerimize, 65 yaş aylığı alanlara yılda en az iki kez ikramiye verilsin.

2-Emeklilerimizin intibak sorunları çözülsün.

3-Emekliliği geldiği hâlde yaşa takılanların mağduriyetleri giderilsin.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb